Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Στο ερώτημα οι σύμβουλοι «τι συμβουλεύουν;» θα μπορούσε να προστεθεί και «έναντι ποίου τιμήματος;». Θα πρέπει κάποτε να μας απασχολήσει σοβαρά το ερώτημα


Picture 0 for Οι σύμβουλοι… τι συμβουλεύουν;
Στο ερώτημα οι σύμβουλοι «τι συμβουλεύουν;» θα μπορούσε να προστεθεί και «έναντι ποίου τιμήματος;». Θα πρέπει κάποτε να μας απασχολήσει σοβαρά το ερώτημα αυτό, διότι οι σύμβουλοι (εντός, αλλά και εκτός εισαγωγικών) καθίστανται οσημέραι και περισσότεροι από τους ασχολούμενους στον παραγωγικό τομέα. Και είναι ένας καλός τρόπος να τρέφονται οι
παρατρεχάμενοι, αποκαλούμενοι «σύμβουλοι». Γι’ αυτού του είδους τους «συμβούλους» το σημερινό σημείωμα.
Αφορμή πήρα από το άρθρο, στην αγγλική εφημερίδα «Financial Times», του Τούρκου οικονομολόγου και π. υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας κ. Κεμάλ Ντερβίς με τίτλο: «Η θάλασσα, τα πλοία και ο ήλιος μπορούν να οδηγήσουν την ανάκαμψη της Ελλάδας».
Το όνομα του Τούρκου οικονομολόγου προσελκύει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, όχι μόνον διότι για μια εβδομάδα θεωρήθηκε υποψήφιος αντικαταστάτης του κ. Στρος Καν (αλλά διαπιστώθηκε ότι ήταν κι αυτός υπέρμετρος λάτρης του γυναικείου φύλου), αλλά και διότι παρουσιάζεται και ως άτυπος σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού. Έτσι τον παρουσίασαν προ δύο ετών οι «New York Times», όπως και ότι διατηρεί συχνή επικοινωνία με τον κ. Παπανδρέου, έχει προσκληθεί μάλιστα δύο φορές να συμμετάσχει στο Συμπόσιο της Σύμης και σε εκδηλώσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Δεν γνωρίζω πώς αμείβεται ο «άτυπος» σύμβουλος -πλην εάν από υπερβάλλοντα ενδεχόμενο φιλελληνισμό, παρέχει δωρεάν υπηρεσίες-, γνωρίζω όμως ότι ο μισθός του αποθανόντος συμβούλου Σκιόπα ήταν 45.000 ευρώ μηνιαίως. (Στην πραγματικότητα ήταν επιτηρητής του ΔΝΤ, αλλά στην Ελλάδα της γλωσσοπλασίας μεταβαπτίστηκε σε σύμβουλο).
Αν οι μισθοί των πολλών συμβούλων (ο κ. Γ. Παπανδρέου ως ΥΠΕΞ διατηρούσε απειράριθμους, δεκάδες δε από αυτούς στεγάζονταν -δεν λέγω εργάζονταν- σε ενοικιαζόμενα γραφεία επί της Βασιλίσσης Σοφίας) αποφέρει έργο, τότε «άξιος ο μισθός τους». Ίσως πάντως να ωφελεί την Ελλάδα η κόρη του Ισμαήλ Τζεμ, που είναι κι αυτή σύμβουλος του πρωθυπουργού, προφανώς διότι δεν υπήρξε Ελληνίδα ανάλογων προσόντων.
Τι συμβουλεύει, λοιπόν, ο κ. Ντερβίς, τον πρωθυπουργό μας, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα; Γράφει ότι: «Ο τουριστικός τομέας θα παραμείνει κεντρικός στο μέλλον της Ελλάδος, ενισχυμένος και συμπληρωμένος από περισσότερες πολιτιστικές δράσεις, από ομάδες συνταξιούχων από τη Βόρεια Ευρώπη και υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες σε κόστος που συμφέρει. Η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει να διοχετεύσει μεγαλύτερο μερίδιο εσόδων που προέρχονται από τη ναυτιλία στην εθνική της οικονομία. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και να συμμετέχει στην παγκόσμια δομή της».
Δεν καταλαβαίνω! Πρέπει να είσαι οικονομολόγος διάσημος στην υφήλιο, ακριβοπληρωμένος και περιζήτητος, προκειμένου να συμβουλεύσεις τα παραπάνω; Σε οποιοδήποτε καφενείο ορεινού απομονωμένου χωριού, τα ίδια θα σου πει ο τυχαίος αγρότης.
Λέγει επίσης ότι «η γεωργία με υψηλή προστιθέμενη αξία θα είναι επίσης σημαντική». Εδώ επαναλαμβάνει κάτι πολύ σοβαρό, το οποίο όμως είναι ανέφικτο διότι προσκρούει στις επιταγές του συστήματος, που θέλει να ελέγξει την παγκόσμια αγορά τροφίμων, μέχρι και το αυγό της κοτούλας στον ορνιθώνα του χωριού (στην Αμερική κατατέθηκε σχετικό νομοσχέδιο στη Γερουσία, ας το περιμένουμε κι εδώ). Γι’ αυτό και με το πρόσχημα της επιδότησης σε μη εργαζόμενους αγρότες, εγκαταλείφθηκε η γεωργία στην Ευρώπη.
Αυτό που λέγει ο κ. Ντερβίς, το υποστήριξε ο Δημοσθένης Στεφανίδης, από τον μεσοπόλεμο ακόμη και το δίδασκε στη δεκαετία του ’60 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναπτύξει βαριά βιομηχανία και με δεδομένο επίσης ότι η Ελλάδα μέχρι και προ 30ετίας είχε κατά το 1/3 αγροτικό πληθυσμό, όφειλε να αναπτύξει την αγροτοβιομηχανία, με κάθετη οργάνωση της γεωργικής παραγωγικής.
Δεν έγινε όταν έπρεπε, δεν μπορεί να γίνει τώρα αφού ως και το 85% της παραγωγής λαδιού μας το εκμεταλλεύονται αλλοδαποί, αλλά και αν αποφασισθεί να γίνει τώρα θα προσκρούσει σε περιβαλλοντικά θέματα. Οι αγροτοβιομηχανίες είναι σοβαρός παράγοντας βιομηχανικής ρύπανσης, είτε πρόκειται για τα παραπροϊόντα των ελαιοτριβείων, είτε για τα τυροκομεία, είτε για μονάδες εκτροφής ζώων που παράγουν επίσης σημαντικές ποσότητες αποβλήτων, με επιβλαβέστερο το μεθάνιο.
Επομένως, αν επιλεγεί τώρα η ανακίνηση του θέματος των αγροτοβιομηχανιών, θα πρέπει ταυτόχρονα να ιδρυθούν ισόποσες μονάδες επεξεργασίας των αποβλήτων, που δεν είναι όλα επαναχρησιμοποιήσιμα, άρα επιβαρύνουν το κόστος και καθιστούν την επιχείρηση ελάχιστα κερδοφόρα.
Και ολοκληρώνει τις ανούσιες συμβουλές ο κ. Ντερβίς, με τι άλλο; Με την «πράσινη τεχνολογία, που θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να αποτελέσει μία σημαντική πηγή ανάπτυξης». Σημείωση, που πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη: Οι Γερμανοί, που φάνηκαν πρόθυμοι να μας βοηθήσουν με επενδύσεις, δεν το έκρυψαν ότι θέλουν να μας πωλήσουν υλικά και μηχανήματα για την «πράσινη ανάπτυξη», ώστε να έχουν δουλειά οι 280.000 Γερμανοί που απασχολούνται σε εργοστάσια που κατασκευάζουν τέτοια προϊόντα. Όλοι για το καλό μας ενδιαφέρονται.
Εν κατακλείδι, ένα ερώτημα: Πρέπει να λέγεσαι Ντερβίς για να παρέχεις τέτοιου είδους συμβουλές; Αν έχεις ελληνικό όνομα και δεν είσαι μέλος κάποιας δυσώνυμης λέσχης, και λέγεις τα ίδια όχι με 45.000 ευρώ μηνιαίως, αλλά με 1.500, δεν λαμβάνεσαι υπόψη;

Ο Μακεδών
http://www.voria.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...