Γιατί αυτή η κυβίστηση εκ μέρους της κυβέρνησης; Ήταν κακός ο σχεδιασμός από την αρχή; Τέθηκαν νέες προτεραιότητες; Την απάντηση την έχει δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που «έχωσε» σε μία φράση τα πανεπιστήμια και τις πλατείες.
Στο Μαξίμου φοβούνται το ανατρεπτικό μείγμα που μπορεί να δημιουργηθεί αν η πλατεία συνδεθεί με τον κόσμο της γνώσης και της επιστήμης. Και ειδικά αν αυτό γίνει σε συνθήκες «πολιτικού κανιβαλισμού» (σύμφωνα με την έκφραση υπουργού) κατά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Ο πνευματικός και επιστημονικός κόσμος ως τώρα είδε με σκεπτικισμό και από απόσταση την λαϊκή αυτοοργάνωση στις πλατείες. Εκατοντάδες πανεπιστημιακοί και επιστήμονες υπέγραψαν κείμενα «κυβερνητικής γραμμής», επιχειρώντας να αποθαρρύνουν τις λαϊκές μάζες, τον απλό πολίτη. Ελάχιστοι στήριξαν, οι περισσότεροι έκαναν κριτική.
Τώρα όμως ο κόσμος της ανώτατης εκπαίδευσης βρίσκεται σε εγρήγορση. Οι πρυτάνεις (που μόνο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι – ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τους στήριξαν), οι συνδικαλιστές της ΠΟΣΔΕΠ (που την ελέγχει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ μαζί με την ομάδα Κουβέλη), το διδακτικό – ερευνητικό προσωπικό που αντιλαμβάνεται ότι η ανώτατη παιδεία της Διαμαντοπούλου δεν έχει χώρο για έρευνα. Σ’ αυτό το μέτωπο προσθέστε τους φοιτητές που δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθούν στο ίδιο χαράκωμα με τους δασκάλους τους (θυμηθείτε το άρθρο 16).
Αν αυτές οι δυνάμεις βρεθούν στην πλατεία, συναντήσουν τον απλό πολίτη, καταλήξουν σε ένα λογικό πρόγραμμα για την παιδεία και την εκπαίδευση, μπορούν να κάψουν καλοκαιριάτικα την κυβέρνηση.
Γι’ αυτό το Μαξίμου θα πάει βήμα – βήμα. Πρώτα να αδειάσει η πλατεία – τα Μέσα Εν(ξ)ημέρωσης κάνουν πως δεν βλέπουν την πλατεία που είναι γεμάτη επί 45 μέρες και το καλοκαίρι έρχεται. Μετά θα έρθει η ώρα των πανεπιστημίων.