Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Πλήθος σενάρια για την Ελλάδα και την κρίση του ευρώ


Αμηχανία και νέος κύκλος σεναριολογίας, μετά την αδυναμία του eurogroup να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις για την ελληνική κρίση, στο προχθεσινό συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Δυο γερμανικές εφημερίδες επανέρχονται καταγράφοντας τα πιθανά σενάρια, ενώ σε άλλο ρεπορτάζ αποκαλύπτεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι του «κουρέματος» του χρέους της.
Ανάλυση στους Financial Times Deutschland παρουσιάζει πέντε μοντέλα επίλυσης της κρίσης του ελληνικού χρέους, με δεδομένη την επιθυμία των κυβερνήσεων να αποφύγουν μια αναδιάρθρωση που θα συνιστούσε «πιστωτικό επεισόδιο».

1. Το μοντέλο «Roll-over» του γαλλικού συνδέσμου τραπεζών, προβλέπει την αναχρηματοδότηση από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες, σε ποσοστό 70%, των ομολόγων που λήγουν. Το 50% θα πάρει η Ελλάδα με επαχθέστερους δανειακούς όρους απ’ ότι μέχρι σήμερα, ενώ το 20% θα κατέληγε σε ένα ειδικό ταμείο με πιστοληπτική ικανότητα «ΑΑΑ». Τα 30ετή ομόλογα δεν θα μπορούν κατά την πρώτη δεκαετία να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Η λύση εγκρίνεται από γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, όχι όμως από τους οίκους αξιολόγησης, όπως η Standard & Poor’s, η οποία έχει δηλώσει ότι σε αυτήν την περίπτωση θα θεωρήσει ως δεδομένη την αδυναμία πληρωμών της Ελλάδας.
2. Το «μοντέλο Schäuble», που υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προβλέπει ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με νέα που θα διαθέτουν μεγαλύτερη κατά επτά χρόνια διάρκεια αποπληρωμής, ενώ οι τόκοι των νέων ομολόγων δεν προσδιορίζεται. . Στο μοντέλο, το οποίο θα εξασφάλιζε ότι η Ελλάδα θα χρειαζόταν λιγότερα δάνεια μέχρι το 2014, αντιτίθενται η ΕΚΤ και οι οίκοι αξιολόγησης.
3. Το μοντέλο «επαναγορά ομολόγων Ι» προβλέπει το δανεισμό της Ελλάδας από το Ταμείο Σταθερότητας(EFSF), προκειμένου να επαναγοράσει τα ομόλογά της με μία έκπτωση σε σχέση με την ονομαστική τους αξία. Πρακτικά, πρόκειται για μία μορφή «οικιοθελούς αναδιάρθρωσης», η οποία δεν προσκρούει στις νομικά καθορισμένες αρμοδιότητες του EFSF.
4. Το μοντέλο «επαναγορά ομολόγων ΙΙ» αναφέρεται στην αγορά ομολόγων στην δευτερογενή αγορά από το ίδιο το το Ταμείο Σταθερότητας. Η ΕΚΤ τάσσεται υπέρ μίας τέτοιας λύσης, η οποία προβλέπει τη ρευστοποίηση αργότερα των ομολόγων σε μικρότερη τιμή από την ονομαστική τους αξία. Αντιδράσεις υπάρχουν στους κόλπους της γερμανική κυβέρνησης, ωστόσο κύκλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη θεωρούν πιθανή.
5.Τέλος, η έκδοση ευρω-ομολόγου καθίσταται πιθανή, στο βαθμό που μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, όπως η ιταλική, αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο δανεισμό τους από τις αγορές ομολόγων. Η έκδοση ευρω-ομολόγου συνδέεται με τη θέσπιση ευρωπαϊκής υπηρεσίας χρέους. Για τη Γερμανία, το κόστος δανεισμού θα αυξανόταν.
“Die Welt” και “Berliner Morgenpost” κάνουν τα 5 σενάρια...4
Στο κοινό ρεπορτάζ των δυο εφημερίδων καταγράφονται τα παρακάτω τέσσερα σενάρια, για την κρίση στην Ελλάδα αλλά και σε όλη τη ζώνη του ευρώ.
1. Διατήρηση της ήδη επικρατούσας χαοτικής κατάστασης με την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα και την παράλληλη εμβάθυνση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα
2. Διπλασιασμός των προβλεπόμενων παροχών οικονομικής στήριξης από πλευράς Ε.Ε. προς τις υπερχρεωμένες χώρες, επιλογή που προσκρούει στις εσωτερικές αντιδράσεις των χωρών που επωμίζονται το κόστος της βοήθειας
3. Προσφυγή της Ελλάδας στη λύση της αναδιάρθρωσης χρέους, που παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί για το τραπεζικό και διεθνές οικονομικό σύστημα και την ευρωπαϊκή και γερμανική οικονομία δε θα πρέπει να αποκλείεται υπό προϋποθέσεις και
4. Κατάρρευση της ευρωζώνης και την επιστροφή στα εθνικά νομίσματα, επιλογή που θα έχει εξαιρετικά αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα για τις αδύναμες οικονομικά χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Φόβος για ένα μεγάλο Ευρω - Κραχ

Τέλος στην ιστοσελίδα της Die Welt” δημοσιεύεται ρεπορτάζ με τίτλο «Ο φόβος της Ευρώπης ενώπιον ενός μεγάλου ευρω - Κραχ», το οποίο επισημαίνει ότι στην Ε.Ε. επικρατεί χάος, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα από την έξοδο, οι χρηματαγορές βάζουν στο στόχαστρο τη χρεωμένη Ιταλία και το ευρώ κλυδωνίζεται.
Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι του «κουρέματος» του χρέους της, ενώ έχουν χαθεί ήδη πολλά δις. σε βάρος ευρωπαίων φορολογουμένων και του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος για την οικονομική στήριξή της.
Στη σύνοδο της Δευτέρας, συνεχίζει, κατεβλήθησαν πυρετώδεις προσπάθειες για την αποτροπή της εξάπλωσης του «ιού» της κρίσης στην Ιταλία, ενώ άρχισε να συζητείται αυτό που μέχρι πρότινος αντιμετωπιζόταν ως θέμα -ταμπού: η προοπτική μιας «ακραίας επιλογής», δηλαδή ενός δραστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους, με ακρότατο χρονικό ορίζοντα τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με άρθρο, οι προσπάθειες των ευρωπαίων έχουν επικεντρωθεί στην αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης. Ωστόσο η τύχη της Ελλάδας θα κριθεί εντός του φθινοπώρου με την απόφαση για την επόμενη δόση οικονομικής στήριξης. .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...