Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Δέκα καθυστερήσεις στο μνημόνιο


Η μισή κυβέρνηση από τα νησιά και η υπόλοιπη από την Αθήνα προετοιμάζει την τελική... «κατεβασιά» για να κλείσουν κάποιες από τις τρύπες στο μνημόνιο.


Στο επίκεντρο είναι οι μεγάλες ΔΕΚΟ, το μισθολόγιο, οι “τρύπες” στον προϋπολογισμό, οι αποκρατικοποιήσεις, οι τράπεζες και το ασφαλιστικό καθώς η κυβέρνηση μετρά τις δυνάμεις της. Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι μεγάλες και αναζητείται συναίνεση, εντός και εκτός κόμματος, αλλά και ο κατάλληλος χρόνος.
Υπουργοί και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ολοκληρώνουν «μίνι» διακοπές που φέτος αποφάσισαν να κάνουν πιο νωρίς από τον 15Αύγουστο,λόγω της τρόικας που έρχεται στην Αθήνα στις 22 του μηνός για έλεγχο. Στην Αθήνα, όσοι έχουν μείνει «πίσω» καταγράφουν τις εκκρεμότητες και προετοιμάζουν το «κλίμα» για τις αλλαγές που σχεδιάζονται τις επόμενες ημέρες με χαρακτηριστικότερες της δηλώσεις του Εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου περί λευκής απεργίας τις προηγούμενες ημέρες.
Το βασικό πεδίο είναι το δημοσιονομικό. Η ανακοίνωση την προηγούμενη Παρασκευή του σχεδίου δράσης βάζει στο επίκεντρο την φοροδιαφυγή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η “τρύπα” στα έσοδα που τον Ιούλιο υπολογίζεται από κυβερνητικά στελέχη στα 2,3 δισ. ευρώ, δεν μπορεί να κλείσει άμεσα. Έτσι, σχεδιάζεται να δοθεί στην τρόικα η απόδειξη μέσω κινήσεων στο πεδίο της φοροδιαφυγής ότι τουλάχιστο κάνει δουλειά για να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις.
Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει κατά γράμμα τις μνημονιακές της υποχρεώσεις που έληγαν στο τέλος Ιουλίου. Η κυβέρνηση καλείται από τη τρόικα να:
* Υιοθετήσει νομοθεσία για το κλείσιμο ή συγχώνευση επιπλέον10 μεγάλων οργανισμών. Πρόκειται για τις εταιρείες ΚΕΔ, ETA, ΟΔΔΥ, Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, EOΜMEX και ΙΓΜΕ (κατάργηση), OΣΚ, ΔΕΠANOM, THEMIS, ΕΘΙΑΓΕ,ΔΗΜΗΤΡΑ (συγχώνευση), ΕΡΤ(μείωση μεγέθους). Σχετικός νόμος έχει περάσει αλλά δεν ορίζει τα μέτρα. Προβλέπει την έκδοση αποφάσεων από τα υπουργεία οι οποίες αναμένονται με στόχο τα λουκέτα – συγχωνεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
* Ανακοινώσει το ενιαίο μισθολόγιο. Η τροπολογία για τη μείωση των επιδομάτων ήταν ένα βήμα, με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, έως τον Σεπτέμβριο. Τότε η τρόικα περιμένει ένα απλοποιημένο ενιαίο σύστημα αμοιβών για τον δημόσιο τομέα που θα φέρνει τις αμοιβές σε επίπεδα ιδιωτικού τομέα και θα εφαρμόζεται στις τοπικές αρχές και σε οργανισμούς του δημοσίου .
* Κοινοποιηθεί συνολικό πολυετές σχέδιο προσλήψεων προσωπικού για την περίοδο έως το 2015, σύμφωνα με τον κανόνα της μίας πρόσληψης ανά πέντε εξόδους (μία προς δέκα το 2011). Θα περιλαμβάνει αυστηρότερους κανόνες για το έκτακτο προσωπικό, κατάργηση κενών θέσεων εργασίας και μετάταξη εξειδικευμένου προσωπικού σε τομείς προτεραιότητας.
* Ανακοινώσει πράξη αναθεώρησης των βασικών παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος. Οι προβλέψεις πρέπει να περιλαμβάνουν τα κύρια συστήματα συμπληρωματικών (επικουρικών) συντάξεων (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΜΤΠΥ) Εκκρεμούν από το Μάρτιο οι προβλέψεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες έως το 2060. Θα αξιολογηθούν από την τρόικα, θα επικυρωθούν από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής και μπορεί να οδηγήσουν σε νέα αλλαγή ακόμη και στις κυρίες συντάξεις.
* Από τον Μάρτιο εκκρεμεί και η τακτοποίηση των καθυστερούμενων δημοσιονομικών οφειλών που συσσωρεύτηκαν το 2010 (περίπου 4 δισ. ευρώ που αυξάνουν ισόποσα το έλλειμμα).
* Νομοθεσία για την ίδρυση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων με την εντολή, τους στόχους, τις αρμοδιότητες, τις εξουσίες και το χρονοδιάγραμμα έναρξης ισχύος που ορίζονται στο σχέδιο δράσης.
* Δημοσίευση καταλόγου των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών σε εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις και των εμπορικά βιώσιμων ακινήτων και γης και εκτίμηση των αξιών των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων.
* Ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων αξίας τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ με έμφαση να δίδεται στις εταιρείες που διαχειρίζονται τον κρατικό τζόγο και στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
* Ίδρυση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Ορίστηκε το ΔΣ, αλλά απομένουν πολλές εκκρεμότητες και η μεταβίβαση σε αυτό ΔΕΚΟ και ακινήτων.
* Μεγάλης διάρκειας τεχνική βοήθεια στην Τράπεζα της Ελλάδος και πόροι από άλλες ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές. Ολοκλήρωση, μαζί με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενός μνημονίου για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής των κατάλληλων εποπτικών πληροφοριών.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...