Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Επιστρέφουν βιβλία που είχαν κατασχέσει οι ναζί


Εκαναν πλιάτσικο στα πάντα. Εκλεβαν χρυσό, έργα τέχνης, ακόμη και... βιβλία. Ο λόγος, για τους διαβόητους ναζί. Το γερμανικό κράτος, δεκαετίες μετά, και εν μέσω μιας τρομακτικής οικονομικής κρίσης, που δεν γνωρίζει σε ποια «ξέρα» θα ρίξει και το ίδιο, αποφάσισε να αποκαταστήσει, εν μέρει, την τάξη.




Βιβλία που κατασχέθηκαν από τους ναζί κατά τη διάρκεια του Γ' Ράιχ από το κόμμα των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών -το οποίο σημειωτέον ο Χίτλερ «κατήργησε» μαζί με τα υπόλοιπα το 1933-, μεταξύ των οποίων και η αγγλόφωνη έκδοση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου (του 1883), που φέρεται να ανήκε στον ίδιο τον Φρίντριχ Ενγκελς, θα επιστραφούν μετά βαΐων και κλάδων στο αρχαιότερο κόμμα της Γερμανίας, σε μια συμβολική τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στις 31 του μήνα στη Βιβλιοθήκη του Βερολίνου. Συνολικά, η Βιβλιοθήκη προτίθεται να επιστρέψει 70 βιβλία στο ευρύτερο πλαίσιο του φιλόδοξου πρότζεκτ επαναπατρισμού των ναζιστικών εκδοτικών «λαφύρων».
Εχει εξαπολύσει, με την αρωγή 100 ιστορικών τέχνης, ένα «κυνηγητό» αναζήτησης των βιβλίων που έχουν περιέλθει στην κατοχή της από «απαλλοτριώσεις» του Γ' Ράιχ.
Συνηθέστερες «πηγές» προέλευσής τους είναι είτε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είτε οι Εβραίοι. «Πρέπει να ερευνήσουμε 200.000 εκδόσεις», αποκαλύπτει η δρ Ανέτε Γκερλάχ, επικεφαλής της έρευνας που διεξάγεται νυχθημερόν. Βεβαίως, έχει ήδη γίνει μεγάλη δουλειά.
Είκοσι πέντε χιλιάδες βιβλία ερευνήθηκαν ενδελεχώς τα τελευταία 10 χρόνια, εκ των οποίων 5.100 θεωρήθηκαν πιθανή λεία των ναζί. Μέχρι στιγμής, 100 βιβλία έχουν επιστραφεί στους κατόχους τους, σε καθεστώς μεγάλης συγκινησιακής φόρτισης. Οπως τον Απρίλιο, που επεστράφησαν 13 βιβλία στην Εβραϊκή Κοινότητα του Βερολίνου. Η Βιβλιοθήκη εκτιμά ότι θα χρειαστεί μέχρι το πέρας της προσπάθειάς της ακόμη μία δεκαετία. Με το αζημίωτο.
Το υπουργείο Πολιτισμού και οι πολιτιστικοί φορείς των 16 γερμανικών κρατιδίων καταβάλλουν 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως. Συνεπέστατοι οι Γερμανοί με τα του οίκου τους. Τι θα γίνει, αλήθεια, με τις γερμανικές εκκρεμότητες προς την πολλαπλώς χειμαζόμενη Ελλάδα;

enet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...