Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Σε ρυθμούς μέτρων λιτότητας ολόκληρη η Ευρώπη


Βαθειά το χέρι στην τσέπη αναμένεται να μπει σε όλα τα νοικοκυριά στην Ευρώπη αφού η οικονομική κρίση δε μεροληπτεί και σαρώνει ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο. Ο γενικός γραμματέας του οργανισμού οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης, Άνχελ Γκουρία, προειδοποιεί της κυβερνήσεις σε άρθρο του στην Wall Street Journal ότι ο φαύλος κύκλος θα σπάσει μόνο με μία μακροπρόθεσμη πολιτική και όχι λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα.

Το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φιγιόν, θα εξοικονομεί... ένα δισεκατομμύριο ευρώ για το 2011 και 11 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2012. Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να παρουσιαστούν τα νέα μέτρα τα οποία θα εξεταστούν σε έκτακτη σύνοδο του κοινοβουλίου το Σεπτέμβριο.

Αύξηση της φορολογίας θα ανακοινώσει και ο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία. Με στόχο την ενίσχυση των ταμείων αυξάνει τον ΦΠΑ από το 20 στο 21%, για να εισρεύσουν στα ταμεία περίπου 3,8 δισ. Ευρώ. Τα συνδικάτα ετοιμάζονται να απαντήσουν με απεργίες.

Στο χορό των επιπρόσθετων μεταρρυθμίσεων και η Ισπανία, με την υπουργό Οικονομικών Σαλγάδο να προμηνύει ότι έρχεται νέο κύμα μέτρων.

Ανένδοτη η κυρία Μέρκελ, για ακόμη μία φορά, στη διάρκεια τελετής για της απονεμηθεί το βραβείο για την πολιτική της ηγεσία στην Ευρώπη, επανέλαβε ότι απορρίπτει την έκδοση ευρωομολόγων για την επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης όμως έσπευσε να τονίσει την αφοσίωσή της στο ενιαίο νόμισμα.

Η Γερμανία θα απορρίψει τη συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα για την παροχή εγγυήσεων σε αντάλλαγμα για τη φινλανδική συμμετοχή στο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας εάν ζημιώσει τις υπόλοιπες χώρες.

Την ίδια ώρα, το ποσό των 500 εκατ. ελβετικών φράγκων θα προκαταβάλλουν οι τράπεζες της Ελβετίας στο πλαίσιο συμφωνίας που σύναψαν Ελβετία και Μ. Βρετανία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Βάσει της συμφωνίας, η Ελβετία θα επιβάλλει φόρο παρακράτησης στους... μυστικούς λογαριασμούς που διατηρούν στη χώρα Βρετανοί πολίτες. Το υπουργείο Οικονομικών της Μ. Βρετανίας εκτιμά πως με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα διασφαλίσει «δισεκατομμύρια στερλίνες σε απλήρωτους φόρους» από το 2013.



http://www.euro2day.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...