Παράλληλα, καλείται να θέσει σε καθεστώς διαθεσιμότητας - κινητικότητας ακόμη 12.500 υπαλλήλους έως τον Φεβρουάριο.
Για τις 12.500 διαθεσιμότητες, που επίσης έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πέρυσι, οι βασικές πηγές αναμένεται να είναι οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ (περί τους 8.500) και στους ΟΤΑ (περί τους 4 έως 5.000) με βάση την εθελοντική κινητικότητα.
Ταυτόχρονα στο προσκήνιο μπαίνει το πλάνο των υπολειπόμενων 11.000 απολύσεων. Στο στόχαστρο μπαίνουν 74 Οργανισμοί από όλο το Δημόσιο που απασχολούν 25.000 δημοσίους υπαλλήλους
Οι φορείς αυτοί είτε θα κλείσουν απευθείας με "ξαφνικό θάνατο" αλά ΕΡΤ, είτε θα συγχωνευτούν και οι εργαζόμενοι που θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες θα απολυθούν, είτε θα υποστούν στοχευμένη μείωση προσωπικού μετά από αξιολόγηση δομών και προσωπικού και οι υπάλληλοι που συγκροτούν μια συγκεκριμένη ειδικότητα, π.χ. διοικητικοί ή καθαρίστριες, θα απομακρυνθούν ταυτόχρονα με την κατάργηση των θέσεών τους.
"Θέσεις" αναμένεται να "καλυφθούν" και από όσους "διαθέσιμους" δεν βρουν θέση μέσω της κινητικότητας (μεγάλο τμήμα των σχολικών φυλάκων αναμένεται να είναι σε αυτή την κατηγορία).
Για παράδειγμα όσοι βγήκαν σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Ιούλιο εάν δεν βρουν μια νέα θέση ως τον ερχόμενο Μάρτιο μπορεί να ενταχθούν στο πρώτο κύμα των 3.000 απολύσεων για το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Υπενθυμίζεται και η εξαγγελία της κυβέρνησης για κλείσιμο των ζημιογόνων δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα κλείνουν και οι αρμοδιότητές τους θα πηγαίνουν στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων, κάτι που θα σημαίνει διαθεσιμότητα και απολύσεις των εργαζόμενων.
tromaktiko