Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Όποιος δεν καταλαβαίνει πεινάει...



Οι μοναδικές επιχειρήσεις που δεν βρήκαν καμιά αντίσταση από τον τοπικό πληθυσμό και τους συλλόγους της μεταπολιτευτικής «προοδευτουριάς» όπου και αν άνοιξαν υποκαταστήματα τα τελευταία χρόνια, ήταν οι τράπεζες, οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και οι επιδοτούμενες οικογενειακές μονάδες φωτοβολταϊκών...

Μετά αναρωτιόμαστε αν φταίει η συνωμοσία της Goldman Sachs που χρεοκοπήσαμε;


Είναι βέβαιο πλέον πως σαν κοινωνία χρειαζόμαστε ένα ισχυρό σοκ για να συνέλθουμε. Πολύ φοβάμαι πως οι μέχρι τούδε συνέπειες της χρεοκοπίας, όπως π.χ. η ανεργία στο 20% και ο εξευτελισμός κάθε έννοιας που έχει έστω και ονομαστική σχέση με την Ελλάδα δεν είναι αρκετά.

Ποιος είναι ο εξευτελισμός;

Π.χ. οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα στις συναλλαγές τους με το εξωτερικό. Οι εισαγωγικές πρέπει να πληρώνουν μετρητοίς, οι εγγυητικές ελληνικών τραπεζών δεν γίνονται δεκτές.

Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις πρέπει να αποδεικνύουν ανά πάσα στιγμή μια εταιρική αξιοπιστία ή οποία δεν συνάδει με την εθνική.

Πως όμως μπορεί να αποδείξει αξιοπιστία και συνέπεια μια επιχείρηση όταν δεν γνωρίζει πότε το ΠΑΜΕ, ο κ. Τσίπρας, ή ο κ. Λυμπερόπουλος ή η τάδε συνδικαλιστική φατρία του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, θα κατεβάσουν «ρολά» στο λιμάνι, θα δέσουν τους κάβους στην ακτοπλοΐα, θα αποκλείσουν το αεροδρόμιο ή θα «πυρπολήσουν» την πλατεία Συντάγματος.

Τα τελευταία δυο χρόνια πολλοί Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό αναγκάστηκαν να προπληρώνουν το ενοίκιο πολλών μηνών στις χώρες που σπουδάζουν.

Η διεθνής κοινότητα μας «φτύνει» και σε εμάς επικρατεί η εντύπωση που «ψιχαλίζει», καθώς κυριαρχούν διάφορες αντιλήψεις, πως οι ξένοι μας ζηλεύουν, μας φοβούνται μην και διαλύσουμε το ευρώ ή μας εκμεταλλεύονται με τοκογλυφικά επιτόκια.

Διάφορα «νούμερα» του λυκόφωτος της δημοσίας ζωής επεξεργάζονται και διαδίδουν θεωρίες μιας διεθνούς συνωμοσίας εναντίον της Ελλάδας.

Οι ακροδεξιοί ορίζουν τα αίτια της ελληνικής κρίσης στους μετανάστες που έχουν καταλάβει το κέντρο λόγω της αδράνειας του κράτους και στους Εβραίους που ελέγχουν την διεθνή τραπεζική συνωμοσία. Κυρίως όμως τα ορίζουν στους πολιτικούς, τους αντιπάλους του καθεστώτος της Χούντας.

Οι ακροαριστεροί, ξεμύτισαν από τους «τάφους» που τους έθαψε η κατάρρευση της Σοβιετίας και ξαναβρίσκουν ακροατήριο μεταξύ των αγανακτισμένων νεόπτωχων. Κλείνουν εργοστάσια και πάλι και φαντασιώνονται την κατάληψη των Χειμερινών ανακτόρων. Δεν τους προβληματίζει καθόλου πως το χάος και η οχλαγωγία που δημιουργούν θυμίζει μέρες της προδικτατορικής περιόδου.

Καθένας στο μικροκοσμό του...

Η κοινωνία παραμένει στον ιδεολογικό λήθαργο που καλλιέργησε η μεταπολίτευση της ευημερίας με δανεικά και χωρίς κανένα αντίτιμο.

Άπαντες εντυπωσιάστηκαν και έτρεξαν να πλουτίσουν στη φούσκα των οικογενειακών φωτοβολταϊκών, με τις επιδοτούμενες τιμές πώλησης της ενέργειας, αλλά κανένας δεν θέλει μεγάλες μονάδες φωτοβολταϊκών στην ευρύτερη περιοχή του.

Ούτε ανεμογεννήτριες θέλει κανένας, ούτε ιχθυοκαλλιέργειες, ούτε ορυχεία, ούτε ΧΥΤΑ, ούτε ιδιωτική αποκομιδή σκουπιδιών...

Ρεύμα θέλουμε όλοι νάχουμε σπίτι μας. Αλλά να το φέρνει ο «πελαργός» από την Πτολεμαΐδα όπου τα παιδάκια αναπνέουν στάχτη. Να μην χαλάσει στην περιοχή μας ο ορίζοντας με ανεμογεννήτριες και επιπλέον, γιατί να κονομήσει κάποιος άλλος αφού δεν μπορούμε εμείς να βγάλουμε κάτι;

Ευρώ θέλουμε αλλά όχι ορυχεία που βγάζουν μετάλλευμα που πουλιέται σε σκληρό συνάλλαγμα, ούτε εργοστάσια, ούτε κρουαζιερόπλοια...

Δημόσιο νοσοκομείο και σχολείο θέλουμε αλλά χωρίς φόρους για όλους. Μόνο όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν μπορούν να τους αποφύγουν, πληρώνουν τους φόρους στην Ελλάδα. Και το κράτος των κλεπτών όποτε του λείπουν, αυτούς συνεχίζει να ληστεύει.

Πακιστανούς και Αφγανούς θέλουμε για κηπουρούς, αλλά όχι κέντρα φιλοξενίας λαθρομεταναστών.

Οι περισσότεροι δήμοι της χώρας έχουν διαμορφώσει έτσι την κυκλοφορία των αυτοκινήτων που να αποτρέπει την είσοδο των εκτός του δήμου που δεν ξέρουν τις λεπτομέρειες.

Βλέπουμε την κοινωνία αποκλειστικά από ιδιοτελή μικροαστική και επαρχιώτικη σκοπιά. Ό,τι δεν μεταφράζεται άμεσα σε δικό μας ατομικό πλούτο, όχι απλά μας είναι αδιάφορο, αλλά το φθονούμε και το εμποδίζουμε.

Γενικώς, παρά το γεγονός πως το ένα στα δυο νοικοκυριά μαστίζεται πλέον πολύ από την κρίση, συνεχίζει να κυριαρχεί η αντίληψη που έχει καλλιεργήσει το πελατειακό κράτος τα τελευταία χρόνια, πως τα εισοδήματα τα φέρνει ο «πελαργός» κάθε τέλος του μήνα.

Αν μάλιστα καταφέρεις μέσω της πελατείας και του συνδικαλισμού και κάνεις «φίλο» τον «πελαργό» ή τον εκβιάσεις, τότε φέρνει και προνοιακά επιδόματα και κανένα φακελάκι με «λάδι».

Το μοντέλο αυτό έχει χρεοκοπήσει. Τώρα έχουμε ένα εκατομμύριο ανέργους, σε λίγους μήνες θα έχουμε δυο αν δεν αρχίσουμε να το κατεδαφίζουμε και να χτίζουμε κάτι πιο παραγωγικό στη θέση του.

Όταν ξεκίνησε αυτή η κρίση γράφαμε πως για να ξεμπλέξουμε θα χρειαστούν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο και επανίδρυση του υπολοίπου. Τότε φαινόταν εξτρεμισμός. Μόλις τώρα έχουμε αρχίσει να συζητάμε για 150.000 απολύσεις και σε 6 μήνες πιστεύω πως θα μιλάμε για γενική ανακαίνιση...

Αλλιώς όχι επενδύσεις δεν έρχονται, αλλά δεν θα προλάβουμε και την μαζική έξοδο όσων έχουν απομείνει... Είναι επιτακτικός μονόδρομος η κοινή λογική πλέον...

Ό,τι δεν κατάφεραν τα λογικά επιχειρήματα θα το επιβάλει η πείνα...

Κώστας  Στούπας

 
www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...