Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Τόμσεν: Ανάγκη επιτάχυνσης της εσωτερικής υποτίμησης


tomsen281110Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα και με πολλά μέλη tου ακροατηρίου να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα και τη σκοπιμότητα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής διεξήχθη το βράδυ της Τετάρτης στο LSE συζήτηση για τις προοπτικές εξόδου της Ελλάδας από την κρίση με τη συμμετοχή του Πουλ Τόμσεν, του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, του Μόριτς Κρέιμερ, επικεφαλής αναλυτή του οίκου αξιολόγησης Στάνταρντ εντ Πουρς και της Ελληνίδας πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της βρετανικής κυβέρνησης, Βίκυ Πράις.
Ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι και μετά τις εκλογές δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει με σταθερό ρυθμό τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η οποία όμως απαραίτητα θα πρέπει να συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Απαντώντας σε ερώτηση του ακροατηρίου για την μείωση του κατώτατου μισθού, σημείωσε ότι είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, επομένως δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Πρόσθεσε ότι απαιτείται ακόμα μια δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 6%-7% του ΑΕΠ και ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας εσωτερικής υποτίμησης, ώστε να καλυφθεί πιο σύντομα το κενό ανταγωνιστικότητας του 15%. Στάθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και της πάταξης της διαφθοράς, στην «αναπόφευκτη» περαιτέρω μείωση κοινωνικών επιδομάτων μέσα από αυστηρότερο σύστημα ελέγχου των δικαιούχων και στο σπάσιμο των ταμπού κατά των υποχρεωτικών περικοπών θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα και του κλεισίματος φορέων του δημοσίου.
Παραδέχθηκε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα θα διαρκέσει τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμα, καθώς και ότι αναμένει σφοδρή αντίσταση από ισχυρά συμφέροντα στη χώρα. Σημείωσε πάντως ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και ότι είναι ενθαρρυντική η πολιτική στήριξη στο νέο μνημόνιο.
Ο κ. Κρέιμερ εκτίμησε ότι μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πιο πιθανή παρά απίθανη, επισημαίνοντας ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις μπορούν να αλλάξουν τη φύση του κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου και των πολιτικών αποφάσεων, με κίνδυνο λαϊκιστικής και εθνικιστικής έξαρσης. Αμφισβήτησε εξάλλου τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας από τη στιγμή που βυθίζεται στην ύφεση.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι οι προτεραιότητες του πρώτου μνημονίου ήταν λανθασμένες, καθώς προέτασσε τη δημοσιονομική προσαρμογή έναντι των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Είπε ότι αυτό έχει διορθωθεί στο δεύτερο μνημόνιο, από το οποίο όμως εξακολουθούν να απουσιάζουν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη. Ο κ. Δασκαλόπουλος κατηγόρησε εξάλλου την τρόικα για μονοδιάστατη προσήλωση στην εσωτερική υποτίμηση παρά τις ενδείξεις ότι επιφέρει αντίθετα από τοα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Σημείωσε ότι δεν πιστεύει πως κάποια μεγάλη επιχείρηση θα κόψει τον κατώτατο μισθό, αν και σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μείωση του μέσου μισθού.
Η Βίκυ Πράις, τέλος, κάλεσε την ευρωζώνη να αποδεχθεί «μια και καλή» ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποπληρώσει τα χρέη της και να αποφασίσει μια πιο σημαντική διαγραφή χρέους, όχι μόνο από τους ιδιώτες αλλά και από τους επίσημους πιστωτές. Αυτό θα πρέπει να συνοδευτεί από ένα πακέτο χρηματοδότησης για την ανάπτυξη στα πρότυπα του σχεδίου Μάρσαλ. Προέβλεψε επίσης ότι η ανάπτυξη στη χώρα δε θα έρθει πριν το 2014 ή και αργότερα.
Δεκάδες μέλη του ακροατηρίου κατήγγειλαν με ερωτήσεις, παρεμβάσεις αλλά και συνθήματα την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, απευθυνόμενοι κυρίως στον κ. Τόμσεν. Συνθήματα, πανό και πλακάτ κατά της λιτότητας υποδέχθηκαν τους παριστάμενους στην εκδήλωση και έξω από το κτίριο του LSE.


 http://www.theinsider.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...