Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Μετατίθεται για αργότερα η υπογραφή της τριμερούς



Μετατίθεται για αργότερα η υπογραφή της τριμερούς
Μπορεί το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ να μετατίθεται για αργότερα, ωστόσο η κοινή παρουσία υπουργών και  παραγόντων από τις τρεις χώρες επιβεβαιώνει τη «νέα σελίδα» που έχει γυρίσει για τις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, ο οποίος θεωρούσε βέβαιη την υπογραφή της τριμερούς, δεν φάνηκε να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε μία τεχνική εμπλοκή, όπως χαρακτηρίστηκε ανεπίσημα από πηγές του ΥΠΕΚΑ. Η ουσία είναι σημείωναν πως οι τρεις χώρες χαράσουν πλέον κοινή γραμμή συμφερόντων σε ζωτικά θέματα οικονομίας και στρατηγικής.  

Για την διημερίδα Economist αλλά και για τις σημαντικές εξελίξεις που δρομολογούνται αναφέρθηκε τελευταία το moneypost εστιάζοντας στην παρουσία παραγόντων- κλειδιά στο συνέδριο του Καβουριού.

Ηδη από χθες, μετά την συνάντηση του 
Richard Morningstar με τον Σταύρο Δήμα, έχει πυροδοτηθεί πληθώρα σεναρίων για το τι μπορεί να παίζεται στο παρασκήνιο, σε τι μπορεί να οφείλεται η επίσκεψη του γ.γ του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη Ι. Α. Ζέππου στην Τουρκία, ποιος είναι ο ρόλος του Μπιλ Κλίντον και που οδηγούν τα τελευταία βήματα…καλής θέλησης του Ταγίπ Ερντογαν.

Πρωτοφανής κινητικότητα σε διπλωματικό, επιχειρηματικό ( και όχι μόνο ) επίπεδο, με αλληλουχία συμπτώσεων που προοιωνίζονται άκρως ενδιαφέρουσα συνέχεια. Είναι δε άξιον αναφοράς πως σε μία τόσο καθοριστική για τον τόπο περίοδο, τόσο σημαντικές εξελίξεις δεν βλέπουν καν το φως της δημοσιότητας (θα παρατηρήσατε την απουσία από τα συστημικά, μεγάλα ΜΜΕ) αποσιωπώνται η αναπαράγονται κυρίως μέσω της blogόσφαιρας.


Παρ΄όλα αυτά η παρουσία και μόνον στην Αθήνα του ειδικού απεσταλμένου της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, δείχνει αν μη τι άλλο το τεράστιο ενδιαφέρον των φίλων & συμμάχων. Πόσο μάλλον, που ο Richard Morningstar θεωρείται από τα «γεράκια» της Ουάσιγκτον και εκ των πρωτεργατών των πιέσεων προς την Αθήνα να εγκαταλείψει την γραμμή προσέγγισης με τη Μόσχα και να «θάψει» τα σχέδια της κατασκευής αγωγού Πύργου- Αλεξανδρούπολης. 


Ο γνωστός και φανατικός πολέμιος των ρώσικων συμφερόντων έχει προγραμματιστεί να συναντήσει τον πρέσβη Ζέππο αμέσως μετά την επιστροφή του γ.γ του υπουργείου Εξωτερικών στην Τουρκία. Βέβαια το τι συζήτησε ο έλληνας διπλωμάτης με τους γείτονες ελάχιστοι γνωρίζουν ωστόσο στο παρασκήνιο πολλά λέγονται και περισσότερα φημολογούνται. 


Ωστόσο η παρουσία του Morningstar τις ημέρες του Συνεδρίου του Economist όπου βασικός προσκεκλημένος είναι η 
Noble Energy γνωστή από τις έρευνες και την ανάπτυξη του κοιτάσματος στα ανοικτά της Κύπρου μόνο τυχαία δεν θεωρείται. Όπως και το ότι από τους διακεκριμένους λομπίστες της εταιρείας πετρελαίου είναι ο Μπιλ Κλίντον με τη Noble Energy να έχει αναβαθμιστεί θεαματικά μετά τις συμφωνίες με Λευκωσία- Τελ Αβίβ και την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια-ανατολικά της μεγαλονήσου.  

Σε αυτό  το περιβάλλον έρχονται να προστεθούν οι καταγγελίες του 
Βασίλη Κικίλια, πως ορισμένες από τις εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον διαγωνισμό (σ.σ. που έχει προκηρύξει το υπουργείο ΠΕΚΑ για Ιόνιο, νότια της Κρήτης, Ιωάννινα ) βαρύνονται με πράξεις και κινήσεις κατά της Ελλάδας και έχουν επιδείξει σαφώς παραβατική συμπεριφορά. 

Ο αναπληρωτής γραμματέας προγράμματος της ΝΔ θέτει ζητήματα διαφάνειας και ΄΄επάρκειας φακέλου΄΄  ( θεωρεί…ύποπτες τις 
GG VERITAS,  TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA και SPECTRUM GEO LIMITED ) τη στιγμή που το αρμόδιο υπουργείο ΄΄τρέχει΄΄ για να κάνει την αξιολόγηση των προσφορών μέχρι τα μέσα Απριλίου. 

Προφανώς είναι τυχαίο το ό τι ο 
Παπακωνσταντίνου επείγεται να κλείσει το διαγωνιστικό μέρος της αξιολόγησης πριν τις εκλογές την ώρα που η ΝΔ  εκφράζει ανοιχτά τις ενστάσεις της…  


Joffrey Postman 
 
 http://moneypost.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...