Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Πολιτικός Σκοταδισμός:Πολιτική αβελτηρία ή σκοπιμότητα;



Γράφει: η Φιλαρέτη

Ο καιρός περνάει, η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών πλησιάζει και η ενημέρωση του Λαού για τα προγράμματα των πολιτικών κομμάτων αργεί. Το επεσήμανε και ο Α. Κακλαμάνης, πρώην Πρόεδρος της Βουλής.

Οι πολιτικοί μας αδιαφορούν για τη σημασία της καθαρής και πλήρους ενημέρωσής μας. Γιατί άραγε;Είναι άνευ σημασίας πράγματι, ή μήπως είναι ζητούμενο; Γιατί να είναι ζητούμενοη πολιτική μας μη πληροφόρηση;

Η ψήφος διαμαρτυρίας(λευκή ή άκυρη) συνιστά τουλάχιστον αποδοκιμασία,ενός προσώπου ή ενός κόμματος δηλ. ενός προγράμματος, το οποίο γνωρίζουμε.

Από την άλλη πλευρά, είναι γεγονός ότι απληροφόρητοι πολίτες,σημαίνει, πολίτες που δικαιολογημένα απαξιώνουντην πολιτική, αφού πρώτα-πρώτα οιπολιτικοί είναι αυτοί που έχουν απαξιώσει την πολιτική ευπρέπεια και συνέπεια. Μια τέτοια συμπεριφορά των πολιτικών είναι εύλογο να έχει ως αποτέλεσμα την αποχή των πολιτών από την εκλογική διαδικασία. Είναι όμως ζητούμενο η αύξηση του ποσοστού της αποχής;

Ποιος είναι ο πολιτικός που εύλογα θα προσδοκά από τον κατα-ληστεμένο και κατα-φορολογημένο ετεροδημότη πολίτη να ξοδευτεί και επί πλέον να ταξιδέψει (=χρήμα και κόπος),χωρίς να μπορεί να αξιολογήσει τα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων, δηλαδή χωρίς να μπορεί να εκφραστεί;

Απαιτείται, λοιπόν, ενημέρωσή μας, πλήρης και λεπτομερής, για όλα ταθέματα του δημοσίου βίου και ειδικώτερα για εκείνα τα οποία ο κάθε πολιτικός σχηματισμός πρόκειται να επιδιώξει. Πέραν αυτού, απαιτείται και εξειδικευμένη ανάλυση των μεθόδων που θα ακολουθήσει ο κάθε πολιτικός σχηματισμός, καθώς και το αποτέλεσμα που προσδοκά. Εξυπακούεται ότι θα πρέπει και να δεσμευθεί ο καθένας από αυτούς για τη σύμπραξή του σε ό,τι συμφωνεί με τους άλλους.

Στείρα και γενική άρνηση, δεν αφορά το λαό (σαν να πρόκειται για κοπάδια σε διαφορετικές στάνες), αλλά υπηρετεί στενούς κομματικούς στόχους. Έχει μεγάλη σημασία επίσης, να γνωρίζουμε τα μέτρα που θα ληφθούν για την καλή λειτουργία του συστήματος υγείας, της ασφάλειας των πολιτών, της εκπαίδευσης, της απονομής της δικαιοσύνης, του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του κράτους και την επανάκτηση αδικαιολογήτως απωλεσθέντων δημοσίων πόρων και εσόδων.

Αυτές οι εκλογές, δεν μπορεί να έχουν σχέση με οποιαδήποτε άλλη εκλογική επιδίωξη του παρελθόντος. Πολλές αμαρτωλές πρακτικές συσσώρευσαν βαρύτατες υποθήκες στο μέλλον της πατρίδας, στα παιδιά μας.

Δεν είμαστε αντίπαλοι. Είμαστε συνοδοιπόροι. Δεν είμαστε άτομα. Είμαστε κοινωνία ατόμων (θα ήθελα να είμαστε κοινωνία προσώπων). Το κράτος μας είμαστε εμείς και όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα,αν ο καθένας μας συνεισφέρει τις καλύτερες ιδέες του και αν προσπαθήσουμε να τις υλοποιήσουμε θέτοντας ως προτεραιότητά μας την εθνική προοπτική, που μας περιλαμβάνει όλους.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...