Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Κοινή άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ – Ισραήλ, μήνυμα στην Άγκυρα


 Σε πεδίο αεροναυτικών και ανθυποβρυχιακών ασκήσεων με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων από την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, έχει μετατραπεί το FIR Αθηνών. Τα τριμερή γυμνάσια θα συνεχιστούν και στην Κύπρο έως τη Χάιφα. Ταυτόχρονα, αμερικανικά μαχητικά απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο «Enterprise» ενόσω αυτό έπλεε προς τον Φαληρικό όρμο στον οποίο αγκυροβόλησε χθες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ενδέχεται με τον απόπλου του το Σάββατο να πραγματοποιηθούν κοινά γυμνάσια μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών μαχητικών.
Η διαβαθμισμένη αεροναυτική και ανθυποβρυχιακή άσκηση με την επωνυμία «Noble Dina», μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη, 5 Απριλίου. Ξεκίνησε από τη Σούδα και «απλώνεται» στο Καστελόριζο, την Κύπρο και εν συνεχεία στην Ανατολική Μεσόγειο έως τη Χάιφα. Τόσο οι περιοχές διεξαγωγής της όσο και η χρονική συγκυρία καταδεικνύουν ένα σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα, η οποία αντιτίθεται στις έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων και εκτοξεύει απειλές κατά της Αθήνας και της Λευκωσίας πότε φραστικές και πότε χρησιμοποιώντας την πολεμική της μηχανή (όπως η τελευταία βόλτα της φρεγάτας μέχρι την Εύβοια και η προκλητική έξοδος του «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο). Από την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας φαίνονται ενοχλημένες οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Κάποιοι, πάντως, συνδέουν και τα γυμνάσια αυτά με τις εξελίξεις στο Ιράν.
Στην πρώτη φάση της τριμερούς άσκησης «Noble Dina» πήραν μέρος τέσσερα ελληνικά μαχητικά..
αεροσκάφη F-16 block 52 plus της 343 Μοίρας από τη Σούδα της Κρήτης. Πρόκειται για την ίδια μοίρα αεροσκαφών που συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στη «Red Flag», η οποία διεξήχθη πριν από μερικά χρόνια στη Νεβάδα των ΗΠΑ. Συνολικά, οι τρεις χώρες συμμετείχαν με δέκα πολεμικά πλοία και υποβρύχια και διψήφιο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μετέχει στην άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο με τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» και το υποβρύχιο «Τρίτων». Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει αποστολές έρευνας και διάσωσης, αντιαεροπορικές επιχειρήσεις και προστασία ναυτικών στόχων. Να σημειωθεί πως η ελληνοϊσραηλινή στρατιωτική συνεργασία θα συνεχισθεί με νέα κοινά γυμνάσια εντός του 2012. Για το λόγο αυτό έχει αναπτυχθεί στενή σχέση μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών επιτελών.
Στο μεταξύ, χθες το πρωί αγκυροβόλησε στον Φαληρικό όρμο το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Enterprise», στο δρόμο του τελευταίου του πλου προς τον Περσικό Κόλπο προτού παροπλιστεί ύστερα από 50 χρόνια δράσης. Από τη στιγμή που το θρυλικό σκάφος του αμερικανικού ναυτικού μπήκε στο FIR Αθηνών, έγιναν συνολικά 48 έξοδοι μαχητικών αεροσκαφών για εκπαιδευτικές πτήσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις υποβλήθηκαν κανονικά σχέδια πτήσης στις ελληνικές αρχές, στοιχείο που δείχνει μια διαφοροποίηση στην αμερικανική στάση, καθώς οι ΗΠΑ δεν συνήθιζαν να καταθέτουν σχέδια πτήσεων δίδοντας «πάτημα» στην Τουρκία να αμφισβητεί τη διαδικασία για τις πτήσεις των στρατιωτικών αεροσκαφών στο Αιγαίο. Το «Enterprise» θα αποπλεύσει το Σάββατο από το Φάληρο προς τον Περσικό Κόλπο. Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι ίσως εντός του FIR Αθηνών γίνουν αεροπορικά γυμνάσια μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών αεροσκαφών.
Ανδρέας, Κούτρας στον “Ελεύθερο Τύπο”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...