Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Με νέα εγκύκλιό του, ο Γιώργος Κουτρουμάνης... «χτύπημα» και στις κύριες συντάξεις.




Πριν προλάβουν οι συνταξιούχοι να… χωνέψουν το μεταπασχαλινό ψαλίδισμα στις επικουρικές συντάξεις τους, έρχεται τώρα το «χτύπημα» και στις κύριες συντάξεις. Με νέα εγκύκλιό του, ο Γιώργος Κουτρουμάνης ανάβει το πράσινο φως για τη μείωση η οποία θα αγγίξει όλους όσους εισπράττουν κύρια σύνταξη άνω των 1300 ευρώ. Και αυτή η μείωση, θα εμφανιστεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου ενώ θα ισχύσει αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου.

Η εγκύκλιος αποκαλύπτει ότι κούρεμα θα υποστούν ακόμη και οι χαμηλοσυνταξιούχοι: όσοι εισπράττουν δύο κύριες συντάξεις (π.χ μία από τον ΟΑΕΕ και μια από το ΙΚΑ) καθεμιά από τις οποίες είναι χαμηλότερη των 1300 ευρώ (π.χ 700 και 800 ευρώ αντίστοιχα), θα χάσουν ένα κομμάτι του εισοδήματός τους μόνο και μόνο επειδή το άθροισμα των δύο συντάξεων υπερβαίνει το όριο των 1300 ευρώ.

          
Και στις κύριες συντάξεις, είναι το τρίτο κούρεμα που γίνεται μέσα στους τελευταίους μήνες. Η περικοπή, θα υπολογιστεί με συντελεστή 12% για το τμήμα της σύνταξης άνω των 1300 ευρώ. Η περικοπή όμως γίνεται στο ποσό που απομένει μετά την αφαίρεση της εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ αλλά και του «κουρέματος» που έγινε με βάση και ηλικιακά κριτήρια (μεγαλύτερο κούρεμα για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και μικρότερες για τους άνω των 65 ετών).

Στους δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που επί σειρά ετών πλήρωναν διπλές εισφορές για να πάρουν μια καλύτερη κύρια σύνταξη, η εγκύκλιος επιφυλάσσει ένα σοκ: οι υπηρεσίες θα προσθέτουν τα δύο ποσά των συντάξεων και αν το άθροισμα προκύπτει πάνω από 1300 ευρώ, τότε και σε αυτές τις περιπτώσεις θα γίνεται περικοπή.


Παράδειγμα


Για να γίνει κατανοητό το γεγονός ότι από το κούρεμα δεν θα γλιτώσουν ούτε οι χαμηλοσυνταξιούχοι, η εγκύκλιος Κουτρουμάνη περιλαμβάνει και ένα παράδειγμα: Συνταξιούχος παίρνει από το δημόσιο 1200 ευρώ και από το ΙΚΑ 800. Η μείωση του 12% θα υπολογιστεί επί του ποσού που υπερβαίνει τα 1300 ευρώ, δηλαδή στα 700 ευρώ. Η μείωση θα είναι 84 ευρώ και θα αφαιρεθεί από τη μεγαλύτερη σύνταξη, δηλαδή τη σύνταξη του δημοσίου. Αυτή, αυτομάτως θα περιοριστεί από τα 1200 στα 1116 ευρώ. Μάλιστα, επειδή τα 84 ευρώ θα πρέπει να μειωθούν αναδρομικά από τις αρχές του 2012, ο συνταξιούχος θα κουβαλάει και ένα χρέος 336 ευρώ. Αυτό θα αποπληρωθεί με τις συντάξεις από τον Μάιο μέχρι το τέλος του έτους. Που σημαίνει ότι εκτός από τα 84 ευρώ, θα αφαιρεθούν ακόμη 42 ευρώ λόγω αναδρομικής επιβολής του μέτρου.


Από το «κούρεμα» δεν γλιτώνουν ούτε οι κληρονόμοι των πεθαμένων. «Στις περιπτώσεις συντάξεων λόγω θανάτου όπου δικαιούχοι είναι περισσότεροι του ενός, για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης λαμβάνεται το συνολικό ποσό σύνταξης και η παρακράτηση του 12% γίνεται επί του ποσού που υπερβαίνει τα 1300 ευρώ, το δε ποσό της παρακράτησης επιμερίζεται και το ποσοστό της σύνταξης κάθε δικαιούχου».


Τι σημαίνει αυτό;


Ότι αν το ποσό που εισπράττουν η χήρα και τα ορφανά, υπερβαίνουν ως άθροισμα τα 1300 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό θα «κουρεύεται» και οι κληρονόμοι θα μοιράζονται τη ζημιά.





moneypost.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...