Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ξεπέρασαν το 1 δις οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί - Ωρολογιακή βόμβα για τη ΔΕΗ



Διαστάσεις χιονοστιβάδας έχει αρχίσει πλέον να λαμβάνει το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ, καθώς η επιχείρηση βλέπει σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress...

το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών να αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς. Στο πρώτο δίμηνο του έτους, λοιπόν παρατηρείται γεωμετρική αύξηση κατά 280 εκατ. ευρώ των ανεξόφλητων λογαριασμών, που πλέον έχουν ξεπεράσει το 1 δις ευρώ. Με βάση την τελευταία επίσημη ανακοίνωση της επιχείρησης, είχε γίνει γνωστό ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2011 το ύψος των ανεξόφλητών δηλαδή των λογαριασμών που δεν έχουν εξοφληθεί έστω και 1 ημέρα μετά την ημερομηνία λήξης τους, έφτανε τα 819 εκατ. ευρώ.

«Φοροσόκ»

Η εκτίμηση που επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια της ΔΕΗ είναι ότι η σημαντική αύξηση στους ανεξόφλητους λογαριασμούς αποδίδεται καταρχήν στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα των καταναλωτών, λόγω της συνολικής μείωσης των εισοδημάτων. Ωστόσο ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας είναι ο περίφημος έκτακτος φόρος για τα ακίνητα και οι άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς του ρεύματος. Ταυτόχρονα όμως, το φαινόμενο της αύξησης των ανεξόφλητων , συμπίπτει χρονικά με την έλευση των πρώτων λογαριασμών που περιλαμβάνουν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ και τις αυξήσεις από 9 έως 12,1% που ισχύουν από τον Ιανουάριο.

ΡΑΕ

Θυμίζουμε ότι μόλις την Τρίτη, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για πρώτη φορά έθιξε με αιχμηρή ανακοίνωση που εξέδωσε το φαινόμενο της υπερφορολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ανακοίνωση «η ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας αποτελεί μοναδική παγκοσμίως περίπτωση καταναλωτικού προϊόντος στο οποίο επιβλήθηκαν ή αυξήθηκαν δραστικά μέσα στα τελευταία δύο χρόνια τρεις διαφορετικοί ειδικοί φόροι κατανάλωσης, δύο στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη και ένας στο τελικό προϊόν»

Επιπλέον η ΡΑΕ έκανε λόγο για «εξαντλητική φορολόγηση του κοινωνικού αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας» και ταυτόχρονα στηλίτευσε την «ενσωμάτωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για καθαρά εισπρακτικούς λόγους χρεώσεων που είναι τελείως άσχετες με την ηλεκτρική ενέργεια (δημοτικοί φόροι και τέλη, τέλος ΕΡΤ ΕΕΤΗΔΕ, ΔΕΤΕ κα) η οποία «είχε και έχει τις δυσμενείς εκείνες επιπτώσεις που πολύ καλά γνωρίζουν οι Έλληνες καταναλωτές»..

ΣτΕ

Ένας ακόμη σοβαρός πονοκέφαλος για τη ΔΕΗ αφορά στο λεγόμενο «χαράτσι». Η εικόνα που μεταφέρεται από τη ΔΕΗ είναι ότι υπάρχει συναγερμός μετά τη διαρροή στις αρχές του μήνα της απόφασης του ΣτΕ για το μη νόμιμο της διακοπής της ηλεκτροδότησης σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους ακινήτων. Από τη ΔΕΗ εκτιμάται ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ενταθούν ακόμη περισσότερο τα φαινόμενα των ανεξόφλητων λογαριασμών που σαφώς συνδέονται με το έκτακτο τέλος για τα ακίνητα.

Και βέβαια σε συνδυασμό με τα συνολικά προβλήματα ρευστότητας στην αγορά έχει προκληθεί μπλακ άουτ στις χρηματοροές της ΔΕΗ.


energy-engineer
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...