Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

"Κουρεύτηκε" και η Παιδεία! - Πανεπιστήμια χωρίς ένα σεντ! - Κινδυνεύουν να κλείσουν μετά το κούρεμα των αποθεματικών τους!



- Έξι ιδρύματα έχουν μηδενικούς λογαριασμούς!
- 17 έχουν συνολικά 33 εκατ. από 120 που είχαν προ κουρέματος στην ΤτΕ
- Θα διεκδικήσουν τα χρήμαρα που χάθηκαν

Με λουκέτο κινδυνεύουν πολλά πανεπιστήμια μετά το "κούρεμα" στις αρχές Μαρτίου των αποθεματικών των Πανεπιστημίων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σήμερα, στην έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πανεπιστήμια τα οποία σε λίγο δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν καν, αφού οι λογαριασμοί τους πλησιάζουν στο μηδέν.

Ο προεδρεύων της Συνόδου των πρυτάνεων, πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης, αναφέρθηκε στα προβλήματα των πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι μετά τη μετατροπή των αποθεματικών τους από την Τράπεζα της Ελλάδας σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τη διαδικασία του PSI, εκατομμύρια ευρώ χάθηκαν.

Ο πρύτανης τόνισε ότι από τα 120 εκατομμύρια ευρώ που είχαν σε καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, για τις λειτουργικές τους ανάγκες, 17 πανεπιστήμια της χώρας , έχουν μείνει σήμερα 33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έξι Ιδρύματα έχουν μηδενικούς λογαριασμούς.

Μάλιστα, αποφασίστηκε να συσταθεί νομική επιτροπή για να διεκδικήσει τα χρήματα που χάθηκαν, αλλά, όπως είπε ο κ. Αλμπάνης, σ' αυτήν τη φάση διεκδικεί τη αποσύνδεση των οικονομικών των πανεπιστημίων από την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης, που επιτάσσει ο νέος Νόμος- Πλαίσιο και την έγκριση των προϋπολογισμών τους για το 2012.

Σε ερώτηση αν θα αναστείλουν τη λειτουργία τους τα Πανεπιστήμια σε ένδειξη διαμαρτυρίας κι αν παραιτηθούν οι πρυτάνεις, δεδομένου ότι ανάλογες ενέργειες αποφάσισαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ, ο Τρ. Αλμπάνης απάντησε ότι «η Σύνοδος εκτιμά ότι τα πανεπιστήμια δεν πρέπει να κλείσουν, αλλά πρέπει να κρατηθούν όρθια. Βέβαια με την πολιτική αυτή οδηγούμαστε εκ των πραγμάτων σε κλείσιμο. Εάν, όμως, φτάσουμε, τελικά, στο όριο της λειτουργίας μας, δεν θα έχει κανένα νόημα να παραμένουμε στις θέσεις μας».

newsit
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...