Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Στο 100% αυξάνεται η προκαταβολή φόρου για Α.Ε και ΕΠΕ - 65% για ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες – Στο 25% η παρακράτηση στα «μπλοκάκια»



Αύξηση της προκαταβολής του φόρου για 1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, σχεδιάζει η κυβέρνηση για να «θρέψει» τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Για τις Ανώνυμες Εταιρίες (Α.Ε) και τις ΕΠΕ το ποσοστό της προκαταβολής του φόρου διερευνάται να αυξηθεί στο 100%, όπως ισχύει σήμερα με τις τράπεζες.
Για τις ατομικές επιχειρήσεις, τις ομόρρυθμες (Ο.Ε.) και τις ετερόρρυθμες (Ε.Ε.) στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν η προκαταβολή του φόρου να «ψηλώσει» στο 65% - 70% από 55% που προπληρώνουν σήμερα στην Εφορία.
Πιθανότατα θα διατηρηθεί το μέτρο της μειωμένης προκαταβολής για τους νέους επιχειρηματίες.
Όσοι δηλαδή συστήνουν ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες εταιρίες τους παρέχεται η δυνατότητα να πληρώνουν τη μισή προκαταβολή του φόρου ( 27,5%) για τρία χρόνια.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, των αποφάσεων δεν θα εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα υποστούν μεγαλύτερες κρατήσεις φόρου.
Το σχέδιο τη πρότασης που έχει υποβληθεί στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου προβλέπει την αύξηση του συντελεστή παρακράτησης στο εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών.
Ο συντελεστής σήμερα είναι 20% και προτείνεται να αυξηθεί στο 25% για κάθε τιμολόγιο που «κόβουν» οι επιτηδευματίες , εφόσον πρόκειται για συναλλαγή που ξεπερνά τα 300 ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το σχέδιο αύξησης των ποσοστών προκαταβολής των φόρων από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες θα «ζεστάνει» τα κρατικά ταμεία με το ποσό των 350– 400 εκατ. ευρώ.
Όσα δηλαδή σχεδιάζει να εξοικονομήσει η κυβέρνηση από την αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης στο δημόσιο τομέα ή όσα θα εισπράξει το Δημόσιο από την πώληση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom.
Μπορεί για την κυβέρνηση η εφαρμογή αυτού του σχεδίου να αποτελεί το τέλειο δημοσιονομικό μέτρο, όμως για τον επιχειρηματικό κόσμο τον «στραγγίζει» οικονομικά.
Σε εποχές ύφεσης με τις περισσότερες επιχειρήσεις να έχουν στεγνώσει ταμειακά από την καταναλωτική άπνοια και τον χαμηλό τζίρο στην αγορά ένα τέτοιο μέτρο ισοδυναμεί με ένα εφάπαξ φορολογικό Τέλος.
Και αυτό γιατί οι επιχειρήσεις δεν θα πάρουν ποτέ πίσω το επιπλέον ποσό της προκαταβολής που θα πληρώσουν φέτος. Αυτή θα συμψηφιστεί με την προκαταβολή του 2012. Το ίδιο θα συμβεί και το 213, όπως και τα έτη που θ’ ακολουθήσουν.
Συνεπώς, ο πρώτος χρόνος επιβολής του μέτρου συνιστά μία πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις ,η οποία μάλιστα εξουδετερώνει τα όποια οφέλη θα έχουν οι επιχειρήσεις από την μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Με την αύξηση της προκαταβολής ένα μεγάλο μέρος, το 40%, της φορολογικής ελάφρυνσης που δόθηκε στις Ανώνυμες Εταιρίες κα τις ΕΠΕ με τη μείωση των συντελεστών φόρου από το 24% στο 20% για την χρήση του 2011, θα το πάρει πίσω το Δημόσιο με την αύξηση της προκαταβολής του φόρου.
Στο υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθήσουν να αποδυναμώσουν τον εισπρακτικό χαρακτήρα του μέτρου καθώς με τη λήψη θα επιτευχθούν δύο επιμέρους ζητούμενα.
Το πρώτο έχει να κάνει με την αποκατάσταση μιας χρόνια «αδικίας», όπως χαρακτηρίζεται, σε βάρος των μισθωτών, στους οποίους παρακρατείται το 98,5% του φόρου από τον εργοδότη στο συνολικό ποσό των εισοδημάτων. Κάτι που ισοδυναμεί με την πλήρη προκαταβολή του φόρου.
Το δεύτερο είναι ότι επιτυγχάνεται η εναρμόνιση με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου τα ποσοστά της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων φθάνουν σε κάποιες χώρες έως και το 100%.
Ειδικότερα, ανάλογο αυξημένο ποσό προκαταβολής φόρου εισοδήματος καταβάλλεται και από τα νομικά πρόσωπα που έχουν την έδρα τους σε άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Γερμανία 100%, Δανία 100%, Ιταλία 93,5%, Πορτογαλία 85%, Αυστρία 80%, Ισπανία 75%, κλπ).
Για την ιστορία να σημειωθεί ότι θα είναι η τέταρτη φορά από το 1997 που η κυβέρνηση αναγκάζεται να πειράξει τα ποσοστά της προκαταβολής των φόρων για να καλύψεις τις δημοσιονομικές της ανάγκες.
Το ποσοστό της προκαταβολής είχε οριστεί αρχικά σε 50%. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από τη χρήση του 1997 σε 55%, διότι και τότε η χώρα αντιμετώπιζε το πρόβλημα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. H αύξηση της προκαταβολής από το 50% στο 55% αφορούσε όλους τους φορολογουμένους χωρίς καμία εξαίρεση.
Το 2008, επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη το ποσοστό της προκαταβολής αναθεωρήθηκε από 55% σε 65% για τις Ανώνυμες Εταιρίες και τις ΕΠΕ ενώ για τις τράπεζες ( ημεδαπές και αλλοδαπές) αυξήθηκε από 60% σε 80%.
Ένα χρόνο μετά υπήρξε νέα αύξηση, μόνο για τις τράπεζες στο 100%.

bankingnews
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...