Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Έπεσε η αυλαία για την Ατλάντικ - Το χρονικό προς την πτώχευση - Στο άρθρο 99 και το e-shop

Τελικά το τελευταίο τετράμηνο ήταν όντως καταλυτικό για την άλλοτε μεγαλύτερη αλυσίδα του ελληνικού λιανεμπορίου την Ατλάντικ. Χθες επιβεβαιώθηκε δημοσίευμα του "R" του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το οποίο εντός του επόμενου τετραμήνου θα παιζόταν το «λουκέτο» ή η επιβίωση του ομίλου.   Η αυλαία έπεσε οριστικά την Τετάρτη για την εταιρεία, ύστερα από την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών να μπει τέλος στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99, γεγονός το οποίο απέδειξε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές απέβησαν άκαρπες!

Πλέον και επίσημα η Ατλάντικ άνοιξε το δρόμο για την πτώχευση, γεγονός το οποίο είχε προεξοφληθεί για την εταιρεία, αφού κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών ο όμιλος είχε προχωρήσει σε κυριολεκτικό ξεπούλημα των καταστημάτων τόσο σε Αθήνα όσο και εκτός αυτής, ενώ ταυτόχρονα προέβη και στην πώληση πάγιων εξοπλισμών καταστημάτων, καθώς και σε πώληση συμμετοχών σε θυγατρικές.
 
Η Ατλάντικ αποτέλεσε αφενός μία από τις 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών που προσέφυγαν στο άρθρο 99 του πτωχευτικού νόμου, στο πλαίσιο αναζήτησης προστασίας από τους πιστωτές της και αφετέρου μία από τις εταιρείες που ενώ έλαβαν τον απαιτούμενο χρόνο μέσω του άρθρου 99, για την εξεύρεση της λύσης που θα τους έβγαζε υποθετικά από το αδιέξοδο και θα τους επανέφερε σε τροχιά ανάπτυξης, τελικά... δεν τα κατάφεραν και χρεοκόπησαν.
 
Παράλληλα, αποτελεί ακόμα ένα ζωντανό και πρόσφατο παράδειγμα της «κατάρρευσης» που επικρατεί στον κλάδο του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα, ο τομέας που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την οικονομική κρίση.
 
Το παρασκήνιο - Βήμα βήμα προς την πτώχευση
 
Στις 2/2 η Ατλάντικ εισήλθε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Όπως ανέφερε σχετικό δημοσίευμα του "R" στις 10/2, πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της εταιρείας, τόνιζαν ότι στο επόμενο τετράμηνο θα υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα για το πού όδευε ο «χειμαζόμενος» από τα οικονομικά προβλήματα όμιλος Ατλάντικ. Από τότε και στο εξής, καθημερινά η εταιρεία γνωστοποιούσε την πώληση καταστημάτων ή την πώληση των πάγιων εξοπλισμών καταστημάτων της μέσω ανακοινώσεων της.

Τα περισσότερα καταστήματα του ομίλου έχουν περιέλθει στις αλυσίδες Μασούτης, Σκλαβενίτης, Market In, ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και ΑΒ Βασιλόπουλος. Παράλληλα από δύο και κάτω καταστήματα έχουν περιέλθει στις Δούκας, Alimenta Top, Προμηθευτική Τροφίμων, Αφοί Καραγιάννη ΑΕ και AGK Γενικό Εμπόριο Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία.
 
Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο του 2010 και μέχρι τις αρχές Μαΐου, η εταιρεία έχει προχωρήσει στη λύση μισθώσεων και πώληση του παγίου εξοπλισμού 103 καταστημάτων, ενώ έχει λύσει τις μισθώσεις και έχει διακόψει τη λειτουργία 27 καταστημάτων με αποτέλεσμα το δίκτυο της να αριθμεί πλέον περί τα 30 καταστήματα. Οι οφειλές στο σύνολο των προμηθευτών ανέρχονται σε 117 εκατ. ευρώ, από 151 εκατ. στις 31/12/2010, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων φθάνει τα 844 άτομα, από 1.606 άτομα στις 31/12/2010.

Τα έσοδα που προέκυψαν από την πώληση των πάγιων εξοπλισμών των καταστημάτων απορροφήθηκαν στην αποπλήρωση ενός μεγλαλου μέρους ή του συνόλου των οφειλών της στις εταιρείες, Chipita, Μεβγάλ, Εύρηκα, ΒΕΛΠΑΖ, Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ, ΦΡΟΣΤ-ΙΤ, Ευάγγελος Τσάνταλης, ΜΕΓΑ Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής ΑΕ, Γαλακτοκομική Λέσβου, Yalco, Κ. Φραγκίδης - Σ. Χαλκοματίδης & Σία ΟΕ. Μπάσδρας ΑΒΕΕ, Γ. Ζούμης, Κουραντίδης Χρ. Νικόλαος κ.ά.

Από τις 4/5 το ζήτημα της διαδικασίας συνδιαλλαγής της εταιρείας είχει τεθεί στο «έλεος» του  Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αφού η συνδιαλλαγή με τους πιστωτές δεν επιτεύχθηκε, καθώς για να γινίταν αυτό απαραίτητη προϋπόθεση αποτελούσε η συναίνεση του 51% των πιστωτών της εταιρείας στη διαδικασία συνδιαλλαγής, ενώ στην περίπτωση της Ατλάντικ μόνο το 6,7% συναινούσε. Τότε, η εταιρεία γνωστοποίησε παράλληλα και την κατάθεση δήλωσης παύσης πληρωμών.

Οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές δεν επέφεραν τελικά κανένα αποτέλεσμα παρά το χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών που μεσολάβησε από τότε που η Ατλάντικ εισήλθε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Η ανακοίνωση της εταιρείας την Τετάρτη στις 22/6 που δηλώνει το οριστικό «λουκέτο» έχει ως εξής: «Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (τμήμα εκούσιας δικαιοδοσίας) κοινοποίησε απόφαση με την οποία θέτει τέλος στην διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του Ν. 3588/2007, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της Ατλάντικ. Με την απόφαση αυτή ολοκληρώνεται και η αποστολή του μεσολαβητή κ. Αθανασίου Λιάγκου».
 
Στο άρθρο 99 και το e-shop
Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, προκειμένου να "παγώσει" τις απαιτήσεις των προμηθευτών της, υπέβαλλε η εταιρεία λιανικής ηλεκτρονικών ειδών e-shop.gr. Η αίτηση έγινε προσωρινά δεκτή αλλά θα συζητηθεί οριστικά στις 5 Οκτωβρίου 2011.

Σταυρούλα Μαλαίνου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...