Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ποιες χώρες απειλεί το ελληνικό χρέος;

Η ελληνική κρίση χρέους θέτει σε κίνδυνο τις οικονομίες…
τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκών κρατών, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Γερμανία "παίζει με τη φωτιά" σχεδιάζοντας να εμπλέξει ιδιώτες επενδυτές στην επίλυση της κρίσης.

Πολλοί αναλυτές εκφράζουν σκεπτικισμό για το αν η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση, ακόμη και με την ουσιαστική βοήθεια των εταίρων της. Η κυβέρνηση ακόμη πιστεύει ότι μπορεί, όμως χρειάζεται να πείσει την κοινή γνώμη, ότι αξίζει τον κόπο!


Μια ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει την υπόλοιπη ευρωζώνη καθώς και τον ευρύτερο οικονομικό κόσμο, σε επικίνδυνα ... μονοπάτια.


Οι "εκτεθειμένες" χώρες


Η πεντάδα των πιο εκτεθειμένων χωρών της ευρωζώνης στο ελληνικό χρέος απαρτίζεται από τις:


Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αμερική και Ιταλία με τη Γαλλία να βλέπει ορατό τον κίνδυνο να "χάσει" πολλά από μία ενδεχόμενη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό γιατί μεταξύ των γαλλικών συμφερόντων που έχουν "ανοιχτεί" στο ελληνικό χρέος είναι δύο χρηματοπιστωτικοί φορείς: η Credit Agricole (στον όμιλο της οποίας ανήκει η Εμπορική Τράπεζα) και η Societe Generale (που έχει εξαγοράσει τη Γενική Τράπεζα).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...