Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Γ.Παπανδρέου: Δεν υπάρχουν διλήμματα

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος δηλώνει ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Δεν υπάρχουν διλήμματα, επισημαίνει, αλλά μόνο η απόφαση να μη ζήσει ποτέ η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας και να αλλάξουμε τόσο ριζικά τη χώρα μας ώστε να απαλλαγεί από επιτηρήσεις και να σταθεί στα δικά της πόδια.

Μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου απορρίπτει το ενδεχόμενο να ζητήσει να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο από 180 βουλευτές, ενώ επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την αντιπολίτευση για εθνική συνεννόηση. «Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα οι πολιτικές δυνάμεις ότι έχουμε καταλάβει το διακύβευμα για την πατρίδα μας», σημειώνει.
Ο Πρωθυπουργος δεν συμμερίζεται τις απόψεις περί κυβέρνησης τεχνοκρατών, χωρίς πάντως να αποκλείει πρόσωπα κοινή αποδοχής για κυβερνητικές θέσεις: «Δεν αποκλείω πρόσωπα που είναι κοινής αποδοχής ή και από τα άλλα κόμματα για κρίσιμες θέσεις, κάτι που είπα και στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Δεν είμαι όμως της άποψης ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μία κυβέρνηση τεχνοκρατών».
Ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι κατανοεί την αγανάκτηση των πολιτών για τα μέτρα, ωστόσο όπως αναφέρει, κανείς πλέον δεν μπορεί να κοροϊδεύει τον κόσμο. «Κάποιες αποφάσεις μας πόνεσαν και πονάνε κόσμο που δεν φταίει, το ξέρω. Αλλά είναι απαραίτητες για να μην καταρρεύσουμε, για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Αλλες αποφάσεις μας, ξεβολεύουν πολλούς που είχαν καθίσει για δεκαετίες στον σβέρκο των Ελλήνων, σπάνε κατεστημένες νοοτροπίες, ανατρέπουν τον κρατισμό και την πελατειακή λογική. Αυτοί λοιπόν που είχαν συνηθίσει στα πελατειακά προνόμια καλά θα κάνουν να συνηθίσουν στην ιδέα ότι θα ξεβολευτούν. Η Ελλάδα αλλάζει και θα αλλάξει ακόμη περισσότερο», διαμηνύει ο Πρωθυπουργός.
Πλήρης κάλυψη στον Γ.Παπακωνσταντίνου
Στην συνέντευξή του ο κ. Παπανδρέου παρέχει πλήρη κάλυψη στον υπουργό Οικονομικών μετά τον καταιγισμό πυρών που δέχθηκε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΤΕ. «Ούτε ο υπουργός Οικονομικών ούτε κανένας υπουργός λειτουργεί μόνος του. Οι αποφάσεις είναι συλλογικές, οι επιτυχίες και τα λάθη επίσης. Και όλοι προσπαθούν για το καλό της χώρας, αλλιώς δεν θα ήταν στη θέση τους», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Απαντώντας εξάλλου συνολικά στις εσωκομματικές αντιδράσεις για το μνημόνιο και το κατά πόσο ήταν η σωστή συνταγή εξόδου από την κρίση, ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι ήταν η μόνη λύση. «Ξέρουν ότι αν υπήρχε άλλη λύση θα την είχαμε επιλέξει... Δεν εύχομαι ούτε στον χειρότερο εχθρό μου να περάσει όσα περνώ. Στον πόλεμο κάνεις και λάθη. Τραυματίζεσαι. Ματώνεις. Χάνεις και μάχες. Αλλά το ζήτημα είναι να κερδίσεις τον πόλεμο για τη σωτηρία και την αλλαγή της πατρίδας. Αλλά θα τον κερδίσουμε τον πόλεμο», δηλώνει ο Πρωθυπουργός και καταλήγει:
«Είναι εύκολο κανείς σήμερα να κάνει κριτική έχοντας αποφύγει τα αποτελέσματα μιας χρεοκοπίας. Οποιος ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από μια τέτοια κρίση με εύκολο τρόπο, ίσως να μην έχει κατανοήσει το μέγεθος και το βάθος της».
Eρωτηθείς για το ενδεχόμενο κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ή τους εφαρμοστικούς νόμους, αφού σημειώνει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος είναι στην εμπροσθοφυλακή της εθνικής προσπάθειας, τονίζει με νόημα ότι «κάθε βουλευτής έχει γνώμη, άποψη και πάνω απ' όλα απόλυτη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης μας απέναντι στον τόπο».
Τέλος, για το θέμα της 5ης δόσης ο κ. Παπανδρέου εκτιμά πως δεν θα υπάρξει τέτοιο ζήτημα αν ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. «Παλεύουμε ώστε μέσα στον Ιούνιο να πετύχουμε μια σημαντική συμφωνία για τη χώρα μας και τα χρόνια που έρχονται. Ωστόσο, αν αυτό δεν γίνει, θα συνεχίσω να μάχομαι. Και αν πρέπει να φτάσουμε ως τον Σεπτέμβριο, θα δώσουμε πάλι τη μάχη» υπογραμμίζει.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...