Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Τέλος η προσωποκράτηση για εμπορικές απαιτήσεις


Καταργείται η προσωποκράτηση ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης για εμπορικές απαιτήσεις, ενώ συνεχίζει να ισχύει ως μέσο για απαιτήσεις από αδικοπραξίες, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατετέθη τροποποιημένο στη Βουλή και αφορά την επιτάχυνση στην απονομή της Πολιτικής Δικαιοσύνης.
Μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι με το άρθρο 62 του καταργείται η προσωπική κράτηση ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης για εμπορικές απαιτήσεις, ενώ δεν θίγεται η ρύθμιση του άρθρου 1047 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ως προς την προσωπική κράτηση για απαιτήσεις από αδικοπραξίες.

Ακόμη σύμφωνα με το άρθρο 48, η προσωρινή διαταγή που έχει ως αντικείμενο την απαγόρευση μεταβολής της πραγματικής ή νομικής κατάστασης ακινήτου ή πλοίου ή αεροσκάφους επιδίδεται, μαζί με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων επί της οποίας εκδόθηκε, στην αρχή που είναι αρμόδια να τηρεί το βιβλίο κατασχέσεων ή το νηολόγιο ή το μητρώο και εγγράφεται στο αντίστοιχο βιβλίο.
Ως προς τα « τεχνικά» ζητήματα, με το ίδιο νομοσχέδιο, αρμόδια για την επίλυση διαφορών μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ θα είναι τα Ειρηνοδικεία, ενώ στα Μονομελή Πρωτοδικεία θα υπάγονται διαφορές άνω των 20.000 και μέχρι 120.000 ευρώ .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...