Ένα χρόνο μετά την διάσωση της Ελλάδας, οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι τράπεζες της περιοχής δεν έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια ή δεν έχουν μειώσει τα δάνεια τόσο ώστε να αντέχουν την μετάδοση του προβλήματος που θα προκύψει στο ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας.
Σύμφωνα δημοσίευμα του Bloomberg, αν και οι ευρωπαίοι δανειστές μείωσαν το ρίσκο που συνδεόταν με την Ελλάδα κατά 30% στα
136,3 δις. δολάρια πέρυσι, εξακολουθούν να έχουν σχεδόν 2 τρις. δολάρια που συνδέονται με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία , σύμφωνα με στοιχεία από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών μένοντας έτσι ευάλωτες αν η κρίση εξαπλωθεί."Η ελληνική κρίση χρέους, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει τον όλεθρο στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα", δήλωσε ο Neil Phillips, διαχειριστής κεφαλαίων στην BlueBay Asset Management Plc στο Λονδίνο. "Μια ελληνική χρεοκοπία και οι διακλαδώσεις της, θα είχαν τρομακτικές συνέπειες στην Ευρώπη και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα."
"Εάν, μετά από ένα χρόνο συζητήσεων χωρίς συμπέρασμά, καταλήγουμε στο "haircut", το επόμενο πρωί η αγορά θα "σφαγιάσει" την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και ίσως και άλλες χώρες", τόνισε ο Federico Ghizzoni, της UniCredit SpA.
Η ανησυχία αυτή έχει ήδη επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Η Moody's ενδέχεται να προβεί σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των BNP Paribas, της Societe Generale και της Credit Agricole, λόγω των επενδύσεών τους στην Ελλάδα. Οι γερμανικές τράπεζες θα μπορούσαν επίσης να κινδυνεύσουν από τη μετάδοση του προβλήματος σύμφωνα με την Fitch Ratings.
"Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρεοκοπήσει", τόνισε ο Josef Ackermann, CEO της Deutsche Bank AG. "Η ΕΕ πρέπει να παράσχει περισσότερα κεφάλαια αν χρειαστεί, στη χώρα", πρόσθεσε. Ο Ackermann, δήλωσε στο CNBC ότι ο κίνδυνος από μια χρεοκοπία, είναι ότι κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στις υπόλοιπες αγορές. "Κανείς δεν έχει μια σαφή απάντηση", διευκρίνισε.
Επιμέλεια: Βασίλης Βαλαμβάνος
πηγή Α.Π.Ε