Είπα – ξείπα από την ΕΕ
Θα δοθεί η πέμπτη δόση του δανείου στην Ελλάδα; Η απάντηση μοιάζει να είναι: «Τι μέρα και τι ώρα είναι;».
Οι δανειστές μας σκλήρυναν χθες τη στάση τους, την οποία είχαν προηγουμένως «μαλακώσει» – όταν απειλήθηκε επέκταση των επεισοδίων και ενισχύθηκαν οι κίνδυνοι της πολιτικής αστάθειας.Στην πραγματικότητα, οι πιέσεις ασκούνται προς τους βουλευτές του
ΠΑΣΟΚ, καθώς η δική τους και μόνο ψήφος αρκεί, τόσο για να δοθεί η ψήφος εμπιστοσύνης – που θεωρείται βέβαιη – όσο και για να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Βέβαια, είναι προφανές πως ούτε αυτό αρκεί, καθώς έχει γίνει αντιληπτό στο εξωτερικό πως ακόμη και μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, στη χώρα θα υπάρξουν προβλήματα – εξ ου και απαιτείται η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων.
Ήδη έχουν αρχίσει οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αναμένεται να κορυφωθούν στην πορεία προς την ψήφιση του Μεσοπροθέσμου.
Αυτό, βέβαια, που δεν γίνεται αντιληπτό – ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν οι εταίροι μας – είναι πως τα ελληνικά κόμματα (και κυρίως η Νέα Δημοκρατία) δεν ελέγχουν το κίνημα των Αγανακτισμένων.
Παρ’ όλα αυτά, την ώρα που στη Βουλή εκτυλίσσεται μια ανούσια συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα, η τύχη της χώρας, παραδομένη από καιρό στις «δάνειες δυνάμεις», καθορίζεται πλέον εκτός συνόρων.
Οι ειδήσεις δεν έρχονται πια από το εσωτερικό της χώρας, όπου η παρέλαση βουλευτών από το βήμα του κοινοβουλίου ουδέν είχε να προσθέσει – τι άλλωστε θα μπορούσε να προστεθεί σε όσα απαράδεκτα διημείφθησαν την Κυριακή στην αίθουσα της Ολομέλειας;
Το Eurogroup εξέδωσε ανακοίνωση χθες, όπου για πρώτη φορά επιχειρείται παρέμβαση σε μια χώρα-μέλος της ευρωζώνης, με αναφορές στην περίφημη συναίνεση, ως εάν να μην είχε προηγηθεί η «μαύρη Τετάρτη» για το πολιτικό μας σύστημα, όταν, εν μέσω χάους, κατεβλήθη προσπάθεια να παραδοθεί η εξουσία σε κάποιον Άγνωστο Χ.
Οι Ευρωπαίοι – με ευθύνη του ελληνικού πολιτικού συστήματος που οδήγησε την χώρα σ’ αυτήν την ντροπιαστική κατάσταση – επανήλθαν χθες με μπαράζ δηλώσεων υπέρ της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς και υπέρ της υπερψήφισης του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος, στις 28 Ιουνίου.
Και ενώ την προηγούμενη Τετάρτη, ημέρα της γενικής απεργίας και των βίαιων επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα θα λάβει την πέμπτη δόση, τώρα, ΔΝΤ, ΕΕ και Eurogroup κάνουν και πάλι ένα βήμα πίσω, εξαρτώντας την από τις ψηφοφορίες στη Βουλή.
Οι πιέσεις έρχονται πανταχόθεν, αποδεικνύοντας πως στη χώρα δεν υπάρχει πολιτική και κοινοβουλευτική εξουσία.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σε αντίθεση με το ήπιο ύφος που κράτησε την ημέρα των επεισοδίων, ξεκαθάρισε χθες ότι το ελληνικό χρέος θα παραμείνει βιώσιμο μόνο εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και εφόσον ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Και οπωσδήποτε πριν από την 3η Ιουλίου, οπότε και ορίστηκε η νέα έκτακτη σύνοδος του Eurogroup, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.
Την Κυριακή, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που εβδομάδες τώρα παραπαίουν, παραμένουν αναποφάσιστοι και διαφωνούν σχετικά με τον τρόπο (εθελοντική ή όχι συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών) που θα δοθεί η βοήθεια προς την Ελλάδα, αποφάσισαν να εκταμιευθεί η δόση των 12 δις ευρώ, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του Μεσοπρόθεσμού.
Το παράδοξο είναι πως έχει επικρατήσει τόσο μεγάλη σύγχυση, που με το Μεσοπρόθεσμο συνδέονται πλέον τα πάντα – δηλαδή και το νέο πακέτο στήριξης.
Σε σημείο που να μην γνωρίζουμε, λόγω των συνεχών πισωγυρισμάτων, αν οι όροι μπαίνουν πάντα και για τα δύο ή εναλλάξ, πότε για το ένα και πότε για το άλλο.
Ανάλογες δηλώσεις με τον κ. Γιουνκέρ έκανε και ο Επίτροπος Ρεν, προσθέτοντας ότι ανησυχεί για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης. Γι’ αυτό, όπως είπε, αποφασίστηκε να δοθούν τα χρήματα, υπό τους γνωστούς όρους, βεβαίως.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ και το ΔΝΤ, επέμεινε και χθες δια του προσωρινού επικεφαλής του Τζον Λίπσκι, πως το μέρος του δανείου που αφορά στο Ταμείο, θα δοθεί μόλις ανάψει το πράσινο φως σχετικά με την συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Χθες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν για την τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, προκειμένου να δημιουργηθεί ο νέος μηχανισμός στήριξης που θα λειτουργήσει από το 2013.
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός πώς οι εταίροι μας αλλάζουν τακτική, ανάλογα με τις πιέσεις που (φαίνεται ότι) καλούνται να ασκήσουν στην Ελλάδα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαία η συνάντηση χθες στις Βρυξέλλες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της ΕΕ κ. Ρομπάι και της Κομισιόν Μπαρόζο, που επανέλαβαν τα περί συναίνεσης και υπερψήφισης του Προγράμματος.
Χωρίς συγκεκριμένο σκοπό και ενώ στην Αθήνα διεξάγεται συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε ένα ταξίδι-αστραπή, δίνοντας την εντύπωση πως αυτό έγινε μόνο και μόνο για να ακολουθήσουν οι συγκεκριμένες δηλώσεις των επικεφαλής της ΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως, όταν δεν πιέζουν τα ελληνικά κόμματα, τα ίδια πρόσωπα συνεδριάζουν και ξανασυνεδριάζουν στο πλαίσιο του Eurogroup, πηγαίνοντας από αδιέξοδο σε αδιέξοδο και από αναβολή σε αναβολή, χωρίς ποτέ να συμφωνούν σχετικά με τον τρόπο συµµετοχής των ιδιωτών κατόχων ελληνικών οµολόγων στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Από την άλλη πλευρά, οι επικεφαλής τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, αλλά και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, επιμένουν πως τέτοιου είδους αποφάσεις – που μετατέθηκαν ξανά για τη σύνοδο της 3ης Ιουλίου – θα προκαλέσουν πιστωτικό επεισόδιο, δηλαδή χρεοκοπία, με ανυπολόγιστες συνέπειες ντόμινο στην ευρωζώνη.
Την προηγούμενη Τετάρτη, ημέρα των επεισοδίων στην Αθήνα, και πάλι είχαν διαφωνήσει. Είχαν, όμως, έντρομοι μπροστά στα επεισόδια διακηρύξει πως η Αθήνα θα λάβει το νέο πακέτο βοήθειας.
Τότε μάλιστα έλεγαν, πως θα βρεθεί φόρμουλα εκταμίευσης της πέμπτης δόσης, εφόσον προϋπάρξει πολιτική δήλωση του Eurogroup ή της Συνόδου Κορυφής για εξεύρεση λύσης το ταχύτερο δυνατόν.
Με αυτό τον τρόπο θα απέφευγαν το ενδεχόµενο στάσης πληρωµών εκ µέρους της Ελλάδας για καθαρά τεχνικούς λόγους, όπως είπαν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, και το ΔΝΤ έβλεπε θετικά αυτήν την προοπτική.
Την ίδια ώρα (πάντα την Τετάρτη, 15 Ιουνίου) και από την συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί έφθανε άνεμος αισιοδοξίας. Με τον Γάλλο Πρόεδρο να κάνει επίκληση στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την Γερμανίδα καγκελάριο να μαλακώνει τη στάση της και όσον αφορά στη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών.
Αυτά, μόλις την προηγούμενη Τετάρτη. Χθες, το κλίμα άλλαξε εντελώς και έγινε και πάλι πολύ πιεστικό. Ενώ μόλις προχθές είχε «μαλακώσει» και πάλι, με τον Γιουνκέρ, (που χθες έβαζε κόκκινες γραμμές), να λέει την χαρακτηριστική προειδοποίηση «παίζουμε με τη φωτιά»!
Είναι σαφές πως ούτε στην ΕΕ ξέρουν τι ακριβώς θέλουν, καταφεύγοντας συνεχώς σε ένα επικίνδυνο είπα – ξείπα!
Σοφία Βούλτεψη
elzoni.gr