ΔΗΜΟΣΙΟ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΕ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΝΩ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ 76 ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Μειώσεις μισθών έως και 35% στο στενό δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ σταδιακά εντός των προσεχών
τριών ετών, αρχής γενομένης από τα μέσα Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου, καταργήσεις και συγχωνεύσεις 11 μεγάλων και 65 μικρών δημοσίων οργανισμών, επίσης από… τα μέσα Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς και απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων από τους φορείς του Δημοσίου που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν είναι ορισμένα από τα μέτρα-σοκ που συμφώνησαν, μεταξύ πολλών άλλων, η κυβέρνηση και η Τρόικα με το νέο αναθεωρημένο Μνημόνιο που υπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες.Όπως αποκαλύπτεται από το αναλυτικό κείμενο της νέας συμφωνίας την οποία υπέγραψαν ο νέος υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, το αργότερο μέχρι το Δεκαπεντάγουστο η κυβέρνηση θα έχει φέρει στη Βουλή για ψήφιση δύο ακόμη εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που θα προβλέπουν:
1. ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ενός νέου απλοποιημένου συστήματος αμοιβών, ενός νέου μισθολογίου, σε όλο το δημόσιο τομέα, δηλαδή στα υπουργεία, στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, στις δημόσιες επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς. Το σχετικό νομοσχέδιο θα καταρτιστεί και θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουλίου με σκοπό να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το σύστημα αμοιβών σε όλο το δημόσιο τομέα θα ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως δε με τον κανόνα που προβλέπει την επίτευξη «ίσης αμοιβής για ίση εργασία»! Αυτό σημαίνει ότι οι αμοιβές των υπαλλήλων των υπουργείων, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ και των ΔΕΚΟ θα προσδιορίζονται αποκλειστικά με βάση την παραγωγικότητά τους δηλαδή με βάση το έργο που αποδίδουν, τη δουλειά που προσφέρουν. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο του νέου Μνημονίου «θα επιτευχθεί εξοικονόμηση με την εξάλειψη των ειδικών μισθολογικών καθεστώτων και των ειδικών επιδομάτων και με τον περιορισμό των αυτόματων μισθολογικών ωριμάνσεων». Ουσιαστικά, με το νέο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα θα προβλέπονται:
• Η καθιέρωση νέας κλιμάκωσης για τους βασικούς μισθούς, βάσει της οποίας η μετάβαση στο εκάστοτε υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο, η λεγόμενη μισθολογική ωρίμανση, θα γίνεται πιο αργά, ανά 3, 4 ή 5 χρόνια και όχι ανά 2 χρόνια που γίνεται σήμερα και με κριτήριο όχι μόνο τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρονικού διαστήματος αλλά και την αποδοτικότητα του υπαλλήλου.
• Η σταδιακή κατάργηση των περισσοτέρων από τα 99 επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα οι 450.000 πολιτικοί υπάλληλοι.
• Η μείωση και η ενσωμάτωση ελάχιστων επιδομάτων στους βασικούς μισθούς.
• Η καταβολή επιδομάτων παραγωγικότητας μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι εργαζόμενοι θα πιάνουν συγκεκριμένους στόχους αποδοτικότητας.
• Η διατήρηση τριών μόνο επιδομάτων: της οικογενειακής παροχής, του επιδόματος θέσης ευθύνης και του επιδόματος μεταπτυχιακών σπουδών.
Ανάλογες ρυθμίσεις με τις παραπάνω θα εφαρμοστούν και για τους εργαζόμενους σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.
• Η σταδιακή κατάργηση των περισσοτέρων από τα 99 επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα οι 450.000 πολιτικοί υπάλληλοι.
• Η μείωση και η ενσωμάτωση ελάχιστων επιδομάτων στους βασικούς μισθούς.
• Η καταβολή επιδομάτων παραγωγικότητας μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι εργαζόμενοι θα πιάνουν συγκεκριμένους στόχους αποδοτικότητας.
• Η διατήρηση τριών μόνο επιδομάτων: της οικογενειακής παροχής, του επιδόματος θέσης ευθύνης και του επιδόματος μεταπτυχιακών σπουδών.
Ανάλογες ρυθμίσεις με τις παραπάνω θα εφαρμοστούν και για τους εργαζόμενους σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Καταργήσεις – συγχωνεύσεις
Όλες οι παραπάνω ρυθμίσεις θα έχουν ως συνέπεια οι συνολικές αποδοχές μεγάλου αριθμού εργαζομένων στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ να μειωθούν έως και 35% σταδιακά στα επόμενα τρία έτη.
2. ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ μέσα στον Αύγουστο 6 μεγάλων δημόσιων οργανισμών, τη συγχώνευση άλλων 5 και τη συρρίκνωση ενός. Το σχέδιο προβλέπει το κλείσιμο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και της εταιρίας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ (οι αρμοδιότητές τους θα μεταφερθούν στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας), του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (θα μεταφερθεί στο υπουργείο Οικονομικών), του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, του ΕΟΜΜΕΧ και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Προβλέπει επίσης τη συγχώνευση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) με τη «Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ» και τη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσοκομειακών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ) και του ΕΘΙΑΓΕ με τη ΔΗΜΗΤΡΑ. Προβλέπεται, τέλος, η συρρίκνωση της ΕΡΤ, πιθανότατα με την κατάργηση ενός από τα τρία τηλεοπτικά κανάλια.
3. ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ άλλων 40 μικρών οργανισμών του Δημοσίου και τις συγχωνεύσεις άλλων 25.
Το κείμενο του νέου αναθεωρημένου Μνημονίου που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση αποκαλύπτει επίσης ότι οι δύο… συνεταίροι στην προσπάθεια εξαθλίωσης του ελληνικού λαού συμφώνησαν σε ένα σχέδιο απολύσεων μεγάλου αριθμού εργαζομένων που θα διαπιστωθεί ότι πλεονάζουν μετά το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις των δημοσίων οργανισμών. Το σχέδιο προβλέπει ότι το πλεονάζον προσωπικό που θα διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να απορροφηθεί σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις ή δημόσιους οργανισμούς, «θα αντιμετωπισθεί με μη οικειοθελείς αποχωρήσεις» (!) και χορήγηση αδειών απουσίας. Ο κανόνας αυτός θα εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις για κανέναν τομέα. Ουσιαστικά θα εφαρμοστεί ο θεσμός της «εργασιακής εφεδρείας» ως προθάλαμος των απολύσεων! Το ΑΣΕΠ θα εξετάζει και θα αξιολογεί ποιοι υπάλληλοι του πλεονάζοντος προσωπικού δεν διαθέτουν τα επαγγελματικά προσόντα για να συνεχίσουν να απασχολούνται σε άλλες διαθέσιμες υπηρεσίες ή φορείς του Δημοσίου και εν συνεχεία οι υπάλληλοι αυτοί θα εντάσσονται σε ένα ιδιότυπο μισθολογικό καθεστώς, όπου θα αμείβονται χωρίς να εργάζονται με το 60% των αποδοχών που ελάμβαναν (εξαιρουμένων των υπερωριών και των άλλων επιπλέον αμοιβών), για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών. Μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος θα απολύονται οριστικά! Εναλλακτικά ενδέχεται να προβλεφθεί η δυνατότητα άμεσης ένταξης των πλεοναζόντων υπαλλήλων στο καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας» και κατά τη διάρκεια υπαγωγής στο καθεστώς αυτό να γίνεται από το ΑΣΕΠ ο διαχωρισμός αυτών που θα συνεχίσουν να εργάζονται και αυτών που θα απολυθούν. Γι’ αυτούς που θα επιλεγεί η απόλυση θα προβλέπεται ενδεχομένως η παραμονή τους στο καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας» για ένα ακόμη διάστημα μέχρι να συμπληρωθεί το 12μηνο, οπότε και θα απολύονται.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: «Ψαλίδι» 10% στο εφάπαξ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ θα αναθεωρήσει την έννοια της «αναπηρίας» με στόχο να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των δικαιούχων των συντάξεων αναπηρίας. Στόχος είναι η μείωση των δαπανών για συντάξεις αναπηρίας από 14% των συνολικών δαπανών για συντάξεις σε 10%. Προς τούτο θα εκδοθεί νέος κανονισμός μέχρι το τέλος Αυγούστου 2011, μέσω του οποίου θα απαιτείται η εκ νέου πιστοποίηση των αναπηριών, και θα ιδρυθεί μια κεντρική υπηρεσία για την αξιολόγηση όλων των περιπτώσεων, δηλαδή όλων των σημερινών δικαιούχων!
Τα εφάπαξ ποσά για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ θα περικοπούν κατά 10%. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μελέτες και για τα εφάπαξ άλλων κατηγοριών ασφαλισμένων με σκοπό να εξακριβωθεί σε ποιες περιπτώσεις οι παροχές αυτές είναι ευθυγραμμισμένες με τις καταβληθείσες εισφορές και όπου υπάρχουν αναντιστοιχίες να γίνουν προσαρμογές από τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Νέες περικοπές στα επιδόματα
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ του νέου αναθεωρημένου Μνημονίου αποκαλύπτονται επίσης και οι ακόλουθες λεπτομέρειες για ορισμένα άλλα επαχθή μέτρα που περιελήφθησαν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2015:
• ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ του ΟΑΣΑ, του ΟΣΕ και άλλων κρατικών επιχειρήσεων θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 25% στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
• ΘΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ το σύστημα όλων των κοινωνικών παροχών στην Ελλάδα με σκοπό να μειωθούν οι καταχρήσεις, δηλαδή οι παράνομες εισπράξεις κοινωνικών επιδομάτων από μη δικαιούχους, αλλά κυρίως να περιοριστούν σημαντικά οι δικαιούχοι με τη θέσπιση πιο αυστηρών κριτηρίων χορήγησης. Προς τούτο θα θεσπιστούν εισοδηματικά όρια και άλλα κριτήρια με στόχο τον περιορισμό της πρόσβασης πολλών στα οφέλη που προκύπτουν από τα συγκεκριμένα επιδόματα και προγράμματα παροχών. Στα επιδόματα και τις παροχές που θα περικοπούν περιλαμβάνονται τα επιδόματα ανεργίας, οι μειώσεις και οι εκπτώσεις σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης καθώς και οι παροχές σε είδος. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους προβλέπεται να ολοκληρωθεί ένα σχέδιο συνολικής αναθεώρησης των προγραμμάτων κοινωνικών παροχών και με βάση αυτό θα καταρτιστεί νομοσχέδιο που θα τεθεί σε ισχύ εντός του πρώτου τριμήνου του 2012 και θα έχει ως στόχο την επίτευξη συνολικής εξοικονόμησης 760 εκατ. ευρώ το χρόνο μέχρι το 2014!
• ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ τριμήνου του τρέχοντος έτους, δηλαδή το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προχωρήσει σε μια μεταρρύθμιση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων, ώστε οι νέες παρεμβάσεις να εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2012. Ο στόχος των νέων παρεμβάσεων θα είναι να εξομοιωθούν σε όλα τα ταμεία τα συστήματα υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, να γίνει μια αυστηρότερη διασύνδεση μεταξύ των παροχών και των εισφορών και να μειωθούν τα επικουρικά ταμεία μέσω συγχωνεύσεων.
• ΘΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ το σύστημα όλων των κοινωνικών παροχών στην Ελλάδα με σκοπό να μειωθούν οι καταχρήσεις, δηλαδή οι παράνομες εισπράξεις κοινωνικών επιδομάτων από μη δικαιούχους, αλλά κυρίως να περιοριστούν σημαντικά οι δικαιούχοι με τη θέσπιση πιο αυστηρών κριτηρίων χορήγησης. Προς τούτο θα θεσπιστούν εισοδηματικά όρια και άλλα κριτήρια με στόχο τον περιορισμό της πρόσβασης πολλών στα οφέλη που προκύπτουν από τα συγκεκριμένα επιδόματα και προγράμματα παροχών. Στα επιδόματα και τις παροχές που θα περικοπούν περιλαμβάνονται τα επιδόματα ανεργίας, οι μειώσεις και οι εκπτώσεις σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης καθώς και οι παροχές σε είδος. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους προβλέπεται να ολοκληρωθεί ένα σχέδιο συνολικής αναθεώρησης των προγραμμάτων κοινωνικών παροχών και με βάση αυτό θα καταρτιστεί νομοσχέδιο που θα τεθεί σε ισχύ εντός του πρώτου τριμήνου του 2012 και θα έχει ως στόχο την επίτευξη συνολικής εξοικονόμησης 760 εκατ. ευρώ το χρόνο μέχρι το 2014!
• ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ τριμήνου του τρέχοντος έτους, δηλαδή το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προχωρήσει σε μια μεταρρύθμιση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων, ώστε οι νέες παρεμβάσεις να εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2012. Ο στόχος των νέων παρεμβάσεων θα είναι να εξομοιωθούν σε όλα τα ταμεία τα συστήματα υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, να γίνει μια αυστηρότερη διασύνδεση μεταξύ των παροχών και των εισφορών και να μειωθούν τα επικουρικά ταμεία μέσω συγχωνεύσεων.
Εντός του τρέχοντος μηνός θα πρέπει να αναθεωρηθεί και ο κατάλογος με τα λεγόμενα «βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα», ώστε ο αριθμός των εργαζομένων που υπάγονται σ’ αυτά να περιοριστεί σε λιγότερο από 10% του συνόλου των εργαζομένων.
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Τι θα αναλάβουν οι επιτηρητές της Τρόικας
ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ από τις Βρυξέλλες θα έλθουν σύντομα στη χώρα μας και θα εγκατασταθούν μόνιμα και θα αναλάβουν δράση στα υπουργεία επιβλέποντας την εφαρμογή, αξιολογώντας την πορεία υλοποίησης και επιβάλλοντας τρόπους για την έγκαιρη ολοκλήρωση της εφαρμογής των μέτρων που συμφωνήθηκαν με το νέο αναθεωρημένο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ουσιαστικά, πρόκειται για επιτρόπους-επιτηρητές («γκαουλάιτερς») οι οποίοι θα επιδιώκουν να ελέγχουν και να καθορίζουν κάθε βήμα της κυ¬βέρνησης. Όπως προκύπτει από τη συμφωνία, οι… ευρωσύμβουλοι θα στελεχώσουν τις ειδικές ομάδες που θα δημιουργηθούν σχεδόν σε όλα τα υπουργεία Και αυτό καθώς πέρα από τις ιδιωτικοποιήσεις όπου έχει ήδη προβλεφθεί στον εφαρμοστικό νόμο ο συμβουλευτικός τους ρόλος, οι κοινοτικοί επιθεωρητές θα έχουν ουσιαστικό ρόλο, με πρόφαση την παροχή τεχνικής βοήθειας, και στους ακόλουθους τομείς δράσης:
Αγορά εργασίας, επενδύσεις, αναμόρφωση δικαστικού συστήματος, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ, φορολογία (π.χ. καταπολέμηση της διαφθοράς στο φοροελεγκτικό μηχανισμό, μεταρρυθμίσεις και τεχνικές λογιστικού ελέγχου), δημοσιονομική διαχείριση (π.χ. διοικητική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών παρακολούθησης των δαπανών), αναδιοργάνωση Δημοσίου, αναμόρφωση αγορών αγαθών και υπηρεσιών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ(Σ.Λ.)