Εν πολλοίς αναμενόμενη χαρακτήρισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη σημερινή απόφαση του οίκου Moody's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δεν κρύβει την αγανάκτηση της για τις απανωτές υποβαθμίσεις της Ελλάδας και εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει την συνεργασία της με τους τρεις σημαντικότερους οίκους αξιολόγησης.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι θα ήταν χρήσιμο να διαβάσει κανείς την απόφαση προσεκτικά, ενώ τόνισε ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την αντίδραση του οίκου.
Ερωτηθείς σχετικά με την έλευση του κλιμακίου της τρόικας στην Ελλάδα, ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ θα επισκεφθούν εκ νέου τη χώρα, αλλά όχι άμεσα.
Ρήξη κυβέρνησης-οίκων αξιολόγησης
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει να πληρώνει συνδρομή σε τρεις οίκους αξιολόγησης και να διακόψει τη συνεργασία μαζί τους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλ. Μόσιαλος έθεσε το ερώτημα: «Πρέπει η Ελλάδα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους οίκους αξιολόγησης και να πληρώνει συνδρομή;». Και πρόσθεσε με νόημα: «Έτσι και αλλιώς δεν έχουν δουλειά στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λίγες ώρες αργότερα μετά την ανακοίνωση της Moody's για υποβάθμιση.
Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, μιλώντας στο «Βήμα» επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση να συνεργάζεται με τους οίκους αξιολόγησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή τα εξετάζουμε όλα και κυρίως τις δεσμεύσεις που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προτού πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η πιθανή διακοπή της συνεργασία μας με τους οίκους αξιολόγησης δεν θα γίνει για λόγους οικονομικούς, αλλά κυρίως για σημειολογικούς λόγους.
Η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει συνδρομή σε τρεις οίκους αξιολόγησης, στην Moody's, στην Fitch και στην Standard and Poor's, καταβάλλοντας περί το μισό εκατ. ευρώ ετησίως. Πληρώνουμε δηλαδή: 99.000 δολάρια στη Moody's, 220.000 δολάρια στην Standard & Poor's και 79.500 στερλίνες στη Fitch για να μας αξιολογούν (το τελευταίο διάστημα πάντοτε αρνητικά).
Έτσι εάν σταματήσει η συνεργασία μαζί τους, το ελληνικό Δημόσιο θα εξοικονομήσει περί το μισό εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Εξετάζοντας τις συνδρομές που πληρώνει η κυβέρνηση στους τρεις αυτούς οίκους αξιολόγησης, βρέθηκε και ένας ακόμα οίκος ο οποίος μας αξιολογεί. Πρόκειται για έναν γιαπωνέζικο οίκο που μας αξιολογεί από το 2000, όταν τότε είχαν εκδοθεί ορισμένα ομόλογα σε γεν. Το 2010 καταβάλαμε στον οίκο αυτό ως συνδρομή 2 εκατ. γεν.
Το θέμα βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών και τελική απόφαση θα ληφθεί με την επιστροφή του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου από το Παρίσι.
Οι περίφημοι οίκοι αξιολόγησης, έπαιξαν, όπως ειπώθηκε, καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας συμφωνίας για την Ελλάδα. Πριν όμως στεγνώσει το μελάνι αυτής της συμφωνίας ήρθαν και τα πρώτα κτυπήματα, από την Fitch, που έσπευσε να βάλει την Ελλάδα στον προθάλαμο της «περιορισμένης χρεοκοπίας» και εν συνεχεία από την Moody's.