Του Γιάννη Αγγέλη
Με την κρίση να διαχέεται εκ νέου σήμερα σε Ισπανία, Ιταλία και Βέλγιο, η γερμανική Κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανισθεί “αδιάφορη” απέναντι στις αντιδράσεις των αγορών κεφαλαίου. Και αυτό παρά τη χθεσινή πολλαπλή υποβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch.
Αφήνει δε αναπάντητη την έκκληση των κοινοτικών εταίρων της και ιδιαίτερα των Γάλλων και των Ιταλών για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής.
Διπλωματικές πηγές στο Βερολίνο μιλούν για
το ενδεχόμενο να γίνει η Σύνοδος την επόμενη εβδομάδα, αφού έχουν στο μεταξύ συγκεκριμενοποιηθεί οι “τεχνικές” λεπτομέρειες για το πως θα αντιμετωπισθεί το δεύτερο πακέτο “στήριξης” στην Αθήνα.Με την κρίση να διαχέεται εκ νέου σήμερα σε Ισπανία, Ιταλία και Βέλγιο, η γερμανική Κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανισθεί “αδιάφορη” απέναντι στις αντιδράσεις των αγορών κεφαλαίου. Και αυτό παρά τη χθεσινή πολλαπλή υποβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch.
Αφήνει δε αναπάντητη την έκκληση των κοινοτικών εταίρων της και ιδιαίτερα των Γάλλων και των Ιταλών για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής.
Διπλωματικές πηγές στο Βερολίνο μιλούν για
Η στάση της Γερμανίας (και της Ολλανδίας) εδράζεται στην “θέση” ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας έχει διασφαλισθεί μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου και κατά συνέπεια “υπάρχει χρόνος για τη λήψη αποφάσεων...”.
Στον αντίποδα κινούνται οι θέσεις Γάλλων, Ιταλών και Ισπανών οι οποίοι βλέπουν την κρίση να διαχέεται με ταχύτητα από την περιφέρεια στην κεντρική Ευρωζώνη, επιβαρύνοντας ακόμα και τα γαλλικά ομόλογα, ενώ οι τράπεζες της Ιταλίας και της Γαλλίας έχουν δεχθεί πρωτοφανή πίεση στις τιμές των μετοχών τους. Ηδη η EBRD προειδοποιεί ότι αν η κατάσταση συνεχισθεί, οι κεντροευρωπαϊκές (κυρίως ιταλικές και γαλλικές και ελληνικές τράπεζες) θα αποσύρουν κεφάλαια από την Αν. Ευρώπη με τον κίνδυνο κατάρρευσης των οικονομιών αυτών αφού ελέγχουν πάνω από το 75% της τραπεζικής τους αγοράς...
Το πρόβλημα δεν είναι πλέον η Ελλάδα, λένε οι Ιταλοί τραπεζίτες, αλλά το ευρώ και σύσσωμο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα που βρίσκεται μια ημέρα πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test.
H πίεση πάντως προς την Γερμανία έχει αυξηθεί τα τελευταία 24ωρα ακόμα και στο επίπεδο του τραπεζικού συστήματος.
Σήμερα ο πρόεδρος της Deutshe Bank κ. Άκερμαν έχει κληθεί σε συνάντηση με τον Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο, την ίδια στιγμή που αποκαλύπτεται ότι μία τουλάχιστον από τις γερμανικές τράπεζες αποτυγχάνει να αντεπεξέλθει στα stress test!
Η πίεση αυτή στη Γερμανία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και αποτέλεσμά της είναι η αλλαγή στάσης που έχει αρχίσει όσον αφορά τη δυνατότητα να δοθεί το δικαίωμα στο προσωρινό Ταμείο διάσωσης, το EFSF, να παρέμβει είτε άμεσα είτε έμμεσα στην δευτερογενή αγορά ομολόγων για να εκτονώσει την πίεση.
Στην “εκδοχή” αυτή, η γερμανική πλευρά μπορεί να ενσωματώσει χωρίς κινδύνους πιστωτικής κρίσης (“πιστωτικό συμβάν” ή “επιλεκτικό χρεοστάσιο”) τη συμμετοχή των ιδιωτών στην μείωση του κόστους του ελληνικού χρέους, καθώς:
• Το EFSF μπορεί να βγει στη δευτερογενή αγορά και να αγοράσει σε market τιμές ελληνικά ομόλογα πραγματοποιώντας έτσι με όρους αγοράς το hair cut αφού οι τιμές είναι με έκπτωση από 40% έως και 50%.
• Το EFSF μπορεί να δανείσει την Ελλάδα για να κάνει ή ίδια την επαναγορά χρέους της με ανάλογα αποτελέσματα.
Βέβαια όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς ομολόγων αν ενεργοποιηθεί μια τέτοια διαδικασία αυτομάτως θα αρχίσει μια αναπροσαρμογή των τιμών προς τα πάνω και θα εντοπισθεί ένα “νέο σημείο ισορροπίας” για τις τιμές των ελληνικών ομολόγων που θα υποχρεώσει την θετική επαναξιολογησή τους.
Η διαδικασία αυτή σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους θα μπορούσε να αφορά τις εκδόσεις που λήγουν την περίοδο μέχρι το 2013 – 2014.
Βέβαια η γερμανική πλευρά αντιτάσσει ότι έτσι θα χρειασθεί –λόγω της διάχυσης της κρίσης και της πίεσης των αγορών– ανάλογη παρέμβαση και στις άλλες χώρες και τα κεφάλαια του EFSF θα χρειασθεί να διπλασιασθούν αν καταστεί αναγκαία και η στήριξη των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορούσε να παρέμβει το ελληνικό δημόσιο –μιας και τα περι ού ο λόγος ομόλογα έχουν εκδοθεί υπό τον ελληνικό νόμο– και να αλλάξει το καθεστώς αποπληρωμής ορισμένων εκδόσεων (για μερική αποπληρωμή), αλλά στην περίπτωση αυτή θα εκδηλωθεί και επισήμως η “επιλεκτική χρεοκοπία” για την οποία μιλάνε (με εκφοβιστικό τρόπο) στελέχη της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο όμως όπως παραδέχθηκε στο Capital.gr αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, προϋποθέτει την κάλυψη της ΕΚΤ στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, για όσο διάστημα διαρκέσει. Αλλά αυτό δεν φαίνεται προς το παρόν να είναι το βασικό – επιθυμητό σενάριο για την διοίκηση της ΕΚΤ η οποία επιμένει στο αναλάβει το EFSF τον ρόλο του “μεσεγγυητή” για την ανακύκλωση του ελληνικού (και όχι μόνο) χρέους.
Πηγή:www.capital.gr