Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Το κουρείο (60%) φέρνει πτώχευση και δεν σώζει από το χρέος!



Ακόμη και αν «κουρευτεί» το ελληνικο χρέος κατά 60% και η Ελλάδα οδηγηθεί σε ελεγχόμενη πτώχευση, δεν σωζόμαστε.

Θα εξακολουθούμε να έχουμε ένα δυσβάσταχτο χρέος 260 δισ. ευρώ, που η αποπληρωμή του θα βάλει τη χώρα σε καθεστώς πλήρους υποτέλειας έναντι των δανειστών μας. Πρόκειται για το αποτέλεσμα των «εγκληματικών» κατά των συμφερόντων της χώρας και των Ελλήνων χειρισμών της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, αντί να διαπραγματευτεί μια μόνιμη και βιώσιμη λύση το 2010, επέλεξε να συνεχίσει τον δανεισμό της χώρας υπό το επαχθές καθεστώς της τρόικας και του διεθνούς οικονομικού ελέγχου. Οι αριθμοί που παρουσιάζουν διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι γνωρίζουν την κατάσταση που διαμορφώνεται με το ελληνικό χρέος, είναι αμείλικτοι για την κυβέρνηση Παπανδρέου.


Το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο τέλος του έτους στα περίπου 360 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται χρέη τα οποία δεν πρόκειται να «κουρευτούν», διότι δεν επιτρέπεται από τους δανειστές μας αλλά και από τη διεθνή πρακτική. Ειδικότερα, περιλαμβάνονται 65 δισ. ευρώ που έχουμε δανειστεί από την τρόικα και τα χρωστάμε απευθείας στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης (το «κούρεμά» τους είναι εκτός συζήτησης και για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης των εταίρων μας). Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα 8 δισ. ευρώ που αφορούν την έκτη δόση του δανείου της τρόικας, η οποία φαίνεται να είναι εξασφαλισμένη και να καταβάλλεται εντός του Νοεμβρίου.

Επίσης περιλαμβάνονται περίπου άλλα 14 δισ. ευρώ, τα οποία είναι έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου που, κατά πάγια τακτική στις διεθνείς αγορές, δεν «κουρεύονται», αφού αποτελούν προϊόντα βραχυπρόθεσμης μικρής ωρίμανσης και θεωρούνται σε γενικές γραμμές ασφαλή (στην ελεγχόμενη χρεοκοπία είναι εκτός συζήτησης το «κούρεμά» τους). Παράλληλα δεν αναμένεται να «κουρευτούν» και τα περίπου 65 δισ. ευρώ (ονομαστική αξία) ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τη δευτερογενή αγορά, καθώς και περίπου άλλα 10 δισ. ευρώ ειδικοί τίτλοι (π.χ. τιτλοποιήσεις της εποχής Σημίτη). Το συνολικό χρέος, λοιπόν, που ανεξαρτήτως «κουρέματος» παραμένει ανέγγιχτο ανέρχεται σε περίπου 162 δισ. ευρώ. Τι απομένει; 198 δισ. ευρώ. Εφόσον αυτά «κουρευτούν» κατά 60%, τότε η αξία τους θα διαμορφωθεί στα 79 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν και τα 162 δισ. ευρώ που παραμένουν ανέγγιχτα, τότε το συνολικό χρέος της Ελλάδας, ακόμη και μετά το «κούρεμα», διαμορφώνεται στα 241 δισ. ευρώ.

Πρόκειται και πάλι για ένα υπέρογκο χρέος, που αντιστοιχεί περίπου στο 100% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και η αποπληρωμή του θα επιβληθεί στους Ελληνες διά πυρός και σιδήρου μέσω εξοντωτικών μέτρων λιτότητας και ποδηγέτησης της χώρας από τους δανειστές της. Το χειρότερο είναι ότι το εναπομείναν χρέος θα διέπεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το αγγλικό δίκαιο, το οποίο είναι εξοντωτικό για τους δανειζόμενους και εξαιρετικά φιλικό προς του πιστωτές... Και όμως, θα μπορούσαμε να μην είχαμε φτάσει εδώ. Εως και τον Μάιο του 2010 το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρισκόταν στα χέρια ιδιωτών πιστωτών (ξένες τράπεζες, ταμεία κ.λπ.) και ήταν υπό τους κανόνες του ελληνικού δικαίου. Αυτό έδινε μια μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη στην Ελλάδα. Αντί να εξετάσει λύσεις επαναδιαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση επέλεξε να δανειστεί απευθείας από ξένες κυβερνήσεις, βάζοντας σε μια πολυετή θηλιά και καταδικάζοντας σε φτώχεια την ελληνική οικονομία και κοινωνία.


Φοίβος Κλαυδιανός


http://www.dimokratianews.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...