Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ "ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ" "Τα 3 κέντρα εξουσίας- η κυβέρνηση, η διαπλοκή και οι τράπεζες-, διαγωνίζονται ποιο θα καταρρεύσει πρώτο!.."




Συναντήσαμε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τη Δευτέρα το πρωί στον 7ο όροφο του κτιρίου του κόμματος στη πλατεία Κουμουνδούρου, την ώρα που τα ραδιόφωνα μετέδιδαν τα σενάρια σοκ για την ελληνική χρεοκοπία και το τζόγο γύρω από το ποσοστό του κουρέματος.
Ζητήσαμε την εκτίμησή του  για τις πολιτικές εξελίξεις όπως εκείνες διαμορφώνονταν ως εκείνη τη στιγμή. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δίωρη σχεδόν κουβέντα μας με τον πιο μαχητικό ηγέτη της αντιπολίτευσης στη χώρα μας.

Η αίσθηση των καφενείων ότι «μόνο ο Τσίπρας κάνει αντιπολίτευση στη χώρα μας», γίνεται πλέον πεποίθηση σχεδόν του συνόλου των πολιτών, ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και μη. Ο ίδιος κράτησε πάντως μία από τις πιο φαρμακερές του ατάκες για τον Σαμαρά: «Ο αρχηγός της ΝΔ πηγαίνει στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φοβάται να ζητήσει εκλογές!...»

Λόγω της μεγάλης έκτασης της συνέντευξης ξεκινάμε με το 1ο μέρος>

Μετά τη συνάντηση που είχα με τον πρωθυπουργό και από τη τηλεφωνική συνομιλία που είχα με τον Βενιζέλο  εκτιμώ ότι έχουν την πρόθεση να πείσουν τον Σαμαρά να μπει σε συγκυβέρνηση. Εάν αυτό δεν το καταφέρουν-γιατί κατά τη γνώμη μου κάτι τέτοιο θα ήταν αυτοκτονία για τον Σαμαρά, καλύτερα ν ανέβει στη ταράτσα και να πέσει από τον 3ο όροφο του γραφείου του στη Συγγρού-νομίζω ότι το αρχικό σχέδιό τους ήταν να ζητήσουν 180 ψήφους και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια διάσπαση στη ΚΟ της ΝΔ…
Δείχνουν πάντως ότι έχουν αλλεργία στις εκλογές…
Όχι μόνο αλλεργία. Έβλεπα στη τηλεόραση κάτι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αποκαλούσαν τις εκλογές «πειραματισμό», η λαική ετυμηγορία είναι πείραμα! Ακούστε τώρα πως σκέφτονται οι άνθρωποι. Αν η λαική κυριαρχία είναι πείραμα, αυτό που μας κάνουν τώρα τι είναι; Μιλάνε μ ένα υποτιμητικό τρόπο για το λαό, για τη κοινωνία. Είναι ένα καθεστώς που καταρρέει και δεν αναφέρομαι μόνο στο ΠΑΣΟΚ. Αναφέρομαι σ όλη αυτή τη δομή της εξουσίας στη χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια. Τη δομή της διαπλοκής της πολιτικής με τη μηντιακή εξουσία. Αυτό είναι ένα καθεστώς. Το ότι ο Μπόμπολας και ο Ψυχάρης πήγαν πριν από τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει ένα συμβολισμό αυτό.
Ενημέρωσε πρώτα αυτούς που έχουν την εξουσία την πραγματική και μετά τη πολιτική ηγεσία. Και τους ενημέρωσε λίγες ώρες μετά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο. Αυτό είναι το καθεστώς που καταρρέει.
Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν 3 κέντρα εξουσίας στη χώρα τα οποία καταρρέουν και υπάρχει ένας διαγωνισμός ποιο θα καταρρεύσει πρώτο. Το ένα κέντρο εξουσίας είναι η κυβέρνηση Παπανδρέου, το πιο αδύναμο ίσως. Το άλλο κέντρο εξουσίας είναι η διαπλοκή και το τρίτο είναι οι τράπεζες. Και υπάρχει ένας διαγωνισμός, ποιο θα καταρρεύσει πρώτο.
Πρώτα φαίνεται ότι θα καταρρεύσουν οι τράπεζες και μετά η κυβέρνηση, αν και το πιο λογικό θα ήταν να έχει καταρρεύσει πρώτα η κυβέρνηση. Η διαπλοκή όμως δεν καταρρέει με τίποτα. Είναι ακλόνητη. Και ξέρετε τι αλαζονεία δημιουργεί σ αυτούς τους ανθρώπους αυτή η αίσθηση; Επί 20τόσα χρόνια αλλάζουν πρωθυπουργούς, αλλάζουν υπουργούς, είναι οι ίδιοι άνθρωποι εκεί όμως και κουνάνε το δάχτυλο…
  
-Κε Τσίπρα τι μας περιμένει μετά το κούρεμα;
Κατ΄αρχάς αυτά που έρχονται είναι ζοφερά. Οι αποφάσεις της Ευρωπαικής Ένωσης, όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή είναι αποφάσεις μόνιμης λιτότητας μόνιμης επιτροπείας, μόνιμης άρσης της εθνικής κυριαρχίας.
Στη πραγματικότητα αυτοί που μας δημιούργησαν τη κρίση χρέους, που τη  διόγκωσαν τη κρίση χρέους τώρα μας λένε ότι  για να φτάσετε το 2020 στο επίπεδο του χρέους που ήταν το 2009, στο 110 - 120% θα πρέπει να περάσετε μια δεκαετία διάλυσης της κοινωνικής συνοχής, μιζέριας, φτώχιας, εξαθλίωσης, δραματικής μείωσης των μισθών, διόγκωσης της ανεργίας ως εκεί που δεν πάει, δηλαδή θα πρέπει να φτάσετε να γίνετε ζητιάνοι και επαίτες, θα πρέπει να έχετε στα υπουργεία σας επιτρόπους και Αρχιεπίτροπο κάποιον κύριο Ράιχενμπαχ, ώστε εάν είστε καλά παιδιά μέχρι το τέλος της δεκαετίας να φτάσετε εκεί που είσαστε πριν ξεκινήσει η περιπέτεια της χώρας στη Τρόικα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Νομίζω ότι η εξέλιξη αυτή είναι μια εξέλιξη εθνικής τραγωδίας. Δεν θέλω να κάνω παραλληλισμούς με το παρελθόν γιατί νομίζω πως αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη κι όχι τόσο να πούμε συνθήματα παρόλα αυτά δεν νομίζω να υπάρχει κανείς σοβαρός άνθρωπος που να μην καταλαβαίνει, ότι είναι η πιο σοβαρή, η πιο μεγάλη κρίση που περνάει η χώρα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.
-Πιστεύετε  ότι όλο αυτό που ζούμε ήταν οργανωμένο σχέδιο ή απλά ήταν ανόητοι  και φτάσαμε ως εδώ;
Αυτό είναι ένα ερώτημα που κυριαρχεί στο μυαλό του κάθε Έλληνα αυτή τη στιγμή, της κάθε Ελληνίδας. Μια εύκολη απάντηση θα ήταν ότι ανεξαρτήτως προθέσεων, το αποτέλεσμα μετράει. Όμως εγώ δεν θ΄αποφύγω το ερώτημα. Γιατί και μένα με βασανίζει. Προχθές στη Βουλή τους είπα το εξής, ότι  για να παίρνετε τέτοιες αποφάσεις και να τις χειροκροτείτε κιόλας, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή να είστε παραδομένοι ή να είστε συνένοχοι.
Από τον επιθετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τις εξελίξεις, από τις επιθέσεις που κάνετε σε όσους διαφωνούν μαζί σας, δεν δείχνετε και τόσο παραδομένοι, γιατί εάν είσαστε παραδομένοι θα είχατε μία συστολή στις εκφράσεις και μία άλλη αντιμετώπιση. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι συνένοχοι. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ανέλαβε εν πλήρη επίγνωση μία εργολαβία κατεδάφισης και την ανέλαβε εν πλήρη επίγνωση πριν από τις εκλογές.
Γνώριζε ο κος Παπανδρέου απολύτως την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και έκανε την επιλογή να πάρει την εργολαβία κατεδάφισης δίνοντας αντιπαροχή την εθνική κυριαρχία της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες σε υπερατλαντικά κέντρα και στην παγκόσμια ελίτ που είναι η συνάντηση του ΔΝΤ, με την ελίτ την ευρωπαική, την οικονομική και πολιτική ελίτ, δηλαδή την κα Μέρκελ και τις γαλλογερμανικές τράπεζες. Αυτή η αντιπαροχή έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στους  Έλληνες πολίτες, έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στον ελληνικό λαό.
Δεν είναι μονάχα ζήτημα αξιοπρέπειας, εθνικής ταπείνωσης, αυτό είναι πολύ σημαντικό αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Έχει πολύ συγκεκριμένες επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας. Το εισόδημα μειώνεται 50% τουλάχιστο μέχρι στιγμής, δηλαδή το κούρεμα στο εισόδημα έχει  ήδη πραγματοποιηθεί πριν έλθει το κούρεμα στο χρέος, η ανεργία πάει σε εξωφρενικά μεγέθη, η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα στο επόμενο διάστημα που θα στερείται της παρουσίας του πιο ενεργητικού, του πιο δυναμικού της κομματιού, που είναι οι νέοι επιστήμονες,  και οι νέοι ερευνητές, που είναι πρωτοπορία για μια χώρα. Στη δεκαετία του ‘60 είχαμε μετανάστευση,  είχαμε ανθρώπους που φεύγανε αλλά δεν είχαν τίποτε άλλο παρά μόνο την εργατική τους δύναμη. Τώρα έχουμε το πιο σημαντικό για μια χώρα κοινωνικό δυναμικό.
-Μια πνευματική γενοκτονία…
Ναι θα μπορούσε να το πει κανείς αυτό. Ότι είναι μια πνευματική λοβοτομή για τη χώρα. Αυτή η εργολοβία κατεδάφισης, αυτό το συμβόλαιο εξόντωσης της χώρας και του λαού, έχει δύο σκέλη. Το ένα σκέλος είναι η παράδοση της οικονομίας σε ξένα κέντρα.

Το δεύτερο σκέλος είναι που είναι εξίσου σημαντικό είναι και η παράδοση των εθνικών συμφερόντων σε ξένα κέντρα. Η παράδοση στον  άξονα ΗΠΑ, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Κατάρ. Η χώρα έχει κάνει μία γεωπολιτικού προσανατολισμού επιλογή παράδοσης στη Δύση. Το «ανήκουμε στη Δύση» που είχε πει κάποτε ο αείμνηστος  Κων/νος Καραμανλής είναι ένα πταίσμα μπροστά σ αυτό που γίνεται σήμερα. Το δόγμα Παπανδρέου, δεν είναι ανήκουμε στη Δύση, είναι «παραδινόμαστε στη Δύση».
Και η παράδοση αυτή έχει πολύ σημαντικές συνέπειες. Όχι μόνο δεν κερδίζουμε κάτι αλλά κινδυνεύουμε να εμπλακούμε  και σε πολύ επικίνδυνους δρόμους, διότι ναι μεν μπορεί να λέει κανένας με πολύ μεγάλη ευκολία ότι θα συμμαχήσω με τον εχθρό του εχθρού μου αλλά όταν μία χώρα η οποία έχει ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια της για να υποστηρίξει τα δίκαιά της, που είναι το Διεθνές Δίκαιο, και βασίζεται πάνω σ αυτό. Και βασίζεται πάνω σ αυτό  διότι έχει και μία τραγωδία πριν 37 χρόνια, την εισβολή στη Κύπρο, και επί 37 χρόνια έχουμε κατοχή στη Κύπρο.
Ενώ λοιπόν θα έπρεπε να έχουμε μπροστά αυτό το εργαλείο και να το υπερασπιζόμαστε σήμερα παραδινόμαστε στον άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ και το εργαλείο του Διεθνούς Δικαίου, το βάζουμε κάπου βαθιά μέσα στο συρτάρι και αφήνουμε τον κ. Ερντογάν ο οποίος έχει στρατεύματα κατοχής στη Κύπρο,  να το παίζει σε διεθνές επίπεδο ως  υπερασπιστής του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Αυτό είναι αδιανόητο. Αλλά να το πω κι αλλιώς: Όποια χώρα αναζητά «προστάτες», νταβατζήδες δηλαδή και αδυνατεί να στηριχθεί  στα πόδια της και να διεκδικήσει το δίκιο της,  πολύ γρήγορα όλοι οι υπόλοιποι αρχίζουν να της συμπεριφέρονται ως μια χώρα που έχει «μειωμένη ηθική».
Οι νταβατζήδες και οι προστάτες μπορούν κάποια στιγμή να τα βρουν μεταξύ τους πολύ εύκολα. Η  Τουρκία και το Ισραήλ έχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα αυτή τη στιγμή, αλλά είναι δύο ισχυρές δυνάμεις που εγώ δεν αποκλείω στο μέλλον να έρθουν σε κάποιο συμβιβασμό και τότε η Ελλάδα θα έχει τραγικές συνέπειες- διότι θα είναι ούτως η άλλως αδύναμη κοινωνικά και οικονομικά.  Εάν οι απώλειες αυτές συνοδευθούν και από απώλειες γεωστρατηγικής σημασίας τότε θα μιλάμε για μία γενικευμένη εθνική τραγωδία.
-Όταν έχεις επιτρόπους στη χώρα σου, δεν είναι πολύ εύκολο να σου πούνε για παράδειγμα, μη σηκώσεις τα αεροπλάνα για αναχαίτιση στο Αιγαίο επειδή δεν υπάρχουν λεφτά;

Αυτό είναι μια πολύ πιθανή παρενέργεια το επόμενο διάστημα αλλά μην πας μακριά. Ήμουνα πριν λίγες μέρες στην ΕΑΒ. Η οποία όχι μόνο υπάρχει αλλά είναι μία από τις σημαντικότερες αεροπορικές βιομηχανίες στην Ευρώπη, όχι μονάχα στα Βαλκάνια. Φτιάχνουμε εμείς την άτρακτο του C-130 και που πουλάμε στην Lockheed Martin, τα σημαντικότερα κομμάτια του F-16 γιατί κατασκευάζονται μόνο στην Ελλάδα. Έχουμε μια υψηλή τεχνογνωσία και εξειδίκευση. Η ΕΑΒ είναι μια βιομηχανία που αποδεικνύει ότι το Δημόσιο, δεν είναι παντού το ίδιο.
 Όταν λοιπόν δεν αφήνεις την ΕΑΒ έξω από αυτή τη λαίλαπα κι αυτή τη στιγμή η ΕΑΒ δεν μπορεί να πάει να κλείσει συμβόλαια σε δημοπρασίες του ΝΑΤΟ, διότι δεν υπάρχει ελληνική τράπεζα που μπορεί να δώσει εγγύηση, διότι ήδη έχουν χρεοκοπήσει οι ελληνικές τράπεζες και καμία ευρωπαική τράπεζα δεν αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη. Και επειδή δεν μπορούν να βγάλουν μια εγγυητική των 50.000 ευρώ χάνουν δουλειές εκατομμυρίων ευρώ.
Κι όχι μονάχα αυτό. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτά τα στελέχη που έχουν μια μοναδική εξειδίκευση  και εμπειρία, μετά από 20 χρόνια εργασίας,  εργάζονται με αφοσίωση στη πατρίδα διότι  ξέρουν πως  αν δεν δουλέψει η ΕΒΟ, δεν θα μπορούν να πετάξουν τα αεροπλάνα για αναχαιτίσεις στο Αιγαίο. Έρχεσαι λοιπόν σ αυτούς και τους λες ότι ο μισθός σου από τις 2000 θα πάει στα 800 ευρώ ενώ (σε άλλες αντίστοιχες εταιρείες παίρνουν 4000 ευρώ) και θα βγείτε και στην εφεδρεία. Ε, αυτό είναι εγκληματικό…
(Συνεχίζετα…)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...