Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Η Ελλάδα στο τέλος θα πάει με το ζόρι για γουλί κούρεμα.


Γράφει ο Αδαμάντινος

Η Ελλάδα προκειμένου να γλυτώσει την επιλεκτική χρεοκοπία προχώρησε με τη στήριξη της Ευρωζώνης σε μια συμφωνία κυρίων με τους τραπεζίτες, σύμφωνα με την οποία θα έκανε ένα εθελοντικό κούρεμα 50% στα ομόλογά της. Για λόγους που δεν αντιλαμβάνομαι… το κούρεμα δεν αφορά εκείνα με τη Goldman-Sachs, τα οποία έγιναν επι ΠΑΣΟΚ αλλά και επι ΝΔ. Φαίνεται όιτ κάποιοι τραπεζίτες είναι παιδιά ενός....
κατώτερου Θεού.
Σε προηγούμενα άρθρα μου είχα προβλέψει το haircut, πριν απο πολύ κόσμο που εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς ισχυρίζονται ότι το είχαν προφητεύσει για να μπούν στο παιγνίδι της επικοινωνίας.

Αυτό, στο οποίο θα έπρεπε να είχε δώσει σημασία κανείς είναι ότι στη προηγούμενη συμφωνία της 21ης Ιουλιου η Ελλάδα είχε και πάλι συμφωνήσει σε ένα κούρεμα 21%, το οποίο δεν προχώρησε. Αποτέλεσμα ήταν να γίνει η νέα συμφωνία με το δεύτερο κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων κατά 50% σύν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ωστε να έχουν ως το 2013 δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9%.

Σήμερα και χτές υπήρξαν δύο ανακοινώσεις, που έχουν πολύ ενδιαφέρον και σας τις παραθέτω.

· Προχτές η Fitch Ratings προειδοποίησε, ότι το σχέδιο για «κούρεμα» των Ελληνικών ομολόγων κατά 50% συνιστά χρεοκοπία και ότι θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε ακόμη χαμηλότερη αξιολόγηση της Ελλάδας. Χτές, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης τονίζει πως μετά το σχεδιαζόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα υποβαθμιστεί πιθανότατα στην κατηγορία Β ή και χαμηλότερα. Την ίδια στάση τηρούν και οι τρεις βασικοί οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα φέρει την αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία της χρεοκοπίας.
· Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιάς ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας. Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί αύριο (Δευτέρα) στο περιοδικό Σπίγκελ, ο Σόιμπλε απευθύνει προειδοποίηση προς τις τράπεζες να αποδεχθούν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, διαφορετικά δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί και ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος (κήρυξη χρεοκοπίας).
Το κούρεμα κατά 50% δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο ότι θα επιτύχει. Αλλωστε, ούτε το 21% κούραμα έδωσε σοβαρά σημεία επιτυχίας.

Αν δεχτούμε ότι το κούρεμα και όσες αλλαγές χρειάζονται να γίνουν, επιτύχουν στο μέγιστο της απόδοσής τους τότε το χρέος της χώρας ως και το 2014, περίοδο για την οποία της δόθηκε το δάνειο των 130 δις ευρώ, θα αυξηθεί κατά 30 δις ευρώ ενώ το έλλειμμα στο ΑΕΠ θα φτάσει στο 120%, μεγαλύτερο κατά 5% απο εκείνο το οποίο με τις δικές του στατιστικές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε απο τη κυβέρνηση Καραμανλή! Εκτός όμως της διαφοράς στο έλειμμα, θα έχει ξεπουληθεί επιπλέον σε χαμηλές τιμές ο κρατικός πλούτος και η δημόσια περιουσία.

Η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση έδρασε υπέρ των τραπεζών με τη δικαιολογία της προστασίας των ασφαλιστικών ταμείων και των καταθέσεων, αφού το συγκεκριμένο κούρεμα ακόμη και να πετύχει δεν θα κάνει το Ελληνικό χρέος βιώσιμο. Θα χρειαστεί κα άλλο.

Ας δούμε τρείς από τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζω ότι η κυβέρνηση δρά υπέρ των τραπεζών.

1. Αγορά μόνο προνομιακών μετοχών

Εχω πολλές φορές πεί ότι όλοι πρέπει να ξέρουν πως δουλεύει το χρηματιστήριο, να ξέρουν πως γίνεται το εμπόριο συναλλάγματος και μετοχών. Οχι, για να παίξουν – αυτό έχει ρίσκο και χρειάζεται εσωτερική πληροφόρηση - αλλά για να μπορούν να αντιλαμβάνονται καλύτερα τα της οικονομίας και η μελλοντική ψήφος τους να έχει ειδική αξία.

Εμπάσει περιπτώσει, για να εξηγήσω τον πρώτο λόγο πρέπει να σας γνωρίσω μερικά πράγματα για τις μετοχές.

Υπάρχουν δυο βασικοί τύποι μετοχών που εκδίδονται απο μια εταιρεία με σκοπό υποτίθεται την ανάπτυξη, οι κοινές και οι προνομιακές.

Οι βασικές τους διαφορές είναι…

· Κοινές μετοχές: Η μεγάλη πλειονότητα των μετοχών είναι κοινές και οι κάτοχοι έχουν δικαίωμα ψήφου.
· Προνομιακές μετοχές: Η κύρια διαφορά των προνομιακών με τις κοινές μετοχές, είναι ότι οι κάτοχοι των προνομιακών μετοχών έχουν εγγυημένο μέρισμα για πάντα. Μια άλλη διαφορά είναι ότι οι κατοχοί τους δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις. Τέλος, σε περίπτωση εκκαθάρισης της εταιρείας οι κάτοχοι προνομιακών μετοχών εξωφλούνται πριν τους κατόχους κοινών μετοχών.
Ο Υπ. Οικονομικών διαφαίνεται, ότι ήδη συμφώνησε ήδη με τους Ελληνες τραπεζίτες να δεχτεί το κράτος να αγοράσει ΜΟΝΟ προνομιακές μετοχές.

1. Δεν ξέρω κανένα να δίνει λεφτά σε μια κακόφημη και διαλυμένη επιχείρηση και να απαρνείται το δικαίωμα ψήφου (ελέγχου εποφάσεων κλπ), ιδιαίτερα όταν οι μετοχές αγοράζονται με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων και σε αντάλλαγμα για την ασφάλεια των καταθέσεων
2. Οσο πιό smooth γίνει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, κατι που επιθυμούν οι τραπεζίτες, τόσο πιό πολύ θα αργήσει να ελαττωθεί το χρέος και τόσο θα επιβαρύνονται οικονομικά οι Ελληνες πολίτες
3. Aυτά τα περί μείωσης χρέους που ακούγονται «αν οι μετοχές ειναι προνομιακές» δεν τα τρώω…
2. Η ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων

Η περιουσία των ταμείων θα ελαττωθεί απο το κούρεμμα αλλά το χάσιμο μπορεί να καλυφθεί με μεταφορά κρατικής περιουσίας απο το δημόσιο σε αυτά. Στη περίπτωση αυτή θα υπάρχει μια πλασματική αύξηση του χρέους, δηλαδή η πράξη αυτή θα ισοδυναμεί με εξαίρεση των ταμείων απο το κούρεμα. Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό είναι και ηθικόν…

3. Οι καταθέσεις είναι καλυμμένες

Σϋμφωνα με τη κυβέρνηση οι καταθέσεις μέχρι 100,000 ευρώ είναι καλυμμένες. Ασχετα, με το ποιός το πιστεύει ή όχι.

Καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα…

το μεγαλύτερο haircut εθελοντικό ή όχι δεν θα έπρεπε να προβληματίζει την Ελλάδα αλλά τους τραπεζίτες.
Η Ελλάδα λοιπόν δεν χρεοκοπεί για να προφυλάξει το τραπεζικό της σύστημα. Αν χρεοκοπούσε το χρέος θα ήταν βιώσιμο.

Οσον αφορά την επιστροφή της χωρας στη δραχμή, θα έλεγα το εξής, ότι τα χαοτικά συστήματα δεν επιδέχονται μιας μονο λύσης. Αρα είτε στη δραχμή είτε στο ευρώ, εφόσον τελικά επιβιώσει, υπάρχουν λύσεις. Προσωπικά θα επιθυμούσα να παραμείνει η χώρα στο ευρώ μέχρι αυτό να σπάσει, χωρίς να υπογράφονται αντισυνταγματικές διεθνέις συμφωνίες με εγγυήσεις των δανείων τη κρατική περιουσία. Αυτό δηλαδή που κάνει η κυβέρνηση και ελπίζω να αντιλαμβάνεστε το γιατί.
Στη φωτογραφία αριστερά, βλέπετε τη μεταβολή της τιμής των επιτοκίων για τα Ιταλικά πενταετή ομόλογα. Παρατηρείστε ότι η τιμή του επιτοκίου έσπασε το ψυχολογικό όριο του 5.5%. Αυτό σημαίνει ότι η Ιταλία τις επόμενες μέρες θα υποστεί αλεπάλληλες υποβαθμίσεις.

Το ντόμινο, το οποίο είχα προβλέψει σε παλαιότερο άρθρο, με τίτλο “έρχεται σταδιακή διάλυση του ευρώ” είναι εν εξελίξει.


http://ksipnistere.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...