Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Παρέμβαση Σόρος για λύση τώρα!


Παρέμβαση Σόρος για λύση τώρα!
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Γιούνκερ για Κομισιόν, παραβάτες και φορολογουμένους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση. Τι λένε  Όλι Ρεν και Νοβότνι.
Την άμεση ενεργοποίηση και συνεργασία τους για την εξεύρεση μίας ευρωπαικής λύσης ενάντια στην κρίση ζητούν από τις ευρωπαικές αρχές ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος και άλλοι 95 όμοιοί του.

Η έκκληση έλαβε χώρα μέσω επιστολής στους ηγέτες της ευρωπεριφέρειας και την υπέγραψαν, μεταξύ άλλων, ο ολλανδός αρχιτέκτονας Rem Koolhas, ο Ισπανός πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, Javier Solana και ο επίσης Ισπανός πρώην επίτροπος της Κομισιόν, Pedro Solbes.

Παράλληλα, συμπεριλαμβάνονται και οι Έλληνες κ. Λουκάς Τσούκαλης, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο κ. Στέλιος Ζαββός, επικεφαλής της Zeus Capital managers, η ελληνογαλλίδα κ. Καλυψώ Νικολαΐδη, η ελληνοελβετίδα κ. Maria Cattaui, ο επικεφαλής της Coca Cola 3E, κ. Γιώργος Δαυίδ, και ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, κ. Γιώργος Βασιλείου.

Ειδικότερα, η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριοι, η κρίση στην Ευρωζώνη χρειάζεται μια λύση, άμεσα. Τα τρέχοντα μέτρα είναι πολύ λίγα, ήρθαν πολύ αργά και επιτείνουν την παγκόσμια χρηματοοικονομική αναταραχή. Όπως αποκάλυψε αυτή η κρίση το ευρώ απέχει πολύ από το να είναι τέλειο. Η απάντηση σε αυτό είναι μάλλον να επιδιορθωθούν τα λάθη του, παρά να αφεθεί να υπονομεύει και ίσως και να καταστρέψει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Εμείς, οι ανήσυχοι ευρωπαίοι απευθύνουμε έκκληση στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία, η οποία θα καθιερώνει ένα κοινό υπουργείο οικονομικών που θα μπορεί 1) να συγκεντρώσει κεφάλαια για την Ευρωζώνη ως σύνολο και να διασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη είναι δημοσιονομικά πειθαρχημένα 2) να ενισχύσει την κοινή εποπτεία, την επιβολή κανονιστικού πλαισίου και την ασφάλεια των καταθέσεων εντός της Ευρωζώνης και 3) να αναπτύξει μια στρατηγική που θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική σύγκληση και την ανάπτυξη- γιατί το πρόβλημα του χρέους δεν μπορεί να σωθεί χωρίς ανάπτυξη.

Ενώ μια νομικά δεσμευτική συμφωνία θα γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης, πρέπει στο μεταξύ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ενθαρρύνουν το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας και την ΕΚΤ να συνεργαστούν ώστε να τιθασεύσουν την κρίση. Αυτά τα ιδρύματα μπορούν να εγγυηθούν και τελικά να ανακεφαλαιοποιήσουν το τραπεζικό σύστημα. Έτσι, χώρες που έχουν ανάγκη να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, θα μπορέσουν να το κάνουν εντός συμφωνηθέντων ορίων, χωρίς πρακτικά κανένα κόστος, εκδίδοντας ομόλογα που μπορούν να επαναπροεξοφλήσουν στην ΕΚΤ.

Απευθύνουμε έκκληση και στα νομοθετικά σώματα των χωρών της ευρωζώνης να αναγνωρίσουν ότι το Ευρώ χρειάζεται μια ευρωπαϊκή λύση. Το κυνήγι εθνικών λύσεων, μόνο σε διάλυση μπορεί να οδηγήσει».

Το σχέδιο Γιούνκερ για την καταπολέμηση της κρίσης


Αναβάθμιση του ρόλου της Κομισιόν, αυτόματη επιβολή κυρώσεων στις χώρες - παραβάτες ως προς τα δημοσιονομικά, καθώς και μερίσματα για τους φορολογουμένους που στηρίζουν τις τράπεζες με χρήματα του Δημοσίου, είναι τα καίρια σημεία, εκ των δέκα, που συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο για την καταπολέμηση της ευρωπαικής κρίσης χρέους, που παρουσίασε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως δήλωσε, μιλώντας στη γερμανική Handelsblatt, «δεν μπορούμε έτσι απλά να τους χαρίσουμε χρήματα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί που παρέχουν τα κεφάλαια θα αντιπροσωπεύονται στα σώματα λήψης αποφάσεων και πως θα συμμετέχουν στα κέρδη». Σημειώνεται πως εντός του νέου ενισχυμένου ρόλου της Κομσιόν προστίθεται και η αρμοδιότητά της να ακυρώνει εθνικούς προϋπολογισμούς.

Υπενθυμίζεται, πως ο κ. Γιούνκερ σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων του Δημοσίου είχε δηλώσει ότι ενδέχεται να "κλειδώσει" ακόμα και άνω του 50%. Όπως επεσήμανε ο 'ίδιος στη γερμανική εφημερίδα, η επόμενη δόση δεν θα καταβληθεί εάν η έκθεση της τρόικας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Αθήνα έχει αποτύχει πλήρως στους στόχους του προγράμματος. Το θέμα του ελληνικού χρέους πρέπει να συζητηθεί «πολύ εντατικά» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

Ρεν: "Οδηγούμαστε σε στασιμότητα"


Σε στασιμότητα οδηγείται η κατάσταση στην Ευρωζώνη, επεσήμανε ο Κομισιάριος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, κ. Όλι Ρεν, τονίζοντας πως "ατιμετωπίζουμε μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση". Όπως ανέφερε ο ίδιος, απαιτείται συναίνεση για τις αποφάσεις που θα ληφθούν, ενώ σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται πιο ισχυρά οικονομικά τείχη προστασίας.

Nowotny: "Επικίνδυνη η χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης"

Μία μεμονωμένη χρεοκοπία ενός εκ των χωρών της Ευρωζώνης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την περιφέρεια, προειδοποίησε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ewald Nowotny. Σύμφωνα με τον ίδιο, θεωρείται επικίνδυνη λόγω απουσίας μηχανισμού διάσωσης.

Όπως δήλωσε ο Nowotny, δεν υπάρχει φόβος για επιτάχυνση του πληθωρισμού, αφού αναμένεται επιβράδυνση κάτω του 2% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012. 
 
 
http://www.reporter.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...