Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Υπερβολές ή και ανοησίες περί κατοχικής πείνας στην Ελλάδα από το Associated Press




ImageMια σαφώς υπερβολική ανταπόκριση με τίτλο "Οι Έλληνες σφίγγουν το ζωνάρι με βιβλία μαγειρικής της κρίσης" από το Associated Press παρουσιάζει την χώρα σα να βρίσκεται σε κατάσταση κατοχικού λιμού. Σε άρθρο του Derek Gatopoulos παρουσιάζεται η γαστρονομική πλευρά της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και πως στην χώρα μας  κάνουν θραύση οι οδηγοί επιβίωσης και συνταγές από την ... γερμανική Κατοχή.

Ο αρθρογράφος σταχυολογεί μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο μαγειρικής "Οι Συνταγές τη Πείνας" της Ελένης Νικολαϊδου, όπως "καθόλου κρέας, μια αλεσμένη αγκινάρα για φαγητό. Καλό μάσημα της τροφής για να νιώθει το στομάχι γεμάτο και μην ξεχνάτε να μαζεύεται τα ψίχουλα από το τραπέζι σε ένα βαζάκι". Με τον τρόπο αυτό ο Derek Gatopoulos παρουσιάζει τις διατροφικές συνήθειες των ελλήνων όπως αυτές έχουν προσαρμοστεί λόγω των άσχημων οικονομικών δεδομένων.

Στο ίδιο ρεπορτάζ η συγγραφέας και ιστορικός Ελένης Νικολαϊδου αναφέρει περιστατικά από την περίοδο 1941-44 όταν οι πεινασμένοι και εξαθλιωμένοι έλληνες «έβαζαν πέταλα αλόγων για να ενισχύουν τις σόλες των παπουτσιών και τα κουφέτα στους γάμους ήταν μαύρα γιατί ήταν καλυμμένα με σταφίδες» και τονίζει πως αντί για καφέ έπιναν ρεβυθόζουμο.

Το άρθρο αναφέρεται και σε μια έρευνα που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ελλάδα σύμφωνα με την οποία 9 στους 10 Έλληνες σήμερα έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν τις διατροφικές και καταναλωτικές τους συνήθειες, να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, ενώ παράλληλα σταδιακά δείχνουν να προτιμούν τα μη επώνυμα και φτηνότερα προϊόντα της αγοράς.
 
 
 http://enwmeniellada.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...