Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Η 4η εξουσία!!!!!


mme1-300x235 (1)
ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η Δημοκρατία, στις μέρες μας, βαίνει συνεχώς συρρικνούμενη. Δικαιώματα κι ελευθερίες, που κατακτήθηκαν με αγώνες περασμένων δεκαετιών κινδυνεύουν, απειλούνται…

Τα ΜΜΕ αποτελούν απαραίτητο συστατικό της καθημερινότητας των πολιτών. Οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν ανάγκη την άμεση, έγκυρη κι αποτελεσματική ενημέρωση.
Ωστόσο είναι σαφές ότι υπάρχει προφανής σύγχυση μεταξύ ενημέρωσης και πληροφόρησης.
Η ηλεκτρονική εποχή διασφαλίζει την αμεσότητα της είδησης, ταυτόχρονα όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος -λόγω της ταχύτητας- του ανεξέλεγκτου κι ασύδοτου.
Το κυνήγι της είδησης, σε συνδυασμό με τις οικονομικές παραμέτρους που κινούνται γύρω από τα ΜΜΕ, διαμορφώνει έναν κόσμο αξιών, που επαναπροσδιορίζει τις έννοιες της δικαιοσύνης, της ηθικής και του πολιτισμού. Έννοιες που αποτελούν τα θεμέλια του κοινωνικού οικοδομήματος.
Ο σύγχρονος πολίτης, δημιούργημα, εν πολλοίς, της επικοινωνίας, της είδησης και της διαφήμισης, προβάλει αδύναμος, μπροστά στα εκφυλιστικά φαινόμενα του καιρού. Παθητικός θεατής χωρίς αντιστάσεις, κοινωνικά ασύνδετος, έρμαιο των βουλήσεων των media, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός νέου «πολιτισμού», αυτόν που διαμορφώνουν τα ΜΜΕ,
Ο τρόπος που διαχέονται οι ειδήσεις στο κοινωνικό σύνολο αποτελεί πολιτισμικό στοιχείο. Στην εποχή της εικόνας τα social media πρωτοστατούν στη διαμόρφωση ενός ασύμβατου lifestyle.
Τα ΜΜΕ αποτελούν ισχυρό πυλώνα της Δημοκρατίας. Στη σύγχρονη εποχή ο ρόλος τους είναι καταλυτικός και η επίδραση που ασκούν σαρωτική…
Στην εποχή της απόλυτης κυριαρχίας των ΜΜΕ, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη για ανεξάρτητη ενημέρωση και πληροφόρηση. Η Δημόσια Τηλεόραση (ΕΡΤ) παρά τις όποιες στρεβλώσεις, αδυναμίες και τις εν γένει παθογένειες, θα μπορούσε δυνητικά, με τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις-πρωτοβουλίες (αξιοκρατία,εξορθολογισμό δαπανών, απεξάρτηση από κρατικό έλεγχο) και την πολιτική βούληση, να αποτελέσει μία όαση πολιτισμού κι ενημέρωσης.
Μια Δημόσια Τηλεόραση αξιόπιστη, αντικειμενική, πολυφωνική, ανεξάρτητη, αδέσμευτη. Κάτι που τόσο έχει ανάγκη στις μέρες μας ο ελληνικός λαός και η κοινωνία μας.
Ο αντιδημοκρατικός τρόπος, με τον οποίο χαράσσεται κι εκφράζεται η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, έχουν ως αποτέλεσμα την αδιαφορία, την απάθεια της κοινωνίας και των πολιτών, τον κυνισμό και την απαξίωση των πολιτικών.
Κατέληξε ένα σύστημα ΜΜΕ που διαπλέκεται με ισχυρά επιχειρηματικά – οικονομικά συμφέροντα και την πολιτική εξουσία, αγνοώντας προκλητικά τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Η διασταλτική ερμηνεία του ρόλου των ΜΜΕ στη σύγχρονη εποχή προκαλεί παρενέργειες, με απρόβλεπτες συνέπειες για την συνοχή της κοινωνίας και των θεσμών.
Το θέμα της 4η εξουσίας και του διευρυμένου ρόλου της στη σύγχρονη εποχή, είναι πρωτίστως κι εξόχως πολιτικό κι άπτεται των δημοκρατικών θεσμών, των δικαιωμάτων ελευθεριών και κατακτήσεων των πολιτών..


 http://liberty-news.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...