Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Reuters: Το PSI δεν είναι πανάκεια για την Ελλάδα...

Υπό τον τίτλο «Η ανταλλαγή χρέους στην Ελλάδα μπορεί να είναι μία «βραχυπρόθεσμη αναστολή»» το Reuters «βάζει φρένο» στην «κρίση αισιοδοξίας» της κυβέρνησης μετά την επίτευξη του PSI.


«Η βαθιά ελληνική ύφεση και οι απρόβλεπτες εκλογές απειλούν να μετατρέψουν τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία σε μία ακόμη..... βραχύβια αναστολή, αν και η απειλή για τη ζώνη του ευρώ δεν είναι πια η ίδια» σημειώνεται στο δημοσίευμα.



Ωστόσο η ανταλλαγή ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία ιδιώτες πιστωτές συμφώνησαν να χάσουν τις περισσότερες επενδύσεις τους σε ελληνικά ομόλογα, θα επιτρέψει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίασή τους τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες να δώσουν το πράσινο φως στο δεύτερο πακέτο στήριξης των 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Το ΔΝΤ αναμένεται να οριστικοποιήσει τη δική του συνεισφορά μέσα στην εβδομάδα.


Πάντως το «κούρεμα» των 100 περίπου δισ. Ευρώ του ελληνικού χρέους, αφήνει ακόμα την Ελλάδα ως την πλέον χρεωμένη χώρα και δεν αποκλείει μία άτακτη χρεοκοπία ή ακόμα και την έξοδό της από το ευρώ.


Όπως σημειώνει το Reuters, οι Ευρωπαίοι εταίροι μπορούν να αποσυνδέσουν την «παροχή ζωής» στην Ελλάδα αν ο νικητής των επερχόμενων εκλογών αποτύχει να φέρει εις πέρας τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.


Παράλληλα ο οργισμένος λαός από τη συνεχή λιτότητα και την αυξανόμενη ανεργία ενδεχομένως να αναζητήσεις αλλού τη «σωτηρία».


«Η ανταλλαγή ομολόγων δε λύνει τα προβλήματα της Ελλάδας καθόλου» λέει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.




«Βέβαια, χωρίς αυτή, η Ελλάδα θα είχε μεγάλο πρόβλημα. Αλλά το βασικό είναι να επιστρέψει στην ανάπτυξη, διαφορετικά κανένα χρέος δε θα είναι βιώσιμο».


«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η περισσότερη λιτότητα θα αποδειχθεί «μπούμερανγκ»» λέει ο Diego Iscaro της IHS Global Insight, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική αν η ανεργία συνεχίσει να αυξάνεται.


«Ο κύριος λόγος που η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη είναι ότι η εναλλακτική είναι πολύ δυσάρεστη. Αλλά αν συνεχισθεί η πίεση και δε δοθεί μία ανάσα στην οικονομία, αργά ή γρήγορα ο λαός μπορεί να πει «αρκετά»».


Από την άλλη αν η Ελλάδα συνεχίσει να χάνει στόχους, εντέλει η τρόικα θα χάσει την υπομονή της και θα σταματήσει να δίνει χρήματα» καταλήγει ο Iscaro.

epikaira.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...