Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Εδώ Θεσπρωτία….. ακούει κανείς; Δεν είναι δίκαιο για τη Θεσπρωτία να είναι, ουσιαστικά, «σβησμένη» από τον τουριστικό χάρτη....



Της Θάλειας Θεοδωρίδη «Πρώτα σου παίρνουν το βιβλίο από το χέρι και μετά σε κατηγορούν ότι έμεινες
αδιάβαστος» - Μπερτολντ Μπρεχτ

Χρόνια τώρα ακούμε ότι η Θεσπρωτία χρειάζεται ανάπτυξη. Χρόνια τώρα ακούμε ότι πρέπει να επενδύσουμε στον τουρισμό, ως μόνιμη απασχόληση. Χρόνια τώρα ακούμε ότι σκοπός δεν είναι το «εύκολο κέρδος» αλλά ο επαγγελματισμός και η φερεγγυότητα απέναντι στον πελάτη… Ακούμε…ακούμε…ακούμε… Ακούμε αλλά δεν βλέπουμε! Δεν βλέπουμε κανένα ενδιαφέρον από το κράτος.
Πώς είναι δυνατόν, να έρχονται, επανειλημμένως, Τουριστικές Αποστολές στην Ήπειρο, χωρίς να δείχνουν ούτε το ελάχιστο ενδιαφέρον για τη Θεσπρωτία;Ποιο είναι το όφελος των τριών Δήμων της Θεσπρωτίας, ακόμη κι αν επισκεφτούν τα Γιάννενα ή την Πάργα 50 τουριστικοί πράκτορες και bloggers; Ποια είναι η μέριμνα της Πολιτείας ώστε να συγκεντρωθούν τα στοιχεία όλων των επιχειρήσεων της Θεσπρωτίας (καταλύμματα, κάμπιγκ, καταστήματα εστίασης κλπ) σε έναν, καλογραμμένο, κατάλογο που θα δοθεί στους ξένους επισκέπτες; Έχουμε όλα τα δεδομένα με το μέρος μας: φυσική ομορφιά, πανέμορφες παραλίες, αρχαιολογικό ενδιαφέρον, πλεονεκτική γεωγραφική θέση με ένα υπερσύγχρονο λιμάνι. Παρόλαυτά, οι τουριστικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας. Ένα μεγάλο ποσοστό τουριστικών μονάδων είναι οικογενειακές επιχειρήσεις με ισολογισμούς που δεν καλύπτουν ούτε τα
πάγια έξοδα: μισθοί προσωπικού, συντήρηση, επισκευές, ουσιαστικά ταυτίζονται με τα κέρδη, προκειμένου να αντέξει η επιχείρηση. Παράλληλα, η ανεργία τσακίζει κόκκαλα.Θα σκεφτόταν κάποιος ότι, μάλλον, δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας, ότι δεν έχουμε κατάρτιση, ότι, ενδεχομένως, οι υπηρεσίες που παρέχουμε χρειάζονταιαναβάθμιση. Ναι, είναι κι αυτό μια αλήθεια. Η ποιότητα παροχής υπηρεσιών πρέπει να ανέβει. Οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Κανείς δεν αντιλέγει. Τα νήματα, όμως, κινούνται από ψηλά κι όχι από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της Θεσπρωτίας. Είναι η Πολιτεία και μόνο αυτή, που θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις της Θεσπρωτίας:
• Με τη Δια Βίου Επιμόρφωση στον Τουρισμό.
• Με την καταχώριση των Επιχειρήσεων της Θεσπρωτίας σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς της Ευρώπης, με εύγλωττο και εύχρηστο τρόπο (αρκεί η αγγλική γλώσσα).
• Με το αποτελεσματικό, Μάρκετιγκ από ευφυείς και έμπειρους επαγγελματίες του είδους, που θα εργαστούν για λογαριασμό των φορέων.
• Με κατάλληλους ανθρώπους στις υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης στον Τομέα του Τουρισμού (με γνώση ξένων γλωσσών, χειρισμού Νέων Τεχνολογιών και με επικοινωνιακές δεξιότητες).
• Με την συνεχή επικοινωνία με τους Tour Operators, τους Ταξιδιωτικούς Πράκτορες, τις ONLINE Ταξιδιωτικές Εταιρείες και τους μεμονωμένους επιχειρηματίες.
• Με την ενθάρρυνση και υποκίνηση της συμμετοχής των επιχειρήσεων της Θεσπρωτίας σε Διεθνή Προγράμματα, Δράσεις, Εκθέσεις.
• Με τη διοργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων, εδώ στη Θεσπρωτία.
•Με τη διαρκή Ενημέρωση όλων των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον Τομέα του Τουρισμού, για τις εξελίξεις στο χώρο (Μέσω e-mail, μέσω έντυπης αλληλογραφίας αλλά και τηλεφωνικής επικοινωνίας).
• Με ταυτοποίηση των ορθών στοιχείων επικοινωνίας των επιχειρήσεων και καταχώρισή τους σε Τουριστικούς Οδηγούς.
• Με την επικαιροποίηση και αναβάθμιση των ιστοσελίδων με θέμα των τουρισμό.
• Με την καθοδήγηση προς τους μεμονωμένους επιχειρηματίες να προωθούν αποτελεσματικά την επιχείρησή τους.
• Με νέες προτάσεις εναλλακτικού τουρισμού και αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων.
• Με την οικονομική στήριξη σε νεοφυείς τουριστικές επιχειρήσεις.
• Με Ευρωπαϊκά Προγράμματα για όλους.
Δεν είναι δίκαιο για τη Θεσπρωτία να είναι, ουσιαστικά, «σβησμένη» από τον τουριστικό χάρτη. Χρειάζεται μόνο συντονισμός των φορέων, έμπειροι άνθρωποι με τεχνογνωσία και κυρίως Εντιμότητα και Αγάπη για τον τόπο μας.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...