Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

«Χωρίς κούρεμα δεν μπορούν ν' ανακάμψουν» Ο ΧΑΝΣ-ΒΕΡΝΕΡ ΖΙΝ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ IFO, ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ.....



Δραστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους προτείνει ο Χανς-Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών ερευνών Ifo, αμφισβητώντας τη βιωσιμότητά του για την οποία επαίρονται οι αρχιτέκτονες του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, αλλά και οι Α. Σαμαράς-Ε. Βενιζέλος.

Παρουσιάζοντας στο Μόναχο το νέο του βιβλίο με τίτλο «The Euro Trap», ο καθηγητής Οικονομικών και Δημόσιας Οικονομικής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου τάσσεται υπέρ της διατήρησης του κοινού νομίσματος, απορρίπτοντας το αίτημα...
των ευρωσκεπτικιστών οικονομολόγων του κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) για ένα ευρώ του Βορρά και ένα ευρώ του Νότου, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει για την Ευρώπη σήμερα ο γαλλογερμανικός άξονας. Την ίδια στιγμή ο Ζιν διατηρεί τις ενστάσεις του απέναντι στις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών που αφορούν τη διάσωση υπερχρεωμένων χωρών.
Στο σχετικό ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung», που αναμετέδωσε χθες η Deutsche Welle, ο Γερμανός καθηγητής «τοποθετεί ένα νέο πυροβόλο σε θέση βολής», που δεν είναι άλλο από το δραστικό κούρεμα. Υποστηρίζει πως θα πρέπει να γίνει «άφεση του χρέους της Ελλάδας και άλλων χωρών», μολονότι με αυτόν τον τρόπο «επιβραβεύεται η εσφαλμένη τους συμπεριφορά». Σε κάθε άλλη περίπτωση, «οι χώρες αυτές δεν έχουν καμία δυνατότητα να ανακάμψουν». Το ρεπορτάζ δεν παραλείπει να σημειώσει πως ο Ζιν έχει υπάρξει από τα νιάτα του «ένθερμος Ευρωπαίος και παθιασμένος με την Ελλάδα ταξιδευτής»
Μετά το μπαζούκα του Ντράγκι, το πυροβόλο του Ζιν μπαίνει κι αυτό στο οπλοστάσιο ρητορείας που ανθεί τα τελευταία χρόνια στην εμπόλεμη Ευρωζώνη. Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν, ένας από τους κορυφαίους και πιο επιδραστικούς οικονομολόγους στη Γερμανία, έχει ταχθεί κατά των μέτρων Ντράγκι για τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης μέσω αγοράς από την ΕΚΤ τιτλοποιημένων χρεογράφων ABS.
Κατά Ντράγκι
Χαρακτηριστικά σε πρόσφατο άρθρο του στους «Financial Times» (1.10), ο Ζιν χαρακτήρισε την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του Ιταλού προέδρου της ΕΚΤ «παράνομη», χαρακτηρίζοντας «καθήκον της Μέρκελ» να τον εμποδίσει. Θεωρεί δε πως τα συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση του χαμηλού πληθωρισμού υπερβαίνουν την εντολή του καταστατικού της ΕΚΤ, εξηγώντας πως ο αποπληθωρισμός όχι μόνο δεν αποτελεί κίνδυνο για τη νότια Ευρώπη, αλλά μια «απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας».
Λέτε μετά το Γάλλο Ζαν Τιρόλ φέτος, του χρόνου να πάρει το Νόμπελ Οικονομίας Γερμανός; Στην ίδια, πάντως, αναδημοσίευση θεμάτων από το γερμανικό Τύπο στην Deutsce Welle, ο Τόμας Μάιερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank και σήμερα διεθυντής του ινστιτούτου Flossbach von Storch, αναμένει ενίσχυση του συγκεντρωτισμού στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι «η νομισματική πολιτική θα αλλάξει μόνο εάν οι πολίτες το επιβάλουν πολιτικά ή εάν ένα νέο κύμα κρίσης καταστρέψει οριστικά το σύστημα». Στο πλαίσιο αυτό, ο Μάιερ υποστηρίζει πως δύο χώρες είναι υποψήφιες προς έξοδο από την Ευρωζώνη: η Ελλάδα και η Γερμανία, η πρώτη γιατί εντός νομισματικής ένωσης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το χρέος, η δεύτερη σε περίπτωση που η Ευρώπη επιλέξει να τονώσει την οικονομία της με πλήρη νομισματοποίηση του χρέους.
Δεν αποτελεί, επομένως, έκπληξη η άποψη του Φλοριάν Σούι στην ίδια αναδημοσίευση πως οι πολιτικές λιτότητας έχουν αποτύχει στην Ευρωζώνη, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτήν της Ελλάδας, όπου, αντίθετα με τους διακηρυγμένους στόχους, το χρέος αυξήθηκε και η οικονομία συρρικνώθηκε.
Του ΑΔΑΜ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ 
 
 enet
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...