Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Die Welt: Eπανέρχεται το ενδεχόμενο του Grexit!!!!


«ΔΕΝ ΕΠΕΙΣΑΝ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΝΤΡΑΓΚΙ»
Στις κεφαλαιαγορές επικρατεί και πάλι σκεπτικισμός για το μέλλον της ευρωζώνης, παρατηρεί η εφημερίδα Die Welt, παραπέμποντας στην διαφυγή κεφαλαίων...από τις χώρες του κοινού νομίσματος.


«Ανησυχητικές διαστάσεις» παίρνει, σύμφωνα με τη Die Welt του Βερολίνου, η εκροή κεφαλαίων από την ευρωζώνη, ωστόσο οι ενδείξεις για αρνητικές εξελίξεις στην ζώνη του κοινού νομίσματος επεκτείνονται και σε άλλους δείκτες.

«Ο σκεπτικισμός για την συνοχή της ευρωζώνης αντικατοπτρίζεται και στον επονομαζόμενο δείκτη Euro Break-Up (EBI), τον οποίο δημοσιοποιεί κάθε μήνα ο οίκος Sentix. Ο δείκτης EBI εκτινάχθηκε τον Οκτώβριο κατά 53%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2013, οπότε απειλήθηκε με κατάρρευση και έξοδο από την ευρωζώνη η Κύπρος, υπό το βάρος των τραπεζών της», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα παραπέμποντας στο γεγονός ότι «περίπου το 12% των επενδυτών αναμένει τους ερχόμενους 12 μήνες την έξοδο από την ευρωζώνη τουλάχιστον μίας χώρας». Όπως επισημαίνεται, το προηγούμενο διάστημα το ποσοστό αυτό ήταν μικρότερο του 8%.

Δεν είναι «οι συνήθεις ύποπτοι» οι μόνοι υποψήφιοι για έξοδο
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι σε αντίθεση με τις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου, όπου η πιθανότητα εξόδου από την ευρωζώνη έχει μειωθεί κάτω από το 1%, «η μόνιμα υποψήφια προς έξοδο Ελλάδα παρουσιάζει αρνητική εξέλιξη. Ο δείκτης εξόδου εκτοξεύθηκε στο 9%». Αλλά και για την Κύπρο «που υποφέρει εξαιτίας της οικονομικής της εγγύτητας προς την Ρωσία, αυξήθηκε σαφώς η πιθανότητα εξόδου από την ευρωζώνη».

Αυτό που σύμφωνα με την Die Welt, είναι εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι δεν είναι «οι συνήθεις ύποπτοι οι μόνοι υποψήφιοι για έξοδο». «Για τη Γαλλία έχει τριπλασιαστεί η πιθανότητα εξόδου από την ευρωζώνη. Με 2% έχει φθάσει στο υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών», αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ενώ για την Ιταλία υπογραμμίζεται πως μετά τα ολέθρια αποτελέσματα των στρες τεστ, ο δείκτης EBI έχει φθάσει το 3%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από τις αρχές του 2013.

Τις ανησυχίες των αγορών για το μέλλον της ευρωζώνης αποδίδει και η άνοδος των spreads στα κρατικά ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών, γράφει η Die Welt παραπέμποντας στην περίπτωση των ελληνικών και ιταλικών ομολόγων.

Deutsche Bank: Αναμένεται δραματική επιτάχυνση της φυγής κεφαλαίων
Ωστόσο, «πολύ πιο δραματικό και πιο σαφές μήνυμα κρίσης συνιστά η διαφυγή κεφαλαίων», παρατηρεί η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, τον περασμένο Σεπτέμβριο εγκατέλειψαν τον κοινό νομισματικό χώρο 17 δισ. ευρώ. Επίσης αρνητικό μετά από πολύ καιρό ήταν το κεφαλαιακό ισοζύγιο τον περασμένο Αύγουστο. «Η βρετανική επενδυτική τράπεζα Barclays εκτιμά ότι η φυγή κεφαλαίων από την ευρωζώνη θα συνεχιστεί, με συνέπεια να δεχθεί περαιτέρω πιέσεις το κοινό νόμισμα.

Οι στρατηγικοί αναλυτές σε νομισματικά θέματα αναμένουν μια πτωτική τάση για το ευρώ, η οποία θα μπορούσε να σταματήσει το νωρίτερο στα 1,10 δολάρια», επισημαίνει η Die Welt, τονίζοντας ότι παρόμοιες είναι και οι εκτιμήσεις της Deutsche Bank. «Ο ειδικός σε συναλλαγματικά θέματα αναλυτής της Deutsche Bank, Τζορτζ Σαραβέλος, αναμένει μια δραματική επιτάχυνση της φυγής κεφαλαίων», η οποία θα υπερβεί τις κεφαλαιακές εισροές από τις εξαγωγές.

Πηγή: Deutsche Welle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...