Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων και margin calls οι λόγοι του νέου sell off....


Αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων και margin calls οι λόγοι του νέου sell off
Μπορεί η αγορά να κράτησε τη στήριξη των 930 μονάδων (κλείσιμο στις 933,11 μονάδες), αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα απολύτως! Η τάση είναι ευθέως πτωτική και συνδέεται, σύμφωνα με τους χρηματιστές στα κενά των stress tests, αφού με βάση το δυσμενές σενάριο τα ανοίγματα των τραπεζών αγγίζουν τα 18 δις. ευρώ.
Επιπρόσθετα, το...
μεγάλο πρόβλημα της αγοράς είναι το πολιτικό ρίσκο, το οποίο επικαλούνται στις εκθέσεις τους όλοι οι ξένοι, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά βρίσκεται ταυτόχρονα στην αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων εκ μέρους των ξένων θεσμικών.

Μπορεί η Ελλάδα να αποτελεί αναδυόμενη αγορά, αλλά δεν παύει να αποτελεί μέρος της ευρωζώνης, η οικονομία της οποίας πλήττεται, καθώς απειλείται με ύφεση ακόμα και η Γερμανική οικονομία. Με δεδομένο ότι οι αγορές αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία, οι πωλήσεις που βγαίνουν από τα ξένα funds συνδέονται με όλες τις εξελίξεις γύρω από την ευρωζώνη, άρα και την  Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα hedge funds πουλάνε, αλλά προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως παρά ταύτα υπάρχουν εντολές πώλησης από συγκεκριμένα αμερικάνικα funds, τα οποία ενδεχομένως θέλουν να βρίσκονται στο Χ.Α. για την επόμενη μέρα της οικονομίας και μάλιστα σε ικανοποιητικές τιμές. Σημειωτέον, ότι την περασμένη εβδομάδα ο τραπεζικός κλάδος έφτασε να καταγράφει εντυπωσιακά κέρδη μέχρι 20%, παρά το γεγονός ότι σήμερα βυθίστηκε κάτω από τις 130 μονάδες, στις 128,5 και με απώλειες μεγαλύτερες του 5,5%.

Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι πολλά από τα χαρτιά του 25άρη, όπως η ΕΧΑΕ, η Ελλάκτωρ, η ΔΕΗ, η ΓΕΚ/Τέρνα, η Jumbo, η ΜΕΤΚΑ και τα ΕΛΠΕ, βρέθηκαν για μία ακόμα συνεδρίαση στο μάτι του κυκλώνα. Αυτό έχει να κάνει, σύμφωνα με τους χρηματιστές, αφενός με τις αναδιαρθρώσεις θέσεων των ξένων ενόψει του 2015, αφετέρου στο κλείσιμο των margins, προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία του 40% στα χαρτοφυλάκια. Γενικότερα πάντως, έσπασαν margin calls το τελευταίο διάστημα, καθώς όσοι έπαιξαν ανοιχτά την αγορά την περασμένη Παρασκευή ποντάροντας στο θετικό αποτέλεσμα των stress tests, όπως προκύπτει από το ταμπλό… κάηκαν.

Θετικό πρόσημο πάντως, κατέγραψαν οι μετοχές των ΟΤΕ, στα 9,35 ευρώ και κέρδη 3,20%, Coca Cola 1,68%, στα 16,95 ευρώ, Folli Follie 1,53%, στα 27,20 ευρώ και ΟΠΑΠ στα 9,60 ευρώ. Από εκεί και πέρα ισχυρές απώλειες 8,46% κατέγραψε η μετοχή της Πειραιώς, στο 1,19 ευρώ, 6,10% η Εθνική, στα 2 ευρώ, 4,27% η Alpha, στα 0,56 και 3,45% η Eurobank, στα 0,28 ευρώ. Από τα 159 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος την Τετάρτη, τα 90 εκατ. ευρώ έγιναν από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Νέες μεγάλες απώλειες για την ΕΧΑΕ, στα 5,65 ευρώ και πτώση 8,13% 7,20% υποχώρησε η Ελλάκτωρ, 6,85% η ΔΕΗ, στα 5,85 ευρώ, 6,15% η Ιντραλότ, στο 1,22 ευρώ, 5% η ΓΕΚ/Τέρνα, στα 2,09 ευρώ και 4,76% η ΕΥΔΑΠ, στα 5,20 ευρώ.

Σ.K.X.



 http://www.reporter.gr/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...