Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Βάφτισαν «φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις» το νέο μνημόνιο...Είναι φανερό ότι το παιχνίδι ήταν στημένο εδώ και καιρό...
Νέου τύπου μνημόνιο, «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα της προληπτικής γραμμής χρηματοδοτικής στήριξης, προς την οποία οδεύει η Ελλάδα, ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι δανειστές.
Μετά τη...
δημοσιοποίηση των stress tests στις 26 Οκτωβρίου και την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης τηςτρόικας, θα οριστικοποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, με τα οποία θα συνεχιστεί ο δανεισμός της χώρας, καθώς ουδείς -εντός και εκτός της χώρας- πιστεύει πλέον ότι Ελλάδα μπορεί να καλύψει τιςδανειακές της ανάγκες από τις διεθνείς αγορές.
Η τρόικα επιστρέφει ενισχυμένη και αγριεμένη στις αρχές Νοεμβρίου, και η κυβέρνηση καλείται πλέον να επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι, αν δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς ο εν εξελίξει έλεγχος, δεν πρόκειται να ανοίξει ουσιαστικά η διαπραγμάτευση για το μέλλον της χώρας μετά το τέλος του ευρωπαϊκού σκέλους του μνημονίου τον προσεχή Δεκέμβριο.
Το παιχνίδι ήταν «στημένο»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες στη δημοσιότητα δήλωση του Φινλανδού επιτρόπου Γίρκι Κατάινεν, με την οποία τάσσεται επίσημα και ευθέως υπέρ της συνέχισης της στήριξης προς την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τωρινού προγράμματος, «σε πολύ στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές»…
Αφορμή για την εκδήλωση στήριξης του Γ. Κατάινεν προς την Ελλάδα με ένα νέο μνημόνιο είναι, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπός του Σάιμον Ο’Κόνορς, οι ανησυχίες που έχουν προκαλέσει στην Κομισιόν οιαρνητικές αντιδράσεις των αγορών…
Είναι φανερό ότι το παιχνίδι ήταν στημένο εδώ και καιρό, τόσο από την πλευρά της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ όσο και από τις Βρυξέλλες που ακολούθησαν τις εντολές της Αν. Μέρκελ. Αλλωστε, ο Φινλανδός επίτροπος που έχει προσωρινά το χαρτοφυλάκιο τωνοικονομικών υποθέσεων, το οποίο θα αναλάβει ο Γάλλος Πιερ Μοσχοβισί, έχει στενές σχέσεις με την καγκελάριο και ακολουθεί πιστά την πολιτική της… Μέσω του Γ. Κατάινεν, η Αν. Μέρκελ έδωσε το χέρι βοήθειας που περίμενε ο κυβέρνηση για να βγει από το αδιέξοδο που έχει βρεθεί, υποσχόμενη έξοδο από το Μνημόνιο και προσφυγή για δανειοδότηση στις αγορές…
Το σημερινό παιχνίδι Βρυξελλών-Βερολίνου θυμίζει όσα συνέβησαν το 2010, όταν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έκανε χαρακίρι, με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου και άλλων υπουργών ότι η χώρα βρίσκεται σε πτώχευση και πως η προηγούμενη κυβέρνηση αλλοίωσε τα δημοσιονομικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να υποστεί η Ελλάδα μια άγρια επίθεση των αγορών.
Η διαφορά είναι ότι τότε οι εταίροι δεν στήριξαν τον Γ. Παπανδρέου όπως σήμερα το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου και δεν υπήρξε, όπως σήμερα, συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.


efsyn.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...