Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Οι άστεγοι της πόλης μας…


Άστεγοι στα Γιάννενα υπάρχουν, και συχνά η παρουσία τους γίνεται αντιληπτή, όταν «καταλαμβάνουν» κάποιο παγκάκι σε ένα πάρκο ή έναν κεντρικό δημόσιο χώρο. Για τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Ιωαννιτών, όμως, οι άστεγοι δηλώνουν παρών συνεχώς. Οι υπηρεσίες τους γνωρίζουν έναν προς έναν, γνωρίζουν το ιστορικό τους, γνωρίζουν τις ανάγκες τους. Το εύλογο ερώτημα λοιπόν είναι: Γιατί βρίσκονται στους δρόμους; Δυστυχώς, η απάντηση δεν είναι απλή.



Αυτή τη στιγμή στην πόλη υπάρχουν 11 άστεγοι, οι περισσότεροι Γιαννιώτες. Μερικοί έχουν φτάσει στην περιοχή μας από άλλες πόλεις. Σε γενικές γραμμές, το προφίλ τους δεν είναι αυτό των αποκαλούμενων νεο-αστέγων, εκπροσώπων δηλαδή της μεσαίας τάξης που λόγω ανεργίας ή χαμηλού εισοδήματος, αναγκάζονται να μείνουν στον δρόμο ή σε ακατάλληλους χώρους. Υπάρχουν βέβαια και τέτοιες περιπτώσεις, αλλά είναι πολύ λίγες προς το παρόν, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Αθήνα. Στην επαρχία, οι οικογενειακοί δεσμοί παραμένουν πιο δυνατοί, με αποτέλεσμα το αδύναμο μέλος μιας οικογένειας να βρίσκει αποκούμπι. «Υπάρχει ένας κύριος που βρίσκεται στον δρόμο της πόλης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Προς το παρόν, αρνείται όμως να φιλοξενηθεί σε κάποιον χώρο» τονίζει στον «Η.Α.» η διευθύντρια των Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Ιωαννιτών Ρόη Ζηκίδου.
Οι περισσότεροι άστεγοι στα Γιάννενα είναι άτομα με έντονη παραβατικότητα ή με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα ή αποφυλακισμένοι. Λόγω ακριβώς του ιστορικού τους, δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στο υπνωτήριο αστέγων στις εγκαταστάσεις του ΚΕΚΩΠ, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει φιλοξενήσει κανέναν άστεγο. «Έχουμε κανονισμό λειτουργίας που δεν επιτρέπει τη φιλοξενία ανθρώπων που έχουν παραβατική συμπεριφορά ή είναι εξαρτημένοι από ουσίες» τονίζει στον «Η.Α.» ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ) Φίλιππος Τσουμάνης. Και οι ψυχικά ασθενείς; Οι άστεγοι με προβλήματα ψυχικής υγείας αποτελούν την πιο ευάλωτη και την πιο «δύσκολη» κατηγορία κοινωνικά αποκλεισμένης ομάδας. Παρά το γεγονός ότι κοινωνικοί λειτουργοί της υπηρεσίας, σε συνεργασία με ψυχιάτρους, βρίσκονται στο πλευρό τους, οι άνθρωποι αυτοί αρνούνται οποιαδήποτε βοήθεια. Μερικοί από τους αστέγους αυτούς, μετά από εισαγγελική εντολή, έχουν οδηγηθεί στην ψυχιατρική κλινική από την οποία κάποια στιγμή αποχωρούν. Πρόκειται για μια «αθέατη» πλευρά της έλλειψης στέγης που αν μη τι άλλο πρέπει να γίνει ορατή σε όσους χαράσσουν πολιτικές.

Πρόγραμμα στέγασης και επανένταξης
Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου ελπίζουν ότι κάποιοι μπορεί να βοηθηθούν μέσω του προγράμματος στέγασης και επανένταξης του υπουργείου Εργασίας. Ο δήμος Ιωαννιτών, όπως αναφέρει η κ. Ζηκίδου, έχει καταθέσει πρόταση στο υπουργείο για να ενταχθούν τα Γιάννενα στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα προβλέπει τη στέγαση, σίτιση και φροντίδα 800 ατόμων σε πανελλαδικό επίπεδο που σήμερα ζουν σε ξενώνες ή στους δρόμους, αλλά και την κατάρτιση και την ένταξη των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα λεπτομέρειες του προγράμματος, μέσω Δήμων, μη κυβερνητικών και φιλανθρωπικών οργανώσεων και οργανισμών, οι άστεγοι θα εγκαθίστανται σε σπίτια, για το οποία ο αρμόδιος φορέας θα επιδοτεί το ενοίκιο και τους πάγιους λογαριασμούς. Ο δήμος Ιωαννιτών έχει καταθέσει την πρόταση σε συνεργασία με το Κέντρο Προστασίας Παιδιού Ηπείρου. Μια «ανάσα» θα δοθεί και μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

http://www.agon.gr/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...