Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Reuters: Το ξανασκέφτεται η Ελλάδα για την έξοδο από το πρόγραμμα...


Η Αθήνα αλλάζει γνώμη γύρω από το σχέδιό της για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο, και ενδέχεται τελικά να... ζητήσει γραμμή πίστωσης, που να αντικαταστήσει τα υπόλοιπα δάνεια που επρόκειτο να λάβει από το ΔΝΤ, πιστεύουν οι εταίροι της Ελλάδας, σύμφωνα με το Reuters.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είπαν στο Reuters ότι η Ελλάδα φαίνεται να ξανασκέφτεται την επιστροφή της σε αποκλειστική χρηματοδότηση μέσω των αγορών, έπειτα από τις πιέσεις που δέχθηκε από την Ευρώπη αλλά και από τις αγορές.

Οι ίδιες πηγές μεταφέρουν και τις αντιστάσεις των Ευρωπαίων στο σχέδιο της Αθήνας να σταματήσει το δανεισμό της από το ΔΝΤ.

“Υπάρχει αναγνώριση από την ελληνική πλευρά ότι μία πλήρης αποκοπή από τα προγράμματα της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν είναι προς το συμφέρον της”, σημειώνει αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι η απότομη αύξηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων επαναφέρει την Ελλάδα στην πραγματικότητα, ενώ αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι οι συζητήσεις κατά το Eurogroup στο Λουξεμβούργο αυτή την εβδομάδα συνέβαλλαν στο να αλλάξει η Ελλάδα γνώμη.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η ελληνική πολιτική και τα διεθνή οικονομικά δεν συμβαδίζουν. Η κυβέρνηση ελπίζει να ευνοηθεί ανακοινώνοντας την έξοδο από τους μισητούς όρους που επιβάλουν οι ξένοι και ειδικά το ΔΝΤ. Αλλά οι επενδυτές θεωρούν ότι τα οικονομικά της είναι ακόμα πολύ εύθραυστα για να εξαρτηθεί η Ελλάδα πλήρως από τις αγορές.

Η πτώση του χρηματιστηρίου της Αθήνας πάνω από 11% τις τελευταίες δύο ημέρες και η αύξηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου πάνω από 80 μονάδες βάσης στο 7,85% την Τετάρτη, αντανακλά τη νευρικότητα των επενδυτών σε σχέση με την ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτηθεί μόνη της.

Η Αθήνα, λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενδέχεται να ζητήσει γραμμή πίστωσης από τους εταίρους της και θέλει οι Ευρωπαίοι να δώσουν αρκετές πιστώσεις ώστε να αναπληρώσει όσα αφήνει από το ΔΝΤ.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι λένε ότι οι όροι θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και για τη νέα χρηματοδότηση, ενώ είναι απρόθυμοι να επιτρέψουν στην Ελλάδα να βγάλει το ΔΝΤ από την εικόνα, αφού οι όροι τους οποίους θέτει το Ταμείο ενισχύουν την αξιοπιστία της Αθήνας έναντι των ιδιωτών επενδυτών.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι φοβούνται για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο και ανησυχούν ότι η χώρα ενδέχεται να αντιμετωπίσει νέα οικονομικά προβλήματα, τα οποία θα προκαλέσουν διαταραχή στην Ευρωζώνη συνολικά, όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια.

“Είναι υπερβολικά αισιόδοξο”, λέει ανώτερη ευρωπαϊκή πηγή για το ελληνικό σχέδιο να χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τις αγορές τον επόμενο χρόνο. Και προσθέτει ότι οι όροι που επιβάλουν η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ είναι ζωτικής σημασίας για να πεισθούν και άλλοι πιστωτές ότι η χώρα είναι αξιόπιστη. “Οι επενδυτές δεν θα πάνε εκεί χωρίς πρόγραμμα”.

Οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι στην Ελλάδα, το ΔΝΤ εμφανίζεται ως ο “κακός” της υπόθεσης, ενώ οι Ευρωπαίοι είναι κάπως πιο αποδεκτοί. Όμως, τονίζουν πως η υπόλοιπη Ευρωζώνη αντιτίθεται στην πλήρη απεμπλοκή του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

“Έχει να κάνει με την αξιοπιστία που έχει το ΔΝΤ με τις αγορές, την επικύρωσή του που είναι σημαντική. Θα θέλαμε να έχουμε και το ΔΝΤ να εμπλέκεται”, είπε ανώτερη πηγή.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν εάν η Ελλάδα χρειάζεται ένα follow-up πρόγραμμα, πέραν των 240 δισ. ευρώ που λαμβάνει από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, στις 8 Δεκεμβρίου.

Όμως, εάν χρειαστούν περισσότερα χρήματα από την Ευρωζώνη, μία λύση θα ήταν μία γραμμή πίστωσης Enhanced Conditions Credit Line (ECCL) από το μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης.

Μία τέτοια γραμμή πίστωσης θα συνεπάγεται όρους τους οποίους θα πρέπει η Ελλάδα να εκπληρώσει, επιτρέποντας στην Ευρωζώνη να διατηρήσει κάποιο έλεγχο επί των ελληνικών μεταρρυθμίσεων. Όμως, ο έλεγχος αυτός θα είναι χαλαρότερος σε σχέση με τον σημερινό.

Το ECCL θα επέτρεπε επίσης στην Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, το οποίο είναι διαθέσιμο μόνο για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα. Αλλά και θα έκανε τους ελληνικούς τίτλους επιλέξιμους στο πρόγραμμα αγοράς ABS και καλυμμένων ομολόγων της ΕΚΤ.


 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...