Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Λίγο πριν χαθούν οι 1.200 μον. στο Χ.Α. - "Βουτιά" σε ευρωαγορές και ευρώ - Πτωτικά και τα αμερικάνικα παράγωγα


Τα spreads έχουν ξεφύγει προς τις 1.500 μονάδες βάσης και τα CDS στην 5ετία ξεπερνούν και τις 1.900, ενώ οι συνθήκες δανεισμού της χώρας μοιάζουν με αυτές τριτοκοσμικού κράτους. Εν τω μεταξύ, αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Γερμανία κάνει πίσω στο θέμα της συμμετοχής ιδιωτών για την ανάληψη ευθύνης ελληνικού χρέους. Πάνω από 4% ανέρχονται οι απώλειες για τις τράπεζες και στο 3,25% για τον FTSE. Πτώση κατά 6,56% για την Marfin Popular, 5,21% για την Alpha, 4,67% η Eurobank και 4,38% η Εθνική. Στο 1,92 ευρώ έχει κατρακυλήσει η μετοχή της Ελλάκτωρ.

Στο μεταξύ, μεγάλη "βουτιά" της τάξεως άνω του 1% σημειώνουν αυτή την ώρα οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, την ώρα που οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι καταιγιστικές, ενώ οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, όσο η αβεβαιότητα για τη χώρα παραμένει έντονη. Η αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων εταίρων σχετικά αφενός με τον τρόπο διάσωσης της Ελλάδας και αφενός με το χρονοδιάγραμμα της καταβολής της νέας βοήθειας στη χώρα ασκούν σοβαρές συνέπειες στις διεθνείς αγορές.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 καταγράφει πτώση της τάξεως του 1,25% στις 5.070 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχωρεί κατά 1,18% στις 3.764 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX μειώνεται κατά 0,82% στις 7.056 μονάδες. Στο 1,41 υποχωρεί το ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,41040 δολάρια.

Επιβεβαιώνει ο Κομισιάριος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Όλι Ρεν ότι η Ελλάδα θα λάβει την πέμπτη δόση του ελληνικού δανείου τον επόμενο μήνα, τη στιγμή που η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει ότι οι αποφάσεις για επιπλέον χρηματοδότηση στην Ελλάδα θα ληφθούν το Σεπτέμβριο.

Όπως τόνισε ο κ. Ρεν "βρισκόμαστε σε στενή επαφή με το ΔΝΤ. "Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την επιθεώρηση στις επόμενες ημέρες, μέχρι την Κυριακή, και μπορούμε να πάρουμε τις αποφάσεις για τις δόσεις αντίστοιχα των δύο οργανισμών, οπότε η επόμενη δόση να καταβληθεί στις αρχές Ιουλίου».

Παράλληλα, ο κ. Ρεν  δήλωσε ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει τελικά να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Στα μάκρο της ημέρας, στο 2,7% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης κατά τον Μάιο. Σε μηνίαια βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έμεινε αμετάβλητος βάσει της ανακοίνωσης της Eurostat. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που εξαιρεί ενέργεια και τρόφιμα, σε μηνιαία βάση έμεινε αμετάβλητος, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκε κατά 1,5%
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...