Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Σφήνα Κρεμλίνου στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ!





Του Αλέξανδρου Τάρκα

Παρέμβαση στις διπλωματικές και αμυντικές σχέσεις Αθήνας – ΝΑΤΟ πραγματοποιεί η Μόσχα με άκρως απόρρητη επιστολή του Προέδρου της Ρωσίας Ντ. Μεντβέντεφ προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για την ελληνική συμμετοχή στο δίκτυο αντιπυραυλικής άμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας. Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές η επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση είναι σαφώς πιο αναλυτική και τεχνική συγκριτικά με ανάλογα κείμενα που απέστειλε ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ προς τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων άλλων μελών του NATO τον περασμένο μήνα.

Ακολούθησε δε, πριν από μία εβδομάδα, η γνωστή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εζωτερικών κατά της παρουσίας στο Αιγαίο και, γενικότερα, στη Μεσόγειο πλοίων του αμερικανικού πολεμικού ναιπικού που θα φέρουν το σύγχρονο σύστημα Aegis.

Οι θέσεις Παπανδρέου.

Κατά τις ίδιες πηγές η επιστολή Μεντβέντεφ παρελήφθη πρόσφατα από τον απελθόντα υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και διαβιβάστηκε στον κ. Παπανδρέου. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, λόγω και της ανεπαρκούς ενημέρωσης του για το θέμα από τον κ. Δρούτσα και τον απελθόντα υπουργό Εθνικής Αμυνας και νυν Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, δεν έχει καταλήξει ακόμα σε οριστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ρωσικής πρωτοβουλίας.

Ωστόσο εκτιμάται ότι στην απάντησή του προς τον κ. Μεντβέντεφ ο κ. Παπανδρέου θα εκφράζει την ετοιμότητά του vα υποδεχθεί στην Αθήνα τον ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου προέδρου για θέματα αντιπυραυλικής άμυνας, πρέσβη Ντ. Ρογκόζιν, Σημειώνεται ότι, παρά την έλλειψη προβολής του κρίσιμου αυτού θέματος από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, ο κ. Παπανδρέου ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που το είχε θέσει εν συντομία, κατά το τηλεοπτικό ντιμπέιτ των εκλογών του Οκτωβρίου 2009.

Ο νυν πρωθυπουργός είχε σημειώσει τότε την αντίθεση του στην εγκατάσταση τμημάτων του συστήματος (αισθητήρων, ραντάρ και πυραύλων) στο ελληνικό έδαφος, ενώ δεν είχε σχολιάσει άλλες πιθανές τεχνικές παραμέτρους, όπως το πολεμικά πλοία φέροντα το Aegis. Ισως και με αυτό το δεδομένο η Μόσχα προτείνει την επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του κ. Μεντβέντεφ, ο οποίος λέγεται ότι, εκτός από τις ρωσικές πολιτικές θέσεις, είναι διατεθειμένος να παρουσιάσει και συγκεκριμένες τεχνικές παραμέτρους.

Οι Ρωσικές επισημάνσεις.

Η ενημέρωση που διαθέτει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από τη ρωσική πλευρά εστιάζεται στην άποψη της Μόσχας ότι δεν θα πρέπει να δίδεται σημασία τόσο στους «χαρακτηρισμούς» του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας (ανεξάρτητα συστήματα, προστασίας «περιοχής», μικτό κ.α.) όσο στη συμβατότητα μεταξύ εκείνων της Ρωσίας και του NATO, καθώς η πυραυλική απειλή (από το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα ή τρομοκράτες) είναι κοινή.

Σε αυτό το πλαίσιο η Μόσχα ζητεί τον καθορισμό μιας διαδικασίας κοινής ανάλυσης των εξωτερικών κινδύνων, κοινών αποφάσεων για τις περιοχές εγκατάστασης των ραντάρ και των ανπβαλλιστικών πυραύλων, και κοινών κανόνων στρατιωτικής εμπλοκής.

Οπως επισημαίνουν πεπειραμένα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, η ρωσική πλευρά έχει, επίσης, κωδικοποιήσει προς την Αθήνα και τις βασικές νομικές αρχές των επικείμενων συζητήσεων, πολυμερώς με το NATO και, διμερώς, με την Ελλάδα κι άλλα κράτη μέλη του. Οι νομικές αρχές συνδέονται, ακριβώς, με τα παραπάνω τεχνικά ζητήματα (εγκατάστασης, εκτόξευσης πυραύλων).

Τα επιχειρήματα της Μόσχας προς την Αθήνα υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να οριστούν οι συγκεκριμένοι τύποι των πυραύλων που θα είναι δυνατό να καταρριφθούν από το νέο σύστημα, ενώ το NATO και η Ρωσία θα πρέπει να δηλώσουν, εκ των προτέρων, ποια τεχνικά μέσα τους θα συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της πυραυλικής απειλής.

Προστίθεται ακόμα ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί αν τα μέσα που θα προσφέρουν οι δύο πλευρές θα διατηρούν ταυτόχρονα και τον “εθνικό” χαρακτήρα τους, οπότε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για επιθετικούς σκοπούς.

Ως προς το ζήτημα των πλοίων με το Aegis (που είναι υποψήφιο και για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό) στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να ενταχθούν στη νέα αντιπυραυλικά άμυνα, από τη στιγμή που μπορούν να καταρρίψουν και ρωσικούς πυραύλους. Ίδια κατηγορηματική αντίθεση διατυπώνεται και για το ραντάρ που θα εγκαταστήσουν σε κάποια Βαλκανική χώρα οι ΗΠΑ και θα διαθέσουν στο ΝΑΤΟ. Η Ουάσινγκτον αποκλείεται μεν να ζητήσει εγκατάστασή του στην Ελλάδα αλλά είναι άγνωστο, σε τεχνικό επίπεδο, αν οι αισθητήρες στο Αιγαίο θα συνδέονται με ραντάρ ή όχι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...