Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Μάθανε ότι πουλιόμαστε ...πλακώσανε και οι Αζέροι


Ενδιαφέρον για την απόκτηση μεριδίου της ΔΕΠΑ, με την οποία έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για την απευθείας προμήθεια αζέρικου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, εκδηλώνει, λίγες ημέρες μετά την Gazprom, η κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR.

Σχετικές δηλώσεις έκανε στο Reuters ο...
επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της SOCAR, Βαγκίφ Αλίεφ, την ίδια ώρα που η συμφωνία Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν για την παροχή αερίου από τις ποσότητες που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση της πρώτης και δεύτερης φάσης ανάπτυξης του κοιτάσματος Shah Deniz, όπως αποκαλύπτει στέλεχος της SOCAR, θα πρέπει να περάσει από τις συμπληγάδες της τουρκικής συναίνεσης.

Τον Απρίλιο η SOCAR συνήψε συμφωνία, παρακάμπτοντας την Τουρκία, με τη ΔΕΠΑ για την παροχή φυσικού αερίου. Είχε προηγηθεί συμφωνία Αζερμπαϊτζάν - Τουρκίας για τους όρους διέλευσης του αζέρικου αερίου μέσω του τουρκικού δικτύου.

Στη φάση αυτή, πληροφορίες αναφέρουν ότι διαπιστώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία, ακόμη και σε ό,τι αφορά τις διμερείς συμφωνίες Αγκυρας-Μπακού, διότι η πρόθεση της Τουρκίας να υλοποιήσει την επιθυμία της να καταστεί «χώρα διέλευσης» υδρογονανθράκων αναλογεί με απόφαση μείζονος πολιτικής σημασίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ωστόσο ασκούν πιέσεις ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, σύμφωνα με δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Ενέργειας στην Ευρασία, πρέσβη Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ.

Οσον αφορά το ζήτημα της άμεσης παράδοσης φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, η SOCAR δηλώνει έτοιμη να αντικαταστήσει την Botas.

Προηγουμένως όμως εκκρεμεί η υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν για την τιμή πώλησης του φυσικού αερίου, συμφωνία για τη μεταβίβαση του δικαιώματος μεταφοράς φυσικού αερίου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν και συμφωνία για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας.

Τέλος, πρέπει να υπογραφεί μια συνολική συμφωνία που να επικυρώνει όλες τις προηγούμενες και όπου θα αναφέρονται ρητά οι ποσότητες φυσικού αερίου που το Αζερμπαϊτζάν θα εξασφαλίσει για την Ελλάδα.

Από το 2007 οι πωλήσεις αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ελλάδα ήταν της τάξης των 700 εκατ. κυβικών μέτρων τον χρόνο.

Στον τομέα της ενέργειας προβλέπεται εντός του 2011 η μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ στο 32%, με το 33% να εκχωρείται σε θεσμικούς επενδυτές.

greece-salonika
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...