Με τον τίτλο- ερώτημα «Πρέπει η Ελλάδα να πτωχεύσει;» το CNN και ο αρθρογράφος του...
Barry Neild, επιχειρούν να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα που βρίσκονται στο μυαλό τόσο των Ελλήνων όσο και των εταίρων μας.
Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ;
Οι επιλογές για την Ελλάδα τελειώνουν. Αν δεν μπορέσει να φέρει εις πέρας το τεράστιο χρέος της, θα πτωχεύσει, με βαρύτατες συνέπειες όχι μόνο για τις 17 χώρες της ευρωζώνης, αλλά για την παγκόσμια οικονομία. Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, καθώς και χώρες της ευρωζώνης δανειοδοτούν την Ελλάδα για να αποτρέψουν την πτώχευση και μπορεί να συνεχίζουν να το κάνουν έως ότου βρεθεί μία άλλη λύση. Αυτή η τακτική οδήγησε κάποιους να ζητούν να επιτραπεί στην Ελλάδα να ευρώ.
Πώς η έξοδος από το ευρώ θα επηρεάσει τους Έλληνες;
Μία ενδεχόμενη έξοδος θα απελευθερώσει την Ελλάδα από τη σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία στη ζώνη του ευρώ, επιτρέποντάς της να γίνει πιο ανταγωνιστική εξαγωγέας και ακόμα πιο ελκυστική ως τουριστικός προορισμός. Αλλά όλα αυτά θα έχουν βαρύ τίμημα. Θα αφήσει την Ελλάδα καταχρεωμένη και άμεσα εξαρτώμενη σε προσφορές που όμως οι πρώην εταίροι της ευρωζώνης δύσκολα θα δίνουν. Επίσης θα σημαίνει ότι οι τιμές για τα εισαγόμενα προϊόντα θα αυξηθούν κατά πολύ.
Πώς θα επηρεασθούν άλλες χώρες;
Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ τότε η πτώχευση θα είναι αναπόφευκτη, επειδή τα χρέη που οφείλει η χώρα στις ξένες τράπεζες και σε επενδυτές θα πρέπει να μετατραπούν σε ένα νέο νόμισμα, λέει η Elisabeth Afseth της Evolution Securities. Αν οι τράπεζες λάβουν αυτό το «χτύπημα», θα υπάρξουν παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες, όμοιες με εκείνες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μεταδοθεί πιθανότατα σε άλλες οικονομίες της ευρωζώνης. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο μπλοκ θα έπεφτε και θα ωθούσε τις άλλες ασθενέστερες οικονομίες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία στην πτώχευση. Σε κίνδυνο θα βρεθεί και η Ισπανία.
Είναι πιθανή μία έξοδος από το ευρώ;
Οι οικονομολόγοι διχάζονται. Πολλοί λένε όχι λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων στις οικονομίες της ευρωζώνης. «Είναι αδιανόητο», λέει ο Howard Wheeldon, επικεφαλής στρατηγικής στην εταιρεία BCG. «Δεν υπάρχει μηχανισμός γι’ αυτό και δεν μπορείτε να πάτε πίσω σε ένα νόμισμα που δεν υπάρχει πια».
Άλλοι πάλι λένε ότι η έξοδος από την ευρωζώνη δεν μπορεί να αποκλεισθεί.
«Θα ήταν μεγάλο λάθος να λέγαμε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα ποτέ να φύγει από το ευρώ», λέει ο Simon Tilford, επικεφαλής οικονομολόγος στο Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση. Ο Tilford λέει ότι μία ομαλή μετάβαση θα μπορούσε να προγραμματιστεί με προσωρινή υποστήριξη από την υπόλοιπη ευρωζώνη ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν υπάρξει απόσυρση- πανικού των ελληνικών επενδύσεων.
Ποιες είναι οι εναλλακτικές;
Μόνο εάν οι Έλληνες πολιτικοί πείσουν το λαό να αντιμετωπίζει τις σημαντικές περικοπές προϋπολογισμού και να εργαστούν μαζί έτσι ώστε να μειώσουν το έλλειμμα, μπορεί να αποφύγει τις δύσκολες επιλογές.
Μία επιλογή είναι η Ελλάδα να πτωχεύσει και να παραμείνει στην ευρωζώνη. Αυτή η επιλογή θα έχει παρόμοιες συνέπειες με την αποχώρηση από το ευρώ καθώς θα πληγούν τόσο οι τράπεζες όσο και οι ξένοι επενδυτές.
Μία άλλη επιλογή- που στηρίζεται από τη Γερμανία- είναι να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του χρέους για επτά χρόνια. Ωστόσο, αυτό θα είναι δύσκολο να περάσει, καθώς υποτιμά ουσιαστικά το χρέος και δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα από ενδεχόμενη πτώχευση.
Πόσο σοβαρή είναι μία πτώχευση;
Έχουν υπάρξει πολλές δυσοίωνες προβλέψεις. Τα περισσότερα σενάρια συντείνουν σε παγκόσμιο πανικό.
Οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες που εκτίθενται στο ελληνικό χρέος, θα αρχίσει να «στριμώχνονται», με αποτέλεσμα ένα «κλείδωμα πίστωσης» από το ευρύτερο τραπεζικό τομέα.
Οι επενδυτές θα αρχίσουν να εξετάζουν ποιος είναι ο επόμενος. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία μπορεί οδηγηθούν και αυτές σε πτώχευση