Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Μέτρα – κράχτες με στόχο τη συναίνεση Πηγή:www.capital.gr

Διπλό άνοιγμα προς το κόμμα και στην αντιπολίτευση επιχειρεί από σήμερα η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την έγκριση των μέτρων που έχει προαποφασίσει με την τρόικα.

Η πληροφόρηση για τα μέτρα, τρεις ημέρες μετά την επίτευξη συμφωνίας παραμένει πολύ περιορισμένη. Αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο για επώδυνες, αλλά αναγκαίες, παρεμβάσεις εύρεσης εσόδων εδώ και τώρα, φωτογραφίζοντας ευρύτατο «λουκέτο» σε ΔΕΚΟ, φορείς του δημοσίου και ενδεχόμενο απολύσεων, μεγάλη μείωση μισθών, φοροαπαλλαγών και δημοσίων δαπανών.

Πιο συγκεκριμένη πληροφόρηση υπάρχει όμως από κυβερνητικά στελέχη μόνο για ένα σκέλος, αυτό των φορολογικών μέτρων. Πρόκειται για ένα πεδίο από το οποίο επιχειρείται να ξεκινήσει η προσπάθεια για συναίνεση με την αντιπολίτευση αλλά και για την λείανση των ισχυρών ενδοκυβερνητικών αντιδράσεων.

Αναφέρουν ότι η τρόικα έδωσε το περιθώριο να μην μειωθεί το αφορολόγητο στους συνταξιούχους, ενώ άφησε στην διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης το ύψος που θα έχει το αφορολόγητο των μισθωτών. Επίσης δόθηκε ολιγόμηνη αναβολή της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση για τον Σεπτέμβριο μαζί με την δυνατότητα ολικής τους αναμόρφωσης αν βρεθούν εναλλακτικά έσοδα και αναβολής των αυξήσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αναψυκτικά. Επίσης ως σημείο συμφωνίας με την αντιπολίτευση προβάλλεται η ρύθμιση αυθαιρέτων, η πιθανή αναβολή του πόθεν έσχες και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ως κυβερνητικό επίτευγμα αναφέρεται η διασφάλιση – προς το παρόν – της κρατικής δικαιοδοσίας στην επιλογή των προσώπων που θα απαρτίζουν το νέο υπερδύναμο φορέα αποκρατικοποιήσεων που θα γίνεται από τη Βουλή, αλλά θα υπόκειται στον 3μηνο έλεγχο της τρόικας αναφορικά με την πρόοδο του χρονοδιαγράμματος. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να ζητηθούν εξ κ των υστέρων ανταλλάγματα με την μορφή εγγυήσεων – για να δοθεί το νέο δάνειο προς την Ελλάδα.

Τα μέτρα θα παρουσιαστούν πρώτα στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα και μετά στο ευρύ κοινό. Τίθενται επί τάπητος σήμερα σε άτυπο υπουργικό συμβούλιο, αύριο λαμβάνει τη σκυτάλη η κομματική μηχανή με την συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ οικονομίας, όπου θα επιχειρηθεί να αμβλυνθούν και οι αντιδράσεις των «16» Βουλευτών και – εκτός απροόπτου την Τετάρτη συζητούνται επισήμως σε νέο υπουργικό συμβούλιο. Το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα μέτρα με την μορφή προϋπολογισμού σχεδιάζεται να κατατεθεί εν συνεχεία στη Βουλή.

Δεν θα λύσει όλες τι απορίες. Τα πιο πολλά μέτρα και κυρίως τα φορολογικά θα περιλαμβάνονται σε ξεχωριστά εφαρμοστικά νομοσχέδια που θα κατατεθούν στην συνέχεια στη Βουλή. Το μεσοπρόθεσμο δεν θα ψηφιστεί άμεσα. Θα περιμένει δύο γεγονότα: την πιθανή συναίνεση της αντιπολίτευσης στο όνομα της οποίας δεν αποκλείεται να δεχθεί τροποποιήσεις, αλλά και την Σύνοδο Κορυφής της 23ης – 24ης Ιουνίου. Αν υπάρξει συμφωνία για νέο δάνειο ενδεχομένως να προστεθούν οι «διασφαλίσεις».



Πηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...