«Θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όλοι οι πολιτικοί οι οποίοι προσπαθούν να επιρρίψουν τις δικές τους ευθύνες στη Δικαιοσύνη», διαμηνύει στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου, σχολιάζοντας την τοποθέτηση μέρους του πολιτικού κόσμου και δη της κυβέρνησης ότι η λειτουργία του δικαστικού σώματος είναι κατώτερη των προσδοκιών δημιουργώντας στην ελληνική κοινωνία την αίσθηση της ατιμωρησίας.Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου με αντικείμενο το νομοσχέδιο για την «Εκδίκαση Πράξεων Διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων», ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απηύθυνε έκκληση στη Δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της ώστε να μπει τέλος στη συνεχή αίσθηση ατιμωρησίας και έκανε λόγο για αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών του πολιτικού συστήματος και των απαιτήσεων της ελληνικής κοινωνίας.
Κληθείς από το tvxs.gr να σχολιάσει τη θέση την οποία εκφράζουν πολιτικά πρόσωπα ότι οι παράγοντες της Δικαιοσύνης ευθύνονται για την ατιμωρησία πολιτικών προσώπων, ο κ. Αθανασίου δηλώνει: «Οι πολιτικοί γνωρίζουν πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε ότι η δίωξη πολιτικών προσώπων προϋποθέτει την άδεια της Βουλής, όπως υπαγορεύουν το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, την αλλαγή του οποίου έχει ζητήσει πρώτη η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων -φαντάζομαι ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται όλος ο πολιτικός κόσμος. Συνεπώς, δεν είναι σωστό να μιλούν για ατιμωρησία και να υποστηρίζουν ότι η Δικαιοσύνη δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά της».
Αναφερόμενος στις υποθέσεις που αφορούν άλλου είδους αδικήματα, ο ίδιος αναγνωρίζει ότι σημειώνεται καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, η οποία ωστόσο κατά τη γνώμη του «δεν οφείλεται αυτή κάθε αυτήν στη Δικαιοσύνη». Όπως αναφέρει, «πρέπει να γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος, πραγματική έρευνα, προκειμένου να εντοπίζονται οι πραγματικοί ένοχοι για να μην διακυβεύονται συνειδήσεις και υπολήψεις οι οποίες θα είναι μετά πολύ δύσκολο να αποκατασταθούν».
Επιπρόσθετα, «αν γίνει εσπευσμένη δίκη υποθέσεων για τις οποίες φέρονται ως κατηγορούμενα μη πολιτικά πρόσωπα, είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με πολιτικούς, το αποδεικτικό υλικό πρέπει να συλλέγεται με μεγάλη προσοχή και να παρέχει τις εγγυήσεις ότι αυτοί που θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη θα τιμωρηθούν, γιατί τα αποδεικτικά στοιχεία θα είναι πλήρη. Αν δεν είναι πλήρη, και αθωωθεί κάποιος λόγω αμφιβολιών, έρχονται μετά και υποστηρίζουν ότι η Δικαιοσύνη δεν έκανε καλά τη δουλειά της και συγκάλυψε τα σκάνδαλα. Πρόκειται για ένα λεπτό ζήτημα το οποίο απαιτεί μεγάλη προσοχή».
«Άλλωστε», σημειώνει ο κ. Αθανασίου, «δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε το τεκμήριο της αθωότητας: κάθε κατηγορούμενος είναι αθώος μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο και άρα δεν είναι δυνατό να μιλάμε για σπουδή στην εκδίκαση ανάλογων υποθέσεων χωρίς να υπάρχουν σοβαρές αποδείξεις».
Δεν υπάρχουν λοιπόν δυσλειτουργίες στη Δικαιοσύνη; «Ασφαλώς και υπάρχουν, όμως, αφορούν την απονομή της από άποψη ταχύτητας και όχι ποιότητας (από αυτή την άποψη η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες της Ευρώπη, γεγονός το οποίο αναγνωρίζουν και οι ξένοι συνάδελφοι αλλά και το δικαστήριο στο Στρασβούργο). Άλλο η ποιοτική απονομή και άλλο η ταχεία απονομή, για την οποία πάντως δεν ευθύνονται οι δικαστές, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές (υλικοτεχνική βοήθεια κλπ). Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα διερευνούσε το σκάνδαλο της Siemens στην αρχή ένας και έπειτα δύο ανακριτές, όταν στη Γερμανία εργάζονταν 10 εισαγγελικοί λειτουργοί οι οποίοι διερευνούσαν την υπόθεση μαζί με σωρεία πραγματογνώμονες και τεχνικούς σύμβουλους.
Άρα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όλοι οι πολιτικοί οι οποίοι προσπαθούν να επιρρίψουν στους δικαστικούς λειτουργούς τις δικές τους ευθύνες. Με αυτόν τον τρόπο, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στο πολιτικό σύστημα, το οποίο είναι από τα καλύτερα κοινοβουλευτικά συστήματα στον κόσμο, όχι μόνο στην Ευρώπη, αρκεί εμείς οι ίδιοι να το προστατέψουμε ώστε να λειτουργεί σωστά».