Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Καταιγίδα νόμων έως τον Αύγουστο


"Χαλάζι" νομοσχεδίων μέσα στο πρωτόγνωρα "καυτό" καλοκαίρι ετοιμάζει η κυβέρνηση, υιοθετώντας ιλιγγιώδεις ρυθμούς, που σπάνε το φράγμα των πλέον φιλόδοξων στόχων.
Μεσοπρόθεσμο, επικαιροποιημένο Μνημόνιο και ο πρώτος Εφαρμοστικός Νόμος διαμορφώνουν μια ιδιαιτέρως απαιτητική βάση για τον κρίσιμο αγώνα ταχύτητας (αλλά ταυτόχρονα) και αντοχής, που η κυβέρνηση αναλαμβάνει...
να "καθοδηγήσει", με φόντο το βαρύ πολιτικό κλίμα από τα τελευταία επεισόδια βίας κατά βουλευτών.


Ασφυκτικό πολιτικό πλαίσιο, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που, αν και στήριξαν την κυβέρνηση στις δύο τελευταίες κρίσιμες ψηφοφορίες, διαμηνύουν τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν συμφωνούν με διαδικασίες fast track για την ψήφιση άκρως σημαντικών νομοσχεδίων.
Είναι πασιφανές ότι στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο δρομολογούν πρωτοβουλίες για την κατάθεση ουκ ολίγων σχεδίων νόμων, που μέχρι το ολιγοήμερο κλείσιμο της Βουλής τον Αύγουστο ευελπιστούν ότι θα "περάσουν" ώστε να τηρηθεί "κατά γράμμα" η συμφωνία με την τρόικα. Καίριες αποφάσεις, όπως αυτή που αφορά τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης και τα περιθώρια διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού, εκκρεμούν και διαμορφώνουν περιβάλλον κορυφαίων, πολλών, νέων και διαδοχικών κρας-τεστ για την κυβερνητική παράταξη.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συγκάλεσε χθες και προήδρευσε σε τρεις διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις με συμπυκνωμένο "τίτλο": Ανάπτυξη (ΕΣΠΑ), απασχόληση, δικαιοσύνη. Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, προήδρευσε σε σύσκεψη υπουργών, με αντικείμενο τον συντονισμό των κυβερνητικών δράσεων για την εφαρμογή του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου και του Εφαρμοστικού Νόμου.
Εκεί συμφώνησαν ότι σειρά προτεραιότητας για τις επόμενες (τουλάχιστον) 60 ημέρες παίρνουν εκτός από το πλάνο αλλαγών στην Παιδεία και τα εκκρεμή νομοθετήματα από... παρελθόντα έτη, τα σχέδια για το ενεργειακό "πακέτο" ρυθμίσεων, τη σύσταση και στελέχωση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, τα αυθαίρετα, την τουριστική κατοικία, το ενιαίο μισθολόγιο, το συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό, την "καλή νομοθέτηση", τη συγχώνευση Οργανισμών και Εφοριών, τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων κ.ά. Αλλωστε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα ξεκινήσει με πρωθυπουργική παρέμβαση για την πολιτική βία, θα παρουσιαστεί το "μενού" με έξι σχέδια νόμου.
Ξεχωρίζουν αυτά που συμπεριλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και οικονομία, την έρευνα, την παραγωγή και τα δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων, τα ενεργειακά και άλλα.
Το ΕΣΠΑ
Και το ΕΣΠΑ; Η επίσπευση χρηματοδότησης από τους κοινοτικούς πόρους, η μείωση της εθνικής συμμετοχής, η απένταξη "νεκρών" έργων και η απεμπλοκή άλλων φαίνεται ότι ως στοίχημα είναι κοντά στον στόχο της χώρας. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να "σπεύδει" σε διαπραγματεύσεις για τρία σενάρια που και τα τρία είναι θετικά. Είτε θα μηδενιστεί η εθνική συμμετοχή, αν και "παίζει" αρκετά το σενάριο της συμμετοχής 15%, είτε ο... λογαριασμός θα πληρωθεί στην ολοκλήρωση των έργων. Το σίγουρο είναι ότι προσεγγίζουν την ανάπτυξη σε τομείς που μπορούν να χτυπήσουν την ανεργία - ακόμη και κατά 2%.
Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό (και τη συμμετοχή των κ. Ραγκούση, Λοβέρδου, Κουτρουμάνη, Χρυσοχοΐδη, Παπακωνσταντίνου, Σκανδαλίδη και των κυριών Διαμαντοπούλου και Ξενογιαννακοπούλου) δόθηκαν οδηγίες με "πυξίδα" την επιστολή που έστειλε την περασμένη εβδομάδα ο Γ. Παπανδρέου στον πρόεδρο της ΕΕ, Ζοζέ Μπαρόζο.
Στην εν λόγω επιστολή, πέραν των "αιτημάτων" για την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ, ζητεί "τεχνογνωσία" (δηλαδή εμπειρογνώμονες από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη) που ήδη αρχίζουν και "μαθαίνουν" τη νέα έδρα τους στην Αθήνα.
www.ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...