Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Γερμανός οικονομολόγος επισημαίνει πως ο περιορισμός των απασχολουμένων στο δημόσιο τομέα πρέπει να γίνει με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και όχι με οριζόντιες περικοπές και αφού πρώτα εντοπιστούν οι τομείς και οι υπηρεσίες που είναι περιττές.
Το στέλεχος της Επιτροπής ξεκαθαρίζει πως... ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ δεν ζήτησαν ποτέ την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αλλά την εναρμόνιση των κατώτατων αμοιβών στα επίπεδα κρατών της Ευρωζώνης που έχουν τα ίδια οικονομικά χαρακτηριστικά με τη χώρα μας. Όπως τόνισε οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει από κοινού να εξετάσουν εάν οι υψηλότερες αμοιβές στην Ελλάδα δημιουργούν εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και φρενάρουν την απασχόληση.
Ερωτηθείς για το ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Μορς αναφέρθηκε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα των μεταφορών.
Αναφορικά με την εκταμίευση της έκτης δόσης του μηχανισμού στήριξης ο κ. Μορς ξεκαθαρίζει ότι δεν θα είναι η πρώτη του νέου προγράμματος, καθώς αυτό δεν έχει ακόμη αποκρυσταλλωθεί. Κρούει δε τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι σε διεθνές επίπεδο πολλά κράτη πιστεύουν πως η Ελλάδα δεν θα εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει.
Τέλος, για τη βιωσιμότητα του χρέους ο κ. Μόρς ξεκαθάρισε πως εξαρτάται άμεσα από την βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει συγκεκριμένες πολιτικές και σημειώνει ότι τα μέτρα για το 2013 - 2014 θα πρέπει να αποφασιστούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Πηγή: Kαθημερινή