Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΔΕ: ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΑΝΤΗ ΓΙΑΤΗΝ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ .


Αναμενόμενο ήταν το πόρισμα της ΕΔΕ για την υπαιξαίρεση στο Ταμείο του Δήμου Ιωαννιτών, σε οτι αφορά τον αντιδήμαρχο Νίκο Μάντη που έθεσε τέλος στην ζωή του. Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει κανένας στα Γιάννινα που να αμφισβητούσε την εντιμότητα του Νίκου Μάντη απο την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση και για άλλη μια φορά, επαναλαμβάνουμε οτι ήταν άδικη η απόφασή του να εκδηλώσει την ευαισθησία του με τον θάνατό του. Αυτό αποδεικνύεται και...
επίσημα πλέον με το πόρισμα της ΕΔΕ που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το "Έθνος της Κυριακής". Δύο δημοτικούς υπαλλήλους λοιπόν φωτογραφίζει ως υπεύθυνους για την υπεξαίρεση 1.366.422 ευρώ από το ταμείο του Δήμου Ιωαννιτών το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που ολοκληρώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013. Το πόρισμα «δείχνει» ως υπεύθυνο τον προϊστάμενο της ταμειακής υπηρεσίας Ν.Γ., για τον οποίο αναφέρει ότι «ευθύνεται και λόγω της θέσης του ως δημόσιος υπόλογος για υπεξαίρεση κατ΄ εξακολούθηση και με δόλο χρημάτων (μετρητά) από το ταμείο του δήμου Ιωαννιτών συνολικού ποσού 1.039.570,03 ευρώ για το 2012, φτάνοντας το έλλειμμα στο ύψος του 1.366.422, 81 έως την παραλαβή από το νέο ταμία». Παράλληλα κατηγορεί τη διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας Α.Π. για πράξεις και παραλείψεις με τις οποίες ζημίωσε το Δημόσιο και ειδικότερα, όπως αναφέρει το πόρισμα, «επέδειξε αμέλεια με ενδεχόμενο δόλο».
Η υπόθεση του ελλείμματος στο ταμείο του Δήμου Ιωαννιτών είχε συνταράξει την τοπική κοινωνία αφού την περίοδο της έρευνας παραιτήθηκε από τη θέση του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ν. Μάντης για λόγους πολιτικής ευθιξίας και στις 13 Ιουλίου έδωσε τέλος στη ζωή του αυτοκτονώντας μέσα στο σπίτι του. Φίλοι και συγγενείς ανέφεραν ότι ο Ν. Μάντης δεν μπορούσε να «σηκώσει» ψυχολογικά το βάρος της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί στις δημοτικές υπηρεσίες που επόπτευε ενώ η εντιμότητά του έχει αναγνωριστεί απ΄ όλες τις δημοτικές παρατάξεις.
O Ν. Μάντης παραιτήθηκε τον Μάιο για λόγους πολιτικής ευθιξίας και στις 13 Ιουλίου έδωσε τέλος στη ζωή του αυτοκτονώντας μέσα στο σπίτι του. Το πόρισμα της ΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στον δήμο αποδεικνύει κυρίως από τις καταθέσεις των δημοτικών υπαλλήλων ότι ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών ήταν από τους πρωτεργάτες της έρευνας για την αναζήτηση των ενόχων.
Η αποκάλυψη της τρύπας στο ταμείο του Δήμου Ιωαννιτών ξεκίνησε -όπως αναφέρει το πόρισμα- στις αρχές του 2013 όταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ν. Μάντης έδωσε εντολή να αναζητηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών η τακτική επιχορήγηση 965.009,62 ευρώ. Έπειτα από επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ανακαλύφθηκε ότι το ποσό είχε κατατεθεί στον λογαριασμό του δήμου χωρίς όμως να έχει κοπεί γραμμάτιο είσπραξης. Ο αντιδήμαρχος ζήτησε να συσταθεί επιτροπή από υπαλλήλους της οικονομικής υπηρεσίας για την καταγραφή της οικονομικής διαχείρισης έτους 2012.
Η παραίτηση
Το πόρισμα της επιτροπής που κατατέθηκε στις 18/4/2013 ανακάλυψε ταμειακό έλλειμμα 1.039.570 ευρώ. Παράλληλα συγκροτείται και επιτροπή παραλαβής του ταμείου του δήμου στις 24/4/2013 όπου καταγράφει μεγαλύτερο έλλειμμα που έφτανε το 1.366.422 ευρώ, το οποίο διαπιστώθηκε στις 14 Μαΐου του 2013.
Λίγες ημέρες πριν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Μάντης παραιτείται από τη θέση του για λόγους ευθιξίας και στην επιστολή που απέστειλε στον δήμαρχο αναφέρει: «Είμαι βέβαιος ότι η δικαιοσύνη, που ξεκίνησε ήδη το έργο της θα αποδώσει τις ευθύνες όπου υπάρχουν. Προσωπικά θα συμβάλω σε αυτή την κατεύθυνση με όλες μου τις δυνάμεις. Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ τα ερωτηματικά αλλά και την οργή των συμπολιτών μας για όσα συνέβησαν. Δικαιολογημένα ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Δεν κατανοώ όμως τον λαϊκισμό ορισμένων κύκλων, που επιδίδονται σε ένα πολύ γνωστό πολύ παλαιό κι ανούσιο πολιτικάντικο παιχνίδι επιλέγοντας την εύκολη λύση, να στοχοποιήσουν τον δήμαρχο κι εμένα ζητώντας την κεφαλήν μας επί πίνακι. Το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα με καταπόνησε σωματικά, ψυχικά και πνευματικά. Οσα συνέβησαν ανθρώπινα με ξεπερνούν, είναι πάνω από τις δυνάμεις μου».
Ξεκινάει ένας μαραθώνιος για την αναζήτηση των υπαιτίων για την τρύπα στο ταμείο του δήμου. Στις καταθέσεις των δημοτικών υπαλλήλων κατά τη διάρκεια της ΕΔΕ ενοχοποιείται ο ταμίας Ν.Γ., για τον οποίο αναφέρει συνάδελφός του: «Πίστευα και γω ότι το πρόβλημα ήταν λογιστικό λάθος, αλλά μετά τους ελέγχους που κάναμε είδαμε ότι το ποσό που έλειπε, φεύγει μόνο από τα μετρητά. Το ότι δεν φαίνεται άμεσα έχει να κάνει με το ότι ο Ταμίας δεν έκλεισε μέσα στο 2012 όπως έπρεπε. Δεν μιλάμε για λογιστική τακτοποίηση, μιλάμε για μετρητά που ή τα έχεις ή δεν τα έχεις».
Οι καταθέσεις «καίνε» τους δύο υπαλλήλους: Προσπάθησαν να σαμποτάρουν τον έλεγχο του ταμείου
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι παρά τις πιέσεις του αντιδημάρχου να ολοκληρωθεί η συμφωνία του ταμείου, ο προϊστάμενος της ταμειακής υπηρεσίας ζητούσε διαρκώς χρόνο για επανέλεγχο των στοιχείων και τότε ο Ν. Μάντης έβαλε ορκωτούς λογιστές για να ελέγξουν την ταμειακή κατάσταση του δήμου ενώ είχε ζητήσει και την αναστολή καθηκόντων για τον ταμία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος, με ευθύνη του ταμία του δήμου κρατούνταν πάντα περισσότερα μετρητά στο ταμείο απ' αυτά που προέβλεπε ο νόμος και δεν γίνονταν καταθέσεις στις τράπεζες όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο των ΟΤΑ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής έλεχγος.
Οι αναφορές των δημοτικών υπαλλήλων αναφέρουν ότι ο ταμίας Ν.Γ. κρατούσε το μοναδικό κλειδί του χρηματοκιβωτίου, ενώ ακόμα και την περίοδο της άδειάς του βρισκόταν στην υπηρεσία και έκανε πράξεις για την παραλαβή των εισπράξεων. Οι υπάλληλοι δεν γνώριζαν για την ύπαρξη άλλων κλειδιών τα οποία επικαλέστηκε ο ταμίας που στην αναφορά του δηλώνει ότι «κάποιοι υπεξαίρεσαν τα χρήματα από το χρηματοκιβώτιο με αντικλείδι, προφανώς».
Οι συνάδελφοί του αναφερόμενοι στον προϊστάμενο του ταμείου επισημαίνουν ότι είχε τον πλήρη έλεγχο της ταμειακής κατάστασης του δήμου και ζητούσε από τους εισπράκτορες του δήμου να του παραδίδουν τις εισπράξεις της ημέρας. Παρ' όλα αυτά στην κατάθεσή του δεν γνώριζε την κατάθεση της επιχορήγησης των 965.009 ευρώ και έδωσε εντολή -όπως καταγγέλλουν οι υπάλληλοι- στους υφισταμένους του να μη συνεργαστούν με τους ελεγκτές.
Ζήτησε και τα ρέστα
Όταν τελικά παραδόθηκε το ταμείο από τον Ν. Γ. ο οποίος αργότερα τέθηκε σε διαθεσιμότητα, βρέθηκαν στο χρηματοκιβώτιο 20.000 ευρώ και ο ταμίας δεν υπέγραψε το πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής και υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για... υπεξαίρεση. Παράλληλα οι περισσότερες καταθέσεις υπαλλήλων της υπηρεσίας καταγράφουν τη μηδενική συνεργασία που υπήρχε με την οικονομική διευθύντρια για την οποία αναφέρεται ότι δεν προέβη στις απαιτούμενες νόμιμες ενέργειες και σε ελέγχους.
Ο πρώην προϊστάμενος της ταμειακής υπηρεσίας Ν. Γ. και η οικονομική διευθύντρια Α. Π. έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση που βρίσκεται πλέον στα χέρια του εισαγγελέα. Η Α. Π. απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη, πέτυχε ασφαλιστικά μέτρα και επέστρεψε στην εργασία της την ίδια στιγμή που η διοίκηση του δημάρχου Φ. Φίλου έχει ζητήσει έλεγχο από Οικονομικούς Επιθεωρητές οι οποίοι αναμένονται στην πόλη εντός του μηνός.
Ο πρώην πρόεδρος και πλειοψηφών σύμβουλος συλλόγου εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Ιωαννίνων Νίκος Κρικώνηςμιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» δηλώνει: «Ζητάμε να διαλευκανθεί ΑΜΕΣΑ η υπόθεση της υπεξαίρεσης, γιατί όσο αυτό ακόμα εκκρεμεί η υπόθεση έχει ως αποτέλεσμα να αιωρούνται διάφορα σενάρια στην πόλη μας και να εκτίθονται οι συνάδελφοι στην οικονομική υπηρεσία».
Παράλληλα οι φίλοι και η οικογένεια του πρώην αντιδημάρχου Ν. Μάντη θα επιδιώξουν την επίσπευση της εκδίκασης της υπόθεσης. Οπως αναφέρει ο δημοσιογράφος στα Ιωάννινα Κ. Κυρίτσης, «οι ορκισμένοι φίλοι του αδικοχαμένου αντιδημάρχου οικονομικών Ν. Μάντη δηλώνουν πως θα κάνουν τα πάντα για να αποδείξουν πως ο Ν. Μάντης ήταν έντιμος και έφυγε ΕΝΤΙΜΟΣ» 




http://allnews-epirus.blogspot.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...