Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Εκλογές φέρνουν τα νέα μέτρα...!!!


Του ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΦΕΙΡΗ

Επιμένει η ΝΔ στη στρατηγική της πόλωσης - Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για προσφυγή στις κάλπες μέσα στο 2013

ΝΕΑ δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας διαμορφώνουν οι εξελίξεις σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, ενώ η κοινή γνώμη παρακολουθεί με απορία και οργή τις ...

αποκαλύψεις για την «εγκληματική δράση» των μελών της οργάνωσης.

Παρακολουθεί με έκπληξη και ερωτηματικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης και τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Με φόντο τα συνταρακτικά γεγονότα εξελίσσεται σφοδρή η σύγκρουση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, με ανταλλαγή βαρύτατων καταγγελιών και κατηγοριών και μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς πόλωσης.

Αν και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το σενάριο των πρόωρων εκλογών ακόμη και μέσα στο Νοέμβριο, απομακρύνεται- δεν τις επιθυμούν και οι δανειστές- κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επανέλθει πιο επιτακτικά τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.



Αργά ή γρήγορα η υπόθεση της Χρυσής Αυγής θα περάσει σε δεύτερη μοίρα και στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας θα επιστρέψει το ζήτημα της οικονομίας. Και μαζί οι αποκλίσεις στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, οι «μαύρες τρύπες» στα έσοδα και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και οι απαιτήσεις της «τρόικας» για νέα μέτρα, «λουκέτα» και μαζικές απολύσεις. Δεν είναι λίγοι εκείνοι και εντός Νέας Δημοκρατίας που θεωρούν ότι αν η κυβέρνηση υποχρεωθεί να λάβει νέα μέτρα δεν θα αντέξει και ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Αυτό άλλωστε έχουν διαμηνύσει προς τους δανειστές τόσο ο κ. Σαμαράς, όσο και ο κ. Βενιζέλος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους κι ενώ μέχρι πρότινος εύχονταν να γίνουν πρόωρες εκλογές, τώρα προετοιμάζονται για την προεκλογική εκστρατεία. Κορυφαία στελέχη του κόμματος επιμένουν ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει τις πιέσεις της «τρόικας», την αποτυχία της πολιτικής της και τις αντιδράσεις της κοινωνίας και θα υποχρεωθεί να προσφύγει άμεσα στη λαϊκή βούληση. Η... βεβαιότητά τους αυτή ενισχύεται από τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να επανέλθει στη θεωρία των «δύο άκρων» προκειμένου να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράγοντες της Κουμουνδούρου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο σε βάρος τους «προβοκάτσιας» και προειδοποιούν για δυναμική αντίδραση.

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών συνδέεται από ορισμένους με τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, καθώς κυβερνητικά στελέχη εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τις αποκαλύψεις και τις συλλήψεις είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό και αποτελεί ιδανική ευκαιρία για τον κ. Σαμαρά να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή και ταυτόχρονα να ενισχύσει την κοινοβουλευτική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρούν, δηλαδή, δεδομένη την επικράτηση στις εκλογές και την αύξηση του ποσοστού του κόμματος. Άλλοι πάλι του εισηγούνται να καθυστερήσει την προσφυγή στις κάλπες με την ελπίδα ότι ο χρόνος και οι εξελίξεις θα λειτουργήσουν υπέρ της κυβέρνησης και κατ' επέκταση της Νέας Δημοκρατίας. Άπαντες πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Λ. Συγγρού ανησυχούν εν όψει...ευρωεκλογών και περιφερειακών εκλογών, καθώς ένα ιδιαίτερα αρνητικό αποτέλεσμα θα δρομολογήσει απρόβλεπτες εξελίξεις.



ΠροσδοκίεςΣτα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης υπάρχει η εκτίμηση, αλλά περισσότερο η προσδοκία ότι σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων που εγκαταλείπουν τη Χρυσή Αυγή θα κατευθυνθούν προς τη Νέα Δημοκρατία. Με το επιχείρημα πως στη συντριπτική τους πλειονότητα προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο και με την ψήφος τους στις περασμένες εκλογές θέλησαν να εκφράσουν την οργή και την αγανάκτησή τους για την οικονομική πολιτική. Αλλά, μετά τις αποκαλύψεις για τις εγκληματικές δραστηριότητες της οργάνωσης θα επιλέξουν να επαναπατριστούν προκειμένου να μην ταυτιστούν με «λαθρέμπορους», «εκβιαστές» και παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου. Επίσης θεωρούν ότι ένα άλλο τμήμα ψηφοφόρων θα θελήσει να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατίας αναζητώντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην κυβέρνηση και τον Αντ. Σαμαρά. Κατόπιν αυτών, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν το αμέσως επόμενο διάστημα εκδηλωθεί «άνοιγμα» προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Ήδη ο πρωθυπουργός ευρισκόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες επιχείρησε να διαχωρίσει τους ψηφοφόρους του ακροδεξιού μορφώματος από την ηγετική ομάδα και τα στελέχη πρώτης γραμμής. Είπε συγκεκριμένα ότι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι «θύματα του λαϊκισμού».

ΕπιφυλάξειςΒουλευτές, αλλά ακόμη και κυβερνητικά στελέχη, εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα ωφεληθεί η Νέα Δημοκρατία από τη φθορά, μικρή ή μεγάλη της Χρυσής Αυγής. Με το σκεπτικό ότι οι περισσότεροι από τους πολίτες στις τελευταίες εκλογές που ψήφισαν το ακροδεξιό μόρφωμα του Ν. Μιχαλολιάκου, δεν το έκαναν με πολιτικά κριτήρια, αλλά καθαρά οικονομικά και δευτερευόντως κοινωνικά. Για να εκφράζουν την οργή τους για την πολιτική σκληρής λιτότητας, τις κοινωνικές ανισότητες, τη διαφθορά και την αδιαφάνεια. Με ποια λογική λοιπόν, σημειώνουν τα γαλάζια στελέχη, οι ψηφοφόροι που εγκαταλείπουν τη Χρυσή Αυγή θα μετακινηθούν προς τη Νέα Δημοκρατία, που ως κυβέρνηση εξακολουθεί να εφαρμόζει μια σκληρή οικονομική πολιτική που πλήττει τις ασθενέστερες τάξεις

. Επιπλέον δεν έχει ακόμη αναλάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Τις επιφυλάξεις των στελεχών συμμερίζονται σ' ένα μεγάλο βαθμό πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι. Από τις πρώτες δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι ένα μικρό μόνο τμήμα ψηφοφόρων κινείται με κατεύθυνση τη Λ. Συγγρού, οι υπόλοιποι επιλέγουν άλλους προορισμούς ή δηλώνουν αναποφάσιστοι. Οι αναλυτές αφήνουν ένα περιθώριο να γίνει αυξητική η τάση για τη Νέα Δημοκρατία, τονίζουν όμως ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις σε οικονομικό και δικαστικό επίπεδο. Δηλαδή, από την πορεία της οικονομίας, αν επιβεβαιωθεί και παγιωθεί η τάση ανάκαμψης γεγονός που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή μέτρα που θα ανακουφίσουν-μερικώς έστω- τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις. Κάτι τέτοιο θα αλλάξει το κλίμα και θα δημιουργήσει προσδοκίες στους χειμαζόμενους από τα Μνημόνια πολίτες. Καθοριστικό ρόλο αναμφισβήτητα θα διαδραματίσουν κατά τους πολιτικούς αναλυτές και οι εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο. Αν λένε, τις επόμενες εβδομάδες έρθουν στο φως νέα επιβαρυντικά στοιχεία για τη δράση των στελεχών της Χρυσής Αυγής ή πολύ περισσότερο υπάρξουν νέες συλλήψεις βουλευτών, τότε οι διαρροές ψηφοφόρων θα αυξηθούν κι έτσι θα διευρυνθούν τα... περιθώρια κέρδους για τη Νέα Δημοκρατία.

Ο φόβος των εκλογώνΕίναι όλα αυτά οι λόγοι που επικαλούνται αρμόδιοι παράγοντες της Λ. Συγγρού που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να αναβάλλει τα όποια σχέδιά του για πρόωρες εκλογές και να παρατείνει όσο γίνεται τη θητεία της κυβέρνησης. Να υπάρχει δηλαδή, ο απαραίτητος χρόνος ούτως ώστε και οι προσπάθειες της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα να αποδώσουν και η Χρυσή Αυγή να απομυθοποιηθεί μέσω και της δικαστικής οδού. Ωστόσο, με αφορμή τις φήμες που διακινούνται στο παρασκήνιο ότι το κατηγορητήριο σε βάρος του Ν. Μιχαλολιάκου και των βουλευτών του δεν είναι τόσο ισχυρό και υπάρχει κίνδυνος να καταπέσει στο δικαστήριο, στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας αναπτύσσεται μια νέα τάση σχετικά με το ζήτημα των εκλογών.



Ορισμένα στελέχη υποστηρίζουν ότι οι εθνικές εκλογές μπορούν να καθυστερήσουν, αλλά όχι για πολύ και πάντως να έχουν διεξαχθεί πριν την ολοκλήρωση της δίκης των στελεχών της Χρυσής Αυγής. Κι αυτό, διότι, αν έχουμε ένα... ανεπιθύμητο αποτέλεσμα οι συνέπειες θα είναι καταλυτικές. Όποια άποψη από τις δυο επικρατήσει, όμως, η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει την εκλογική δοκιμασία και μάλιστα πολύ σύντομα. Σε λιγότερο από οκτώ μήνες θα διεξαχθούν διπλές εκλογές: Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ανάδειξη Περιφερειαρχών και Δημάρχων. Όπου τα αποτελέσματα είτε θα δικαιώσουν τις προσδοκίες, είτε θα ενισχύσουν τους φόβους και τις ανησυχίες. Αν η Νέα Δημοκρατία επικρατήσει ή ηττηθεί οριακά από το ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή περιορισθεί σε χαμηλά ποσοστά, τότε τα πράγματα θα συνεχίσουν να εξελίσσονται με μικρές ή μεγαλύτερες αναταράξεις μέχρι τις...εθνικές εκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν η Ν.Δ. υποστεί βαριά ήττα, με διαφορά που θα δείχνει μη αναστρέψιμη, η κατάσταση θα αλλάξει άρδην. Η κυβέρνηση θα έχει αποδεδειγμένα χάσει τη λαϊκή στήριξη γεγονός που θα την κάνει πιο ευάλωτη στις «επιθέσεις» της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, που θα εντείνει την πολεμική του. Παράλληλα θα την κάνει λιγότερο ανθεκτική (την κυβέρνηση) στις διεκδικήσεις εργαζομένων και επαγγελματικών τάξεων που με μεγαλύτερη ευκολία θα χρησιμοποιούν το όπλο των απεργιακών κινητοποιήσεων. Το χειρότερο ωστόσο σενάριο θα είναι από τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου να βγουν ενισχυμένοι και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή. Οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν θα είναι απρόβλεπτες. Η χώρα θα μπει σε μια μακρά περίοδο πολιτικών και κοινωνικών αναταράξεων, σε σημείο ώστε η προσφυγή στις κάλπες θα αποτελέσει μοναδική λύση, μαζί και «λύτρωση».

To PARON
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...