Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να ζεσταθούν στην Ελλάδα της κρίσης...

Ένα 13χρονο κορίτσι χθες στη Θεσσαλονίκη, δύο φοιτητές τον περασμένο Φεβρουάριο στη Λάρισα. Τρεις άδικοι θάνατοι από ένα... μαγκάλι «φτωχικής» ζέστης, στον βωμό της «οικονομικής» παγωνιάς!...

Κι όμως αυτοί οι τρεις θάνατοι δεν έχουν καταγραφεί επισήμως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία καθότι δεν κλήθηκε να επέμβει. Το μοιραίο είχε συμβεί χωρίς φλόγα...

Παρόλα αυτά την τελευταία 5ετία στα βιβλία συμβάντων των πυροσβεστικών υπηρεσιών όλης της χώρας καταγράφηκαν 65 θάνατοι που προκλήθηκαν από διάφορα εναλλακτικά θερμαντικά μέσα.

Από το σύνολο των θυμάτων, οι 26 ήταν άνδρες και οι 39 γυναίκες. Η πλειονότητά των περιπτώσεων αφορά ηλικιωμένα άτομα άνω των 75 χρόνων. Επισημαίνεται ότι ο συγκεκριμένος αριθμός «θανάτου» αφορά περιπτώσεις που κλήθηκαν να επέμβουν πυροσβεστικές δυνάμεις και δεν είναι είναι ο συνολικός-ακριβής αριθμός των θυμάτων.

Ο μεγαλύτερος αριθμός καταγράφηκε το 2008, με 16 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από θερμαντικά μέσα, ενώ 13 καταγράφηκαν το 2007 και το 2012. Το 2009, 4, το 2010 και 2011 καταγράφηκαν από 9 θάνατοι αντίστοιχα, ενώ μόλις 1 καταγράφηκε τον Γενάρη του 2013. Οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από τζάκι, με τον αριθμό να φθάνει τις 21 περιπτώσεις, 16 από ηλεκτρική θερμάστρα, 10 από ξυλόσομπα, 7 από σόμπα πετρελαίου, και από τρεις από αυτοσχέδιο μαγκάλι και σόμπα υγραερίου.

Η θανατηφόρα «ζεστασιά» χτύπησε 24 φορές στη Νότια και Νησιωτική Ελλάδα, 22 στη Βόρεια Ελλάδα και 19 στην Κεντρική Ελλάδα. Οι νομοί που κατέγραψαν τους περισσότερους θανάτους ήταν αυτοί του Έβρου, Αττικής, Άρτας, Σερρών, Θεσπρωτίας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ιωαννίνων, Καβάλας και Λάρισας.
 
 
thestival.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...